Kolekce TimeWalker patří mezi nejlépe prodávané hodinky Montblanc. Po posledním přírůstku, TimeWalker TwinFly Chronograph, se v roce 2012 na trh dostala novinka TimeWalker ChronoVoyager UTC. Přes některé společné rysy se od ostatních hodinek kolekce vzhledově odlišovala. Pojďme si tento zajímavý chronograf s GMT představit.

Pouzdro o průměru 43 mm bez korunky má obvyklý oválný tvar misky. Vyrobené je z nerezové oceli s konečnou úpravou saténovým kartáčováním a leštěním. Ostatní rozměry jsou 48 mm s korunkou, 51 mm lug-to-lug a výška 14,8 mm. Jako u všech modelů TimeWalker jsou nožky částečně skeletonizované, mírně prohnuté a výborně obejmou zápěstí. Hodinky se nosí opravdu pohodlně i přes váhu 125 gramů. S vodou byste měli být opatrní, jsou odolné pouze do 30 metrů vodního sloupce.

Úzká zkosená saténově kartáčovaná luneta se neotáčí, tvoří pevnou součást pouzdra. Právě díky malé šířce lunety číselník vypadá opticky větší, než ve skutečnosti je.

Korunka není šroubovací do pouzdra, vodotěsnost zabezpečuje jeden O kroužek. Korunka je poměrně velká, výšku přidává vyvýšené plastické bíločerné logo Montblanc. Jemně kartáčovaná tlačítka chronografu mají jistý a jasný stisk. S korunkou i tlačítky se výborně manipuluje, hodinky se skvěle ovládají.

Safírové sklíčko z obou stran pokrývá antireflexní vrstva oxidů kovů. Má jen o 6 mm menší průměr než pouzdro, tedy celých 37 mm. Antireflexní vrstva není zcela bezbarvá, určitě si všimnete zajímavého zeleného odstínu. To ale neruší při odečtu údajů z číselníku.

Matný černý číselník zdobí „sunburst“ – jemné paprsky směřující od středu k okrajům. Vnitřní luneta nese bíle natištěnou 24 hodinovou škálu druhé časové zóny. Při pozornějším pohledu si určitě všimnete barevné indikace den/noc, která začíná a končí v sedm. Vyleštěné hodinové indexy pokrývá rhodium. K chronografu patří subčíselník s 30 minutovým čítačem na pozici 12, subčíselník s 12 hodinovým čítačem na pozici 6 a centrální vteřinová ručka. Poslední, třetí subčíselník na pozici 9 náleží mimostředné vteřinovce. Všechny subčíselníky mají plastické kruhové dostředné vzorování, které bych přirovnala nejspíše ke šnečí ulitě. Na pozici 4:15 se nachází nenápadné datové okénko s černým datovým kotoučem a bílým tiskem. Datumovka je vkusná, neruší, přitom se dá hodnota výborně odečíst. Pozici 3 vyplňuje značka a červený text UTC. Mírně odbočím, UTC znamená „Coordinated Universal Time“ a prakticky se shoduje s GMT („Greenwich Mean Time“). Číselník je skvěle čitelný, velké lesklé hodinové indexy jasně vystupují z černé barvy, takže přehled o aktuálním čase získáte na první zběžný pohled.

Všechny ručky mají rhodiovaný povrch, který jim dodává lesk i odolnost proti korozi. Konec skeletonizované GMT ručky je nalakovaný červeně, pro odlišení od ostatních. Červeně lakovanou špičku má i jehlovitá centrální vteřinová ručka chronografu. Tvar zbývajících bych popsala asi jako lichoběžníkovitý. Kromě centrální a GMT ručky mají uprostřed úzkou vrstvu luminiscenční barvy. Jak už jsem se zmínila u číselníku, díky leštěnému povrchu ruček je odečet času snadný.

Luminiscence je jemná, nevtíravá. Najdeme ji nejen na hodinových indexech, hodinové a minutové ručce, ale také na ručkách subčíselníků a dvou bodech u textu UTC na pozici 3.

Chronografový kalibr s automatickým nátahem má označení Montblanc 4810/503. Vychází z ETA/Valjoux 7750, GMT modul implementovali v Montblanc, kde také přesunuli datumovku z pozice „3“ na „4:15“. Technické vlastnosti mu zůstaly, více se o kalibru můžete dočíst v samostatném článku, proto se jimi v této recenzi nebudu dále zabývat. Rotor zdobí ženevské pruhy a nese gravírované informace o kalibru, strojek má také modřené šroubky. Funkce jsou vteřiny, minuty, hodiny, chronograf, GMT, datum.

Oblé nerezové dýnko drží u pouzdra 6 drobných šroubků. Na leštěném povrchu rychle rozeznáte údaje o hodinkách. Průhled ze safírového sklíčka s průměrem 33 mm nabízí pohled na kalibr. Dýnko na ruce sedí perfektně.

Hodinky jsme fotografovali s originálním černým aligátořím řemenem, jehož konce spíná leštěná nerezová signovaná jazýčková spona. Motiv skeletonizace nožek pouzdra se opakuje také na sponě. Řemen mezi nožkami měří 22 mm, směrem ke sponě se zužuje na 20 mm, tloušťka je 5 mm. Pokud bych ho měla hodnotit, tak je velmi velmi kvalitní a luxusní.

Že značka Montblanc umí vyrobit zajímavé hodinky, jste si už určitě všimli v recenzi od Tády. Já také přidám svou trošku do mlýna. Ačkoli je číselník zcela zaplněný, včetně vnitřní lunety a GMT ručky, působí přehledným dojmem, který mohu potvrdit. Přes můj odstup od hodinek s chronografem se mi tyto líbí a snadno se na nich orientuji. Aligátoří řemen doplňuje číselník a hodinky posunuje do skupiny oblekových, možná i casual. Líbí se mi logo Montblanc, které najdeme na všech výrobcích značky. Dohromady s perem a inkoustem tvoří nerozlučné přátele muže – cestovatele, který rád a často podepisuje smlouvy a záleží mu na dojmu, který vyvolá.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme panu Valentovi.

Jestli se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!