Nedávná Tádova recenze hodinek Habring² Chrono COS mne přiměla, abych se na tuto značku podíval podrobněji. A našel jsem zde velmi zajímavé hodinky Habring² Fliegeruhr mit springender Sekunde. Ano, nemýlíte se, těmto hodinkám sekundová ručka poskakuje stejně, jako quartzkám za pár stovek. A ano, je to všechno tak nějak postavené na hlavu.

Proč postavené na hlavu? Často majitelé luxusních hodinek mluví o „hodinkách s duší“ a o tom, jak by je rozčilovala skákající sekundová ručka quartzového strojku. Vysvětlují tím i své rozpočty na zakoupení mechanických hodinek. I v historii se můžeme podívat na snahu konstruktérů o co nejplynulejší chod sekundové ručky, třeba u ladičkových hodinek. Několik konstruktérů ale jde svou cestou a jedním z nich je i pan Habring z Rakouska. Na základu z kalibru ETA/Valjoux 7750 postavil strojek, u něhož plynulý pohyb sekundové ručky nečekejte, sekundová ručka v přesném rytmu odsekává ubíhající vteřiny.

Vývoj tohoto unikátního kalibru nese rok vzniku 2005. Už od svého vzniku existuje v několika variantách, můžete ho mít jak s automatickým, tak i s ručním nátahem, rezerva chodu je v obou případech shodná – 48 hodin. Vyrábí se i s několika komplikacemi – big date, s ukazatelem rezervy chodu, se zobrazením druhé časové zóny anebo s plným kalendářem. Vždy ale mají zajištěnou přesnost na úrovni chronometru. Tvoří ho (podle variant) 70 nebo 81 součástek, z toho je 20 nebo 24 ložiskových rubínů.

Pohledem na upravený a zdobený kalibr se můžete potěšit velkolepě proskleným dýnkem. V tomto případě to ani nesnižuje odolnost kalibru proti negativnímu působení magnetického pole, i s tím si mistr Habring poradil.

Hodinkové pouzdro je ocelové, má jednoduchý (ale pohodlný) tvar a povrchovou úpravu dokončenou jednoduchým broušením, jeho průměr je 42 mm. Sklíčko je oblé safírové s oboustrannou antireflexní vrstvou. Masívní korunka má dvojí těsnění, i proto je zajištěna vodotěsnost pouzdra 5 ATM.

Černý matný číselník zdobí je galvanicky pokovený, zdobí ho výrazné hodinové indexy a samozřejmě sekundová škála po obvodu. Na tu přesně lícuje i nespojitý pohyb bílé sekundové ručky. Hodinová i minutová ručka nemají typický letecký tvar, já bych je popsal asi jako „pencil“. Obě jsou vybaveny i luminiscenční výplní. Ručky i indexy nesou vrstvičku lesklého rhodia.

Určitě se jedná o zajímavé a technicky výjimečné hodinky, i když typické pilotní hodinky to jistě nejsou. Na cenovce najdeme částku 3850 EUR, jestli je to pro vás přijatelné, to si musíte rozhodnout sami.

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: habring2.com

Jestli se vám hodinky líbily, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!