Jednu z mnoha přezdívek „Lo Scienziato“ získal středověký učenec Galileo Galilei díky rozsáhlému vědeckému bádání. Hodinkového světa se týká jeho formulace zákona o izochronii kyvadla a především vynález krokového ústrojí kyvadlových hodin. Jako poctu toskánskému rodákovi vyrobila značka Officine Panerai hodinky Lo Scienziato – Luminor 1950 Tourbillon GMT Ceramica. Historie značky se přece také váže k Toskánsku, byla založena v roce 1860 ve Florencii.

Mohutné pouzdro o průměru 48 mm je vyrobené z matné černé keramiky, kterou tvoří oxid zirkoničitý. Tento hi-tech materiál vyniká tvrdostí, nízkou váhou, houževnatostí a odolností proti korozi. Z téhož materiálu je vyrobená také korunka a její patentovaná ochrana. Tvar pouzdra můžeme nazvat „poduškovým“ a je poznávacím znamením hodinek Panerai. Při vzpomínce na historii značky spojenou s mořem rozhodně nečekejme nízkou vodotěsnost, v manufaktuře ji stanovili na dnes už standardních 10 ATM.

Z číselníku byly odstraněny všechny postradatelné součásti. Ty, které zůstaly, jsou k podkladové mřížce a k pouzdru připevněné šroubky. Kromě tourbillonu, skeletonizovaných můstků, pérovníků a desek jsou díly galvanicky černěné, aby barevně splynuly s pouzdrem. Když se dosyta potěšíte sledováním pohybu kalibru, prohlédněte si tourbillon. Jeho klec se otáčí dvakrát za minutu, takže poskytuje nejlepší korekci nepřesnosti kalibru způsobené gravitací. Malý disk subčíselníku na pozici 9 zobrazuje rotaci tourbillonu, jeho malá ručka zvýrazněná SuperLumiNovou disk oběhne dvakrát za minutu. Luminiscence zcela pokrývá arabské číslice hodinových indexů 3, 6, 9, 12 a hodinové indexy ve tvaru tyčky. Fluorescenční výplň krémové barvy oživuje také minutovou, hodinovou, GMT a ručku ukazatele AM/PM.

Safírové sklíčko je silné 2 mm a nese vrstvu antireflexu.

Mechanický kalibr P.2005/S byl kompletně vyvinutý a vyrobený v dílnách Officine Panerai. Natahuje se ručně korunkou a z plného natažení 3 pérovníky dodávají energii hodinkám po natažení celých 6 dní. Skládá se z 277 částí, z toho je 31 ložiskových rubínů. V průměru kalibr měří 16¼ pařížských linek, na výšku 10,05 mm, setrvačka ze slitiny Glucydur® kmitá frekvencí 4 Hz (28800 A/h). Proti poškození případným nárazem kalibr chrání KIF Parechoc®.

Úzké PVD černěné titanové dýnko kromě obvyklých informací nabízí safírový průhled na naprosto skeletonizovaný kalibr, na pozici 5 zadní strany se nachází ukazatel rezervy chodu.

Hodinky jsou dodávány na originálním řemenu z přírodní neupravené kůže, který se zapíná PVD černěnou sponou. Speciální prezentační vydání obsahuje ještě box, ve kterém je výměnný černý kožený řemen a nerezový šroubovák.

Speciální edice hodinek Lo Scienziato – Luminor 1950 Tourbillon GMT Ceramica má referenční číslo PAM00528 a čítá zatím blíže neurčený omezený počet kusů. Koupíte je za €132.000 EUR, nejbližší oficiální butik Officine Panerai najdete až v Paříži. V ČR hodinky Panerai prodává několik hodinářství, ale nejsem si zcela jistá, zda se tato speciální edice s omezeným množstvím dostane až k českým fanouškům a nebude se prodávat pouze v oficiálních buticích Officine Panerai.

Autor textu: Olie

Zdroj fotografií: Officine Panerai

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.