Kdysi bylo heslo ochránců přírody „Brontosaurus to nepřežil“ a vztahovalo se to k miléniu, tedy k roku 2000. Brontosaurus to tedy nepřežil, ale hodinky, dokonce i mechanické hodinky to přežily. A přežil to i veletrh, který se každý rok koná v pražských Holešovicích na Výstavišti, dříve bylo toto místo známé také jako „Park kultury a oddechu Julia Fučíka“, jen pro úplnost. Program a přehled vystavovaných značek a prodejců je asi zbytečné opisovat, najdete ho na stránkách Incheba. Rád bych vám ukázal pár fotografií, jak jsem tuto výstavu viděl včera já.

Přiznám, že cesta na výstavu pro mne nezačala moc radostně, pražští motoristé tuto fotografii možná poznají?

Ale dorazil jsem nakonec šťastně.

První den výstavy začal trochu netypicky, až v 12:00, takže nezbylo, než chvilku počkat.

Dokonce jsme pár minut dvanáctou přetahovali, asi nebylo ještě všechno připraveno, u vchodu tak vznikla drobná tlačenice.

A ani uvnitř to nevypadalo moc hotově, na mnoha stáncích se ještě pracovalo.

Moje první zastávka při cestě okolo sálu (proti směru hodinových ruček) byla u stánku Elton Hodinářská, tedy u výrobce hodinek značky Prim Manufacture 1949. K vidění byly obvyklé stálice v modelových řadách.

Vystavené ale byly i novinky – zde hodinky s mechanickým strojkem se skeletonizovaným číselníkem.

Samozřejmě jsem se zastavil u stánku se značkou Seiko – dovozce Altro. Doufám, že se budeme moci blíže seznámit s novinkami, třeba hodinky s GPS seřizováním mne velmi zajímají.

Krátce jsem se zastavil i u stánku Timex.

Zvlášť mne zaujala „vlajková loď“ sportovních hodinek pro běhání. To jsou hodinky podle mého gusta!

Narazil jsem i na stánek s velmi zajímavými „pilotkami“ značky AVI-8. Přiznám, že tato značka je pro mne novinkou a několik modelů mne zaujalo.

Hned vedle, na stánku značky Epos, mne velmi mile přivítali, mohl jsem si prohlédnout velkou část aktuální kolekce, včetně mé zamilované řady 3401.

Na úpravě vedlejšího stánku Chronoshop se ještě bohužel pracovalo.

Tak jsem se alespoň krátce seznámil s novinkou značky Damasco, hodinkami s in-house kalibrem.

A pak už byl na řadě vrchol výstavy, rozsáhlá expozice Hodinářství Bechyně, vystaveny byly hodinky mnoha značek, od středního segmentu, až k opravdovým specialitám.

Potěšila mne zvlášť výstavka značky Vulcain, jen lituji, že se mnou nebyl Táda. Ten o ní ví mnohem víc, než já.

A značce Tudor se budeme věnovat mnohem více, slibuju!

Úžasné byly hodinky značky Zannetti, velmi hravé a přitom dokonale propracované. Zde například s číselníky z mamutoviny. Možná tento materiál znáte jako já spíš z luxusních nožů, vidět ho na hodinkách pro mne bylo překvapením.

Celá expozice Hodinářství Bechyně byla velmi sledovaná.

Zastavil jsem se také u stánku dodavatele, kterého znají spíš hodinkoví profesionálové – turnovská firma Mavex dodává nejen hodinářům všechny ty velmi potřebné drobnosti – od hodinářských strojů a nástrojů až k náhradním kalibrům a stěžejkám.

To mi připomnělo, že potřebuji pár silnějších stěžejek 24, 22 a 20 milimetrů.

U stánku značky Edox moje oči přitáhla limitní edice pro Aleše Lopraise na závod Dakar 2012.

Bohužel limitní edice pro rok 2013 je naprosto vyprodaná a ani jsem ji nezahlédl.

Ještě jsem se zastavil u stánku pro mne naprosto neznámé značky Timberland.

Tak tomuhle říkám pořádné hodinky! Moc rád bych se s nimi seznámil blíž.

A umí i pěkné digitálky.

Tím pro mne hodinková část skončila, letmo jsem prošel i druhý sál, který se věnuje šperkům, tedy tu část „klenoty“. Jsem v této oblasti celkem nedotčený, ale věřím, že váš ženský doprovod na expozici šperků bude mít úplně jiný názor a klidně ho tu můžete „odložit“. Já si jen všiml, že Puncovní úřad nic nepuncoval.

Líbila se mi úžasná práce se sklem, k vidění byla hned na dvou místech.

Rozhodně si nedělám nárok na vyčerpávající reportáž, jen jsem vám chtěl ukázat pár fotografií z příjemně strávených necelých dvou hodin na výstavě. Jestli vás hodinky (nebo šperky) zajímají, jděte se na veletrh – výstavu podívat, určitě vás také něco zaujme. Vstupné je 100,- CZK a výstava pokračuje ještě v pátek a v sobotu vždy mezi 10 – 18 hodinou.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Pokud se vám reportáž líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!