Touto aktualitou na našich stránkách přivítám značku Wempe Glashütte i/SA. Společnost nedávno představila čtveřici klasických oblekových hodinek s chronometrickým strojkem a s komplikací ukazatel rezervy chodu. K příležitosti 80. narozenin Helmuta Wempe vznikla navíc limitovaná edice 80 kusů ve dvou provedeních. Pojďme si celou výjimečnou šestici variant představit.

O významném městě Glashütte jste již určitě slyšeli nebo četli. Můžeme ho považovat za centrum německého hodinářského průmyslu. Kromě značek jako Lange & Söhne, Nomos, Mühle Glashütte, Glashütte Original nebo Union Glashütte, zde své hodinky vyrábí i Wempe Glashütte i/SA. V současnosti produkci tvoří 2 modelové řady hodinek náramkových a kapesních. V produkci jsou také hodiny sloupkové pokojové a nástěnné. Aby mechanický kalibr hodinek Chronometerwerke a Zeitmeister získal špičkové označení „Chronometer“, prochází náročným testováním a musí vyhovět přísné německé normě DIN 8319.

Rodinný podnik založil v roce 1878 Gerhard D. Wempe, v té době s pouhými 80 německými značkami hodinek. Skromná firma se vyvinula do renomované mezinárodní společnosti. V roce 2003 po celém světě zaměstnávala více než 460 zaměstnanců a generovala zisk přibližně 170 milionů Euro. Nyní ji vede Kim-Eva Wempe a do portfolia podniku patří 25 mezinárodních značek luxusních hodinek, Wempe šperky a hodinky vlastní výroby. Obchody Wempe najdeme v několika zemích, zajímavá je i propagovaná přítomnost šperkaře podniku na lodi MS Europa.

Hodinky Chronometerwerke Gangreserve spojují tradici výroby námořních chronometrů a výjimečnou německou kvalitu. Jejich vzniku předcházelo pět let vývoje a je to na nich poznat. Inspirace námořními chronometry je viditelná jak zvenčí, tak na použitém kalibru.

Pouzdro má rozměry 43 mm × 52 mm × 12,5 mm. Vyrábí se ve dvou variantách materiálu, v nerezové oceli a v 18 karátovém žlutém zlatě. Ovšem tam rozdíly mezi verzemi nekončí. Limitovaná edice má hodinové indexy z materiálu pouzdra, běžně prodávané hodinky mají indexy s arabskými nebo římskými číslicemi. Více se dočtete u jednotlivých verzí.

Konečná úprava povrchu pouzdra je leštěním do vysokého lesku, který sluší zlatu i nerezové oceli. Krátké leštěné nožky svírají ručně šitý řemen z krokodýla se signovanou jazýčkovou sponou. Drobnou signovanou korunku budete využívat poměrně často, kalibr má ruční nátah. Safírovým průhledem, který má vnitřní antireflex, si můžete prohlédnout pracující strojek. Pouzdro má vodotěsnost 3 ATM.

Symetrický postříbřený číselník je přehledný a dobře čitelný, podobá se vzpomínaným námořním chronometrům. Na pozici 12 se nachází ručkový ukazatel rezervy chodu. Text Chronometer připomíná certifikaci kalibru. Pod černě vytištěnou značkou najdeme subčíselník s mimostřednou vteřinovou ručkou a opět připomínku Chronometerwerke. Rhodiované ručky mají stejný Feuille tvar u zlaté i nerezové varianty. Jehlovitá mimostředná ručka je ukončená zajímavým širším lístkem. Safírové sklíčko je opatřené oboustranným antireflexem.

In-house kalibr Wempe CW3 s ručním nátahem vyniká nejen chronometrickou certifikací dle německé normy DIN 8319. Jeho technické parametry byly navrženy ve spolupráci s mezinárodními experty a v manufaktuře stávající výrobní postupy systematicky použili k dosažení největší možné přesnosti. Například labutí krk, který se u luxusních hodinek využívá pro jemnou regulaci, zde slouží k nastavení kmitu setrvačky. Ta se čtyřmi regulačními šroubky kmitá frekvencí 28.800 A/h a je společně s dalšími díly skeletonizovaná pomocí laseru. Zdobení ženevskými pruhy na tříčtvrtinové desce, modřené šroubky, přišroubované zlaté šatony, perličkování a rytiny přitahují oči milovníka mechanických strojků. Každý strojek je individuálně signovaný a číslovaný.

Limitovaná edice byla vyrobena k 80. narozeninám Helmuta Wempe a čítá dohromady 80 kusů. V oceli bude vyrobeno 60 kusů, ve zlatě pouze 20 kusů. Klínovité hodinové indexy jsou z materiálu pouzdra, stejně tak všechny 4 Feuille ručky. Každý kus je individuálně číslovaný. Safírový průhled v dýnku nese podpis Helmuta Wempe, aktuálního vlastníka společnosti, který je již 3. generací rodiny Wempe. Zlaté hodinky dostanete na hnědém řemenu z kůže krokodýla, ocelové na černém krokodýlím řemenu, materiál signované jazýčkové spony odpovídá materiálu pouzdra.

Hodinky, které budou běžně v prodeji, mají 4 varianty – pouzdro z nerezové oceli nebo ze žlutého zlata, stříbřený číselník s arabskými nebo římskými číslicemi. Další odlišností oproti limitované edici jsou výrazně modřené Feuille ručky. Verze s arabskými indexy má hnědý krokodýlí řemen, verze s římskými číslicemi řemen černý a také z kůže krokodýla.

Hodinky Wempe Chronometerwerke představené v roce 2006 vzbudily zasloužený rozruch, byly společně s hodinkami Zeitmeister prvními německými chronometry, jejichž strojek vyhovoval přísné německé normě DIN 8319. Společnost dále pokračovala ve zdokonalování a výsledkem je právě řada Chronometerwerke Gangreserve.

Zakoupíte je v originálním lakovaném dřevěném boxu. Za hodinky z nerezové oceli zaplatíte $8.500 USD, zlaté vás budou stát $19.950 USD. Za limitovanou edici ve zlatě dáte $20.400 USD, v oceli $8.950 USD. Jestliže vás zaujaly, budete se za nimi muset vypravit za hranice, pokud vím, tak v České republice se zatím žádný Wempe obchod nenachází a nejbližší je v Drážďanech.

Autor textu: Olie

Zdroj fotografií: Wempe

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!