Japonsko je zemí hluboce zakořeněných tradicí, lidí malých někdy vzrůstem, ale nikoliv duchem, zemí kde mafie přispívá na pomoc při živelné katastrofě… A také zemí, jejíž výrobky a technologie patří ke světové špičce. Z Japonska také pocházejí hodinky Citizen Eco-Drive Satellite Wave-Air, které jsou tématem dnešní aktuality. Nutno říci, že se jedná o hodinky, jejichž baterie je nabíjena solární energií.

Srdcem hodinek, jak už jejich název napovídá, je quartzový kalibr Eco-Drive H909. Skrývá se v pouzdře z titanu o průměru 50 mm. Pouzdro je sametově kartáčované. Tradičně na jeho pravé straně, na pozici tři, nalezneme šroubovací korunku. Pro snadnější manipulaci je opatřena výrazným drážkováním. Po obou stranách korunky, tedy na pozici druhé a čtvrté hodiny, se nachází ovládací tlačítka, která jsou jen o málo menší, než samotná korunka.

Dominantou hodinek je samozřejmě číselník. Ten je třívrstvý a jeho vzhled inspirovaly prý tryskové motory. Na první pohled přímo překypuje informacemi. Na druhý ale zjistíme, že častěji používaných funkcí zase zřejmě tolik není. Celý prostor mezi středem číselníku a hodinovým indexem třetí hodiny vyplňuje subčíselník pro indikaci 24 hodinového času. Zrcadlově proti němu nalezneme tzv. funkční subčíselník – ten zobrazuje aktuální den v týdnu, také indikuje, zda zobrazovaný čas reflektuje letní čas a umožňuje zobrazit úroveň nabití baterie. Ručky obou subčíselníků jsou zelené, stejně jako ručka vteřinová. Hodinová i minutová ručka je pokryté luminiscenční vrstvou pro snadnou čitelnost ve tmě. Na místě indexu šesté hodiny nalezneme datumovku v tenkém černém rámečku. Kalendář je „věčný“ (perpetual), správná funkce je garantována do roku 2100. Ostatní hodinové indexy jsou plastické a poměrně výrazné.

Celý číselník je rámován zkratkami měst, které slouží pro výběr časové zóny při prvotním nastavování hodinek. Čas se následně nastavuje automaticky příjmem satelitního signálu. Vzhledem k tomu, že číselník je analogový, museli se designéři zamyslet nad tím, jak informovat uživatele o úspěšnosti příjmu signálu. Proto zde nalezneme natištěné údaje jako NO, OK a RX, kde majitel najde potřebnou informaci. Pod indexem dvanácté hodiny je bílé logo CITIZEN.

Číselník kryje safírové sklíčko s oboustrannou vrstvou antireflexu. A hodinky na ruce drží černý pryžový řemen s titanovými vložkami a titanovou sponou.

Krom výše popsané verze z klasického kartáčovaného titanu se zelenými doplňky číselníku je k dispozici i verze z černěného titanu (PVD). Ta má doplňky v oranžové barvě a titanový tah se sklápěcí sponou.

Obě verze jsou vodotěsné do hloubky 200 m vodního sloupce. Výrobce uvádí, že díky solárnímu napájení se jedná o hodinky velice ekologické. Podle mě by hodinky byly ekologičtější v případě využití mechanického strojku s ručním nátahem, jenže tím by samozřejmě odpadla možnost automatického nastavování času a tak je toto řešení asi skutečně aktuálně nejlepší.

Pokud bych měl volit mezi těmito dvěma verzemi, zvolil bych první variantu. A co vy?

Autor textu: TomS

Zdroj fotografií: Citizen

Jestli se vám hodinky líbily, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.