Vyrábějí se hodinky vhodné k různým příležitostem. Můžete si koupit model sportovní, potápěčský nebo třeba hodinky s integrovaným Geigerovým počítačem. Ty, které vám představím dnes, ze všeho nejvíc užije muž, pro kterého je pracovním oděvem formální oblek, a snad i v kanceláři pracující žena zvyklá na praktické a přitom stylově dokonalé doplňky. Mírně vybočují ze skupiny hodinek Montblanc, se kterými jsme vás dosud seznámili. Alespoň já mám tento dojem. Pojďme se podívat, jestli se v tom nepletu.

Začneme pouzdrem, je oblé, měří v průměru 39 milimetrů bez korunky, s korunkou 43,5 mm. Na výšku má jen 9,95 mm a rozměr „lug to lug“ jsem naměřila 48 mm. Pouzdro je vyrobené z nerezové oceli s konečnou úpravou leštěním do zrcadlového lesku. Kolmo napojené leštěné oblé nožky mají na hranách ozdobnou plastickou rýhu. Pouzdro je vodotěsné jen do 3 ATM, takže vodě se raději vyhněte.

Na bocích pouzdra najdeme do hloubky gravírované označení značky a řady Meisterstück.

Leštěná korunka má oblý tvar, je jemně rýhovaná a signovaná typickým vloženým černo-bílým logem Montblanc – šesticípou hvězdou s oblými rohy. Díky přiměřené velikosti se s ní dobře manipuluje a hodinky se s ní skvěle natahují i seřizují. Proti vodě je pouzdro u korunky chráněné jedním těsnícím „O“ kroužkem.

Ploché safírové sklíčko z obou stran pokrývá bezbarvá antireflexní vrstva, průměr má 33,5 milimetrů. Odolnost, průzračnost i potlačení nežádoucích světelných odlesků je prostě na jedničku. Tenká hladká leštěná luneta trochu opticky zvětšuje střední rozměr hodinek.

Stříbřitý číselník je rozdělen na vnitřní a vnější kruh. Po obvodě vnější části vidíme subtilní minutové indexy. Další prostor vyplňují černě vytištěné římské indexy, všimněte si pozice 4, kde se nachází symbol neobvyklý pro běžný svět, ale dost běžný ve světě hodinkovém. Nazývá se „hodinářská čtyřka“ a používá se už několik set let. Důvodem je estetický vzhled a vizuální symetrická rovnováha součástí číselníku. Kdysi dávno si kdosi povšiml, že s ní nejen vypadá číselník opticky lépe, ale také se z různých úhlů lépe odečítá. Mýtus přisuzuje toto provedení francouzskému králi Ludvíku XIV., ale kdo ví, jak to vlastně bylo, protože se index IIII objevuje ještě před jeho vládou. Pravdou zůstává, že číselník je tak opticky lépe vyvážený než při použití „těžké“ římské číslice IV. Pozici 3 obsadila asymetrická datová apertura, má podobu lichoběžníku. Když si odmyslíme částečně zkrácený index III, tak ani nijak neruší a hodinky budou jistě v kanceláři praktičtější. Střed číselníku tvoří zvláštní guilloché, pro nedostatek jiných nápadů bych ji přirovnala nejspíš k doškové střeše. Plastický vzor číselník významně oživuje a současně hodinkám dodává i jistou hravost. Plochý je pouze prostor pod označením značky a způsobu nátahu kalibru. Celkové přehlednosti, čitelnosti i estetickému dojmu číselníku nemohu vytknout ani to nejmenší.

Ocelové ručky jsou modřené tradičním způsobem do historické modré barvy. Hodinová i minutová mají tvar lístků vrby, vteřinová je tenká subtilní a pěkně ji oživuje logo značky na kratším konci, zde snad více než hvězdu připomíná drobnou modrou kytičku. Znovu, čitelnosti, přehlednosti i provedení není co vytknout. Jen zde nehledejte luminiscenci, není tu. Ale vzhledem k celkovému designu hodinek je to jistě dobře.

V hodinkách tiká švýcarský kalibr označený Montblanc 4810/409. Jedná se o upravený kalibr ETA 2892-A2 z produkce koncernu SWATCH. Jen připomenu, že frekvence setrvačky s ochranou Incabloc jsou 4 Hz (28800 A/h), obsahuje 25 ložiskových kamenů a průměrná doba rezervy (automatického) nátahu je okolo 42 hodin. Kalibr vám kromě času zobrazí i datum, které můžete v kratší měsíce zrychleně překlápět. Při seřizování se zastaví vteřinová ručka pro přesnější seřízení. Jedná se o osvědčený technicky dotažený kalibr. Výhodou zůstává i to, že nezbytný servis může udělat jakýkoli šikovnější hodinář.

Krátce se zastavím i u zdobení kalibru. Nápadné je perličkování a hluboké černěné gravírování rotoru automatického nátahu, zbytek strojku je spíš strohý než přezdobený.

Ocelové dýnko je příjemně ploché a přišroubované šesti drobnými šroubky. Nepřijdeme o potěšení z pohledu na mechanické útroby, k tomu je zde ploché safírové sklíčko průhledu (průměr 24 mm). Po jeho obvodě najdeme nezbytné technické informace.

Hodinky se dodávají s černým koženým řemenem z kůže aligátora. Je to už tradiční materiál a většina tohoto materiálu pochází ze specializovaných farem. Také vám připadá poněkud nepochopitelné, jak je možné tak dravé zvíře chovat na farmě podobně jako ovce? Ale zpět k řemínku. Je perfektní, není co mu vytknout. Dokonalá je rovněž i ocelová signovaná překlápěcí spona (motýlková) s pojistkou proti otevření. Vaše zápěstí hodinky zatíží pouze 76 gramy. Šířka řemínku u pouzdra je 19 milimetrů, ke sponě se zužuje na 17 mm, tloušťka je 4 mm.

Tak jak se vám Montblanc Star Date Automatic Steel líbí? Myslím, že jsou klasickým zástupcem hodinek pro formální příležitosti. A snad kacířsky si dovolím tvrdit, že by mohly ozdobit zápěstí i nejedné dámy, která má v oblibě o trochu větší hodinky. Značka také pamatuje na ženy s drobnější rukou, vyrábí totiž i verzi s 36 mm průměrem (referenční číslo 107115). Pro sportovní využití bych si ale určitě pořídila hodinky s vyšší vodotěsností. Dobrou zprávou je jistě i cena, můžete si je pořídit za cca $3.000 USD, což je určitě důvodem minimálně k vážnému zamyšlení! Referenční číslo 39 mm varianty je 107114.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme panu Valentovi.

Jestli se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!