Hodinkám s tradiční značkou oblé bílé hvězdy se poslední dobou věnujeme trochu častěji. Snad by bylo dobré se zabývat i jinými značkami. Ale přiznám se, že v případě těchto hodinek jsem prostě musel i vás krátce seznámit s tímto technickým i designovým skvostem. Montblanc Villeret 1858 ExoTourbillon Rattrapante – už zase výrobce neodolal a téměř vše důležité o těchto hodinkách prozrazuje už v jejich názvu. Naštěstí ještě zůstalo trochu tajemna, pojďme se na to spolu podívat.

Začít asi musím tím, že nepředpokládám, že bych si tyto hodinky někdy koupil, snad kvůli astronomické ceně, snad proto, že bude vyrobeno pouze 18 kusů v rámci limitní edice. A všechny budou, předpokládám, v trezorech velkých hodinkových sběratelů rychle, hodně rychle, ať už je cena jakákoliv.

Materiálem pro výrobu pouzdra o průměru 47 milimetrů a tloušťce 17,5 mm bylo v tomto případě bílé zlato. Nečekejte žádnou závratnou vodotěsnost, k těmto hodinkám by se asi ani nehodila, výrobce garantuje pouze 30 metrů vodního sloupce. Sklíčka – včetně průhledu v dýnku hodinek – jsou samozřejmě safírová. V korunce je skryto i tlačítko pro ovládání chronografu.

První, co upoutá i vaši pozornost, je bělostný číselník. Ten je vyrobený na základě z bílého zlata vrstvením bílého skla technologií „grand feu“. Tento smalt je výjimečně čirý a snad ho lze přirovnat jen k tenkému průsvitnému japonskému porcelánu. Horní části číselníku dominuje pohybující se „ExoTourbillon“. Jak se vlastně liší od klasického tourbillonu, tedy mechanického zařízení pro eliminaci vlivu zemské gravitace na pohyb setrvačky? Především zde není rozměrná setrvačka umístěna do rotující klece, ale vlastně mimo samotný kalibr, setrvačku drží samostatné úchyty ve tvaru (2×) nekonečna. Pohyb tourbillonu si můžete dostatečně vychutnat, oproti obvyklému pohybu s rotací jednou za minutu zde byl jeho pohyb zvolněn na jednu otočku za 4 minuty. Tato úprava je prý i méně energeticky náročná na energii poháněcí pružiny.

Ve střední části jsou dominantní dva subčíselníky – ten levý patří sekundové ručce s permanentním pohybem, ten pravý je 30 minutový sčítač chronografu.

Zobrazení hodin najdeme na subčíselníku ve spodní části číselníku. Ano, je to ten s římskými hodinovými indexy. Šedá ručka zobrazuje čas v „domácí“ časové zóně, kolik je místní čas na vašich cestách, vám zobrazí modřená ručka. Pokud jste doma, ručky jsou ve stejné poloze a obě zobrazují stejný čas. Ovládání ručky druhé časové zóny je tlačítkem na pozici „8“. Drobný subčíselník s jedinou číslicí „24“ zobrazuje přesně to, co tušíte, tedy den / noc v domovské časové zóně majitele.

Mechanický in-house kalibr s ručním nátahem 16.61 má rezervu chodu 55 hodin. O jeho komplikacích jsem se už krátce zmínil – kromě zobrazení času a času ve druhé časové zóně – je chronometricky přesný i díky exotourbillonu. Komplikace chronografu je ještě doplněna o „rattrapante“, tedy možnost měřit i dílčí časové intervaly. Tato komplikace se obsluhuje tlačítkem na pozici „2“.¨

Frekvence setrvačky je 2,5 Hz (18000 A/h). Potěšme se jeho zdobením – subtilní součástky jsou pečlivě pokryté vrstvou rhodia a stejně pečlivě vyleštěné. Součástek je v tomto strojku závratný počet, výrobce udává 411!

K těmto hodinkám patří řemínek z černé krokodýlí kůže s jazýčkovou sponou z bílého zlata.

Závěrem se musím zeptat vás, jak se vám tyto hodinky libí? Dle mého se jedná o velmi zajímavý mix tradičního i moderního designu, tradičních technik a velmi komplikovaného strojku s moderními materiály. Význam „haute horlorgerie“ dostává znovu o něco vyšší laťku. Přesnou cenu jsem nezjistil, ale snad nebudu zas tak daleko od pravdy, když ji odhadnu výše než 100.000 CHF. Pokud na ně máte, hledejte referenční číslo 109447. A já je pro vás budu velmi rád fotografovat.

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: http://montblanc.com.

Jestli se vám hodinky líbily, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.