Dnes bych vám chtěl krátce představit hodinky malé německé značky Nomos. Už sídlo výrobce v tradičním hodinářském městečku Glashütte dává tušit, že půjde o něco výjimečného. Očekávat můžete tradiční bauhaus look a in-house mechanický kalibr.

Pro mne byly tyto hodinky trochu překvapivé, jdou proti směru, ve kterém jsem měl hodinky Nomos zatříděné. Překvapením pro mne byl už materiál pouzdra, je zlaté. A to buď z růžového nebo z bílého zlata. Tomu odpovídá i cena, je buď 12800 EUR nebo 13800 USD. A to určitě není málo.

Rozměry pouzdra jsou naprosto přiměřené moderním požadavkům, průměr je 42 milimetrů, výška pouzdra je pouhých 8,9 mm. Vodotěsnost pouzdra je spíš symbolická, výrobce garantuje 3 ATM. Samozřejmostí je odolné safírové sklíčko.

U obou variant pouzdra na vás čeká bílý číselník s jemně zrnitou strukturou, černým tiskem a subtilní zlaté ručky v příslušné barvě. Snoubí se zde jednoduchý bauhaus vzhled se strohým „technickým“ provedením. Výsledek se mi líbí, moc líbí. Kromě příslušných škál je zde i černé tradiční logo značky a hrdý nápis, který světu oznamuje výjimečnou rezervu nátahu, ta je celých 84 hodin – ne, nemýlíte se, je to polovina týdne. Ostatně ručka ukazatele rezervy nátahu a její škála má dominantní postavení nejen v horní části číselníku. I zde je dělení rezervy nátahu v polovinách – tentokrát dnů. Protiváhu jí tvoří mimostředná sekundová ručka ve spodní části.

Viděl jsem také variantu s modřenými ručkami a i ta vypadala úchvatně. Ale pochybuji, že k tomuto provedení nakonec dojde, snad ho můžeme očekávat u modelu s pouzdrem z nerezové oceli?

Značka Nomos nám jako jedna z mála dopřává luxus in-house firemního mechanického kalibru s ručním nátahem za ještě dostupnou cenu. Kalibr DUW 1001 je organicky spojen s ostatními kalibry značky vzhledem i technickým provedením. Všimnout si zde můžeme mnoha znaků typických pro in-house Glashütte kalibry, především je to rhodiovaná můstková deska, která kalibr zakrývá ze ¾. I to přispívá k celkové tuhosti kalibru a tím i přesnosti jeho chodu. Tloušťka kalibru je neobvyklá, měří pouze 3,6 mm, průměr má 32 mm (14 ½ lignes). Kalibr je laděný pro přesnost chodu v šesti polohách, o výjimečné rezervě chodu dvou pérovníků jsem už psal dříve.

Zdobení, které spojuje ženevské pruhy, zde netradičně broušení do sunburst brusu, doplňuje zlatá barva gravírovaných nápisů a šatonů (celkem 6), rudé ložiskové rubíny (29 kusů) a modřené šroubky. Co mne ale opravdu ohromilo, tak to je provedení vyvažované setrvačky (3 Hz) a mikroregulace ve formě „labutího krku“ na zdobně rytém můstku. V tu chvíli jsem pochopil, proč má značka Nomos ambice vstoupit do vyšší úrovně, tak jako ostatní značky regionu.

K hodinkám patří úžasný řemen hnědé nebo černé barvy (22 mm) Horween Original Shell Cordovan se zlatou jazýčkovou sponou.

Neodpustím si drobný postřeh – když se vám poštěstí projít v Glashütte několik manufaktur prémiových značkek (Glashütte Original, A. Lange & Söhne), zjistíte, že místní hodináři mají na ruce často produkty „konkurenční“ značky Nomos. Určitě moc dobře ví proč.

Tak jak se vám tyto hodinky líbí? Mně moc, těsím se, až se s hodinkami osobně seznámím. Srdce se na ně směje, ale obávám se, že moje peněženka u toho zapláče.

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: www.nomos-glashuette.com