Dnes bych vám chtěl představit hodinky, do kterých jsem se zamiloval na první pohled. Jsou to Omega Seamaster Aqua Terra XXL. Lákaly mne už dlouho, ale teprve, když jsem si je díky laskavosti butiku mohl vypůjčit na fotografování a k důkladnému seznámení, jiskra přeskočila a já mám zase o čem snít. Jistě, nejsou to hodinky pro každého ani pro každou příležitost, natož pro každou ruku. Ale věřím, že i vás by mohly zaujmout.

Ocelové pouzdro (nerezová ocel 316L) je zčásti leštěné, boky mají zajímavý kartáčovaný vzor. Tvar nožek je typický pro potápěčské hodinky značky Omega a já se přiznám, že se mi velmi líbí. Nemohu před vámi zatajit rozměry, průměr pouzdra je 49,2 milimetrů (bez korunky). S korunkou měří 51,8, „lug to lug“ 56 milimetrů. Tloušťka je – vzhledem k rozměrům – velmi příjemná, výška pouzdra je pouze 12,5 mm. Ano, tohle nejsou hodinky pro každé zápěstí, ale věřím, že ruka s obvodem okolo 20 cm se s nimi vypořádá bez potíží. Myslím, že můžete zapomenout na to, že by byly skryté pod manžetou košile, jejich určení není v tom, že budou doplňkem pro formální oblečení. Ale mohu se i mýlit, ostatně o odvaze, se kterou jako formální doplněk mnozí majitelé nosí i IWC Big Pilot, jste u nás už mohli číst dříve. Je pravdou, že průměr jejich pouzdra je o 3 milimetry menší, ale to už je jen detail, ne?

Korunka je ocelová, její rozměry jsou přiměřené pouzdru. Není šroubovací, ale věřím, že pro běžné užití to není překážkou. Ostatně, vodotěsnost, kterou výrobce garantuje, je i tak na hodnotě 150 metrů vodního sloupce. Korunku zdobí obvyklé jednoduché logo značky (Ω).

V pouzdře je zasazeno nepatrně klenuté safírové sklíčko. I jeho rozměry jsou impozantní, průměr má celých 42,7 milimetrů. Z vnější i vnitřní strany je ošetřeno antireflexní vrstvou s jemným modrým zabarvením. Neočekávejte výraznou barvu, jak to svým sklíčkům dopřává třeba značka Breitling, odstín je decentní a eliminace odlesků perfektní.

Rozměrný číselník je zdoben svislými plastickými proužky. Nejsou to ženevské pruhy v pravém smyslu slova, vzorování připomíná spíše žebrování paluby luxusní jachty. Tento vzor využívají i mnozí jiní výrobci, namátkou si vzpomínám na hodinky značky Epos 3401. Tam byly proužky méně plastické a více evokovaly klasickou zdobnou techniku švýcarských kalibrů. Ale zpět ke značce Omega. Vzorování číselníku doplňují nepřehlédnutelné lesklé hodinové indexy ve tvaru trojúhelníků, bílá minutová škála, plastické kovové logo a bílý potisk. Ve spodním kvadrantu číselníku je pak mimostředný subčíselník (zdobený guilloché) malé sekundové ručky. Okénko se zobrazením data nehledejte, datová apertura tu není. Nevím, jak vám, ale mně číselník připadá výjimečně přehledný a čitelný. Absence datumovky možná bude někomu vadit, ale já se bez ní u těchto hodinek klidně obejdu, symetrie a designová čistota číselníku za to stojí.

Ocelové ručky jsou leštěné, střední část je kartáčovaná. Hodinová má zkosené zakončení ve tvaru snad řezbářského dláta, minutová ručka končí typickou výraznou šipkou. V té jsem čekal pro sebe hlavní problém, hodinky s takto výraznými ručkami obvykle nevyhledávám. Přiznám se, že jsem byl příjemně zklamaný, ručka integrálně doplňuje celkový vzhled a nijak neruší. Drobná leštěná sekundová ručka ve tvaru protáhlého pětiúhelníku výčet pěkně doplňuje.

Hodinové indexy, hodinová a minutová ručka jsou doplněny o luminiscenční výplň. Superluminova má v tomto případě modrý odstín. Věřím, že i vám se toto provedení líbí.

V hodinkách je in-house kalibr Omega 2211. Původ můžeme hledat v dávnověku u kalibru ETA/Unitas 6498 – a ten byl původně určen pro kapesní hodinky značky August Raymond SA. Poté, co značka Ebauches S.A. pohltila v krušných 70. letech 20. století mnoho výrobců hodinkových strojků a tedy i Unitas, aby sama byla pohlcena koncernem SWATCH Group, kalibr dále využívá i značka Omega. Kalibr ale neustrnul ve vývoji a spolehlivost, přesnost i zdobení byly vyvíjeny dále. Je to mechanický kalibr s ručním nátahem a rezervou chodu nadprůměrných 53 hodin. Kalibr má C.O.S.C. certifikaci a právem se pyšní označením chronometr. Jeho přesnost byla seřízena v pěti různých polohách. Setrvačka je s Co-Axial krokovým mechanizmem. Sunrise broušené můstky jsou galvanicky pokoveny do tmavého antracitového odstínu. Spolu s leštěnými nátahovými koly, rudými rubíny (17) a nazlátlými koly tvoří i barevně precizní celek. Kacířsky si dovolím podotknout, že šroubky mohly být modřené.

Leštěné ocelové šroubovací dýnko vám svým širokým safírovým průhledem otvírá pohled na strojek, který je, žel, tak často skrytý pod pevným dýnkem a vidí ho pouze hodináři. Zde ale nejste o nic ochuzeni a věřím, že v každém z nás je ještě kus kluka, který je fascinován pohybem koleček a pérek.

K hodinkám patří matný černý řemen z kůže krokodýla, ten spíná jednoduchá ocelová jazýčková spona s logem značky. Mohu-li to posoudit, tak i řemen je velmi pohodlný a luxusní. Jeho 24 mm u pouzdra se zužuje na 17 mm u spony, to vše při tloušťce 5,6 mm. I s řemenem hodinky váží 115,7 gramů.

Komu jsou tyto hodinky určeny? Těžko říct. Nejsou to primárně sportovní hodinky, snad ani nejsou určeny k formálnímu oblečení, jejich určení je asi „casual“. Velké rozměry s sebou nesou nápadnou nepřehlédnutelnost, nadčasový a přitom moderní design jim dodává univerzální využití, které nebude podléhat módním vlnám. Pro mne jsou a zůstávají hodinkami pro každou příležitost. Ostatně označení řady „Aqua Terra“, myslím, připomíná nejen bohatou minulost námořních chronometrů, ale spíš hovoří pro mnou zmiňovanou univerzálnost. Jejich majitel bude pravděpodobně znalec, který toho v hodinkovém světě už hodně zažil a po různých experimentech se vrátil k rafinovaně jednoduchému základu.

Najít je můžete pod referenčním označením 231.13.49.10.06.001 a na cenovce očekávejte 102.200 CZK. A za ty peníze rozhodně stojí, můžete mi věřit.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Klenotnicví Dušák – Arkády.

Jestli se vám hodinky líbily, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.