Dnešní aktualita není tak moc aktuální, ale myslím, že to nevadí. Výjimečné hodinky značky Jaquet Droz nemusím představovat. Modely řady Grande Seconde s pouzdrem z keramiky značka představila v Basileji v roce 2011, na fotografii jsou to ty černé a bílé vpravo. Zakládajícím členem skupiny keramických hodinek Jaquet Droz jsou však černé Perpetual Calendar Ceramic z kolekce Complication La Chaux-de-Fonds. Nebyly to první hodinky s perpetual kalendářem, ale už jejich šestá varianta. Jak manufaktuře podařilo aplikovat „Jaquet Droz’s 8 Codes“, se podíváme nyní.

Pouzdro z černé keramiky měří v průměru 44 mm, s nožkami 51 mm (lug-to-lug) a na výšku 13,53 mm. Vodotěsnost je jen symbolická – 3 ATM. Při výrobě pouzdra každé absolvuje víc než 80 odlišných operací. Výsledkem je perfektní velikost, nadčasový design, klenuté a elegantní tvary – mistrovské dílo pečlivých hodinářských rukou.

Zahleďme se spolu na černý číselník z opálu. Kroužek z černého zlata s škálou dne v týdnu a dní v měsíci přidržují dva šroubky. Má kruhové saténové kartáčování a je mírně zkosený. Nehledejte hodinové a minutové indexy, jsou pouze naznačené malými bílými body. Na pozici 6 se nachází subčíselník se škálou 0 až 60 a malou vteřinovou ručkou. Subčíselník na pozici 12 zobrazuje názvy měsíců, černý disk kulaté apertury ukazuje, zda je přestupný rok. Ručky mají povrchovou úpravu černým zlatem a tvar protaženého lístku – snad vrby? Kromě hodinové a minutové jsou na konci zvýrazněné červenou barvou. Komplikace dne v týdnu a data v měsíci mají retrográdní ukazatele, které poté, co dojdou na konec škály, se vrací zpět na její začátek.

In-house kalibr Jaquet Droz 5863.4 má automatický nátah rotorem z 22 karátového zlata černěného PVD, 36 ložiskových kamenů, dvojitý pérovník, frekvenci setrvačky 28.800 A/h (4 Hz) a rezervu chodu 68 hodin. Safírovým průhledem můžete obdivovat bohaté zdobení můstků a desek ženevskými pruhy, sluneční paprsky na pohyblivém rotoru a gravírovaný lístek jetele – tajemný podpis zakladatele manufaktury. Na dýnku najdete individuální pořadové číslo v limitované edici 88 hodinek. Černý řemen z přírodní gumy široký 20 mm spojuje překlápěcí spona z nerezové oceli černěné PVD.

Na začátku jsem mluvila o „Jaquet Droz’s 8 Codes“, podrobněji se o nich rozepíšu v některém z dalších článků. Mají referenční číslo J008335401 a zaplatíte za ně přibližně $47.000 USD.

Autor textu: Olie

Zdroj fotografií: Jaquet Droz

Jestli se vám hodinky líbily, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.