Již od svého vzniku se značka Jaquet Droz věnoval výrobě především komplikovaných a jinak zvláštních hodinek. Dnes tomu není jinak a hodinky Jaquet Droz jsou stále výjimečné, zvláště pak v limitované edici „Numerus Clausus“ modelu Grande Date Ivory Enamel řady Majestic Beijing.

Pierre Jaquet-Droz se narodil v roce 1721 ve švýcarském La Chaux-de-Fonds. Po absolvování Univerzity pronikal do tajů hodinářského umění, aby ho zvládl na výbornou. Od roku 1738 se začal věnovat pouze výrobě hodinek. Tento rok tedy můžeme označit jako vznik značky Jaquet Droz, což ji řadí do skupiny velmi tradičních výrobců hodinek. Produkoval stále důmyslnější hodinkové strojky s komplikacemi jako nikdo před ním. Postupně se jeho výtvory začaly dostávat k bohaté a náročné klientele.

Osud ale nedopřál Pierre Jaquet-Droz spokojený rodinný život. V roce 1750 se oženil, narodily se mu rok po sobě 2 děti, v roce 1755 zemřela manželka a dcera. Už se nikdy znovu neoženil a veškeré své síly věnoval hodinářství.

V roce 1758 cestoval se 6 exempláři do Španělska, kde sklidil obrovský úspěch a přivezl si spoustu peněz. Rozhodl se, že bude vyrábět takové hodinky, aby se stal slavným. V roce 1774 založil v Londýně dílnu a agenti značky hodinky prodávali i v daleké Číně. V roce 1784 se Pierre Jaquet-Droz přestěhoval do Ženevy, zde otevřel první místní hodinářskou manufakturu a rok před Vacheron Constantin zřídil i obchod. Vyráběl stále komplikovanější hodinky, hodiny, automata a zpívající ptáky. Za přínos městu ho Ženeva ocenila prestižní Bourgeois d’Honneur Award a přijali ho do Société des Arts.

Nastala nejúspěšnější léta značky. Tři manufaktury – v La Chaux-de-Fonds, v Londýně a v Ženevě – se věnují maloobjemové hodinářské výrobě. Jaquet-Droz s partnerem Jean-Frédéric Leschotem se specializují na výrobu a vývoz luxusních hodinek. Rok 1788 byl špičkou v prosperitě, která však trvala jen velmi krátkou dobu. Po nevydařených obchodech v Číně se společnost dostala do ztráty.

V roce 2000 věhlas Jaquet-Droz oživilo převzetí koncernem Swatch a nové výrobní prostory. V současné době tato značka pružně zásobuje své věrné zákazníky luxusními hodinkami. A především udivuje svět výjimečnými ukázkami excelentní hodinářské práce.

Pouzdro hodinek je vyrobeno z 18 karátového růžového zlata, má klasický kulatý tvar a průměr 43 milimetrů. Povrchová úprava je provedena leštěním, které dává vyniknout syté barvě a výraznému lesku růžového zlata. Tloušťka hodinek je jen 11,8 mm, čímž se řadí mezi tenčí hodinky. Vodotěsnost mají 30 m, která k nějakým vodním radovánkám nevybízí a já bych je rozhodně nedoporučoval. Ploché sklíčko hodinek je samozřejmě safírové, tedy odolné proti poškrábání. Safírové sklíčko najdeme i na zadní straně hodinek, kde tvoří průhled na strojek. Hodinky mají poměrně krátké nožky, které umožňují jejich pohodlné nošení i na slabším zápěstí – nesmíme zapomínat, že mají průměr 43 mm, což je poměrně dost.

Na pozici 3 najdeme pěknou, poměrně malou korunku, která je však precizně zpracována a nese tradiční znak dvou sedmicípých hvězd.

Hlavním tahákem hodinek Jaquet Droz jsou dle mého názoru jejich číselníky. Vyrábí je z různých materiálů, od smaltu až po plátky z meteoritů. Číselník těchto hodinek je smaltovaný, v bílé barvě slonové kosti, s černým popisem. V jeho horní polovině nalezneme, vzhledem k velikosti číselníku, poměrně malý subčíselník, na kterém modřené ručky ukazují aktuální čas – hodiny a minuty. Spodní polovina číselníku je vyhrazena označení hodinek a datovému okénku. Text „Grande Date“ poukazuje na to, že hodinky jsou vybavené komplikací „big date“ neboli velkou datumovkou. Datum je zobrazené pomocí dvou bílých kotoučů a jeho číslice tak mohou být násobně větší než u klasické datumovky. Navíc díky zanořené datové apertuře můžeme při pohledu pod úhlem obdivovat tloušťku smaltovaného číselníku. Jelikož se jedná o hodinky naprosto klasického vzhledu, nenalezneme na číselníku ani na ručkách luminiscenci. Motiv umístění malého číselníku s hodinovou a minutovou ručkou na pozici 12 u hodinek Jaquet Droz uvidíme u několika řad a dalo by se říct, že tvoří jeden z typických rozpoznávacích znaků. Číselník považuji za přehledný a čas lze dobře odečíst.

Drobné zahrocené ručky jsou krásně modřené tradičním způsobem tepelné úpravy oceli.

Velmi silnou stránkou hodinek Jaquet Droz jsou kvalitní manufakturní strojky. Tyto konkrétní hodinky mají strojek s označením Jaquet Droz 2653G. Jedná se o mechanický strojek s automatickým nátahem. Zajímavostí je použití závaží z 22 karátového zlata na rotoru automatického nátahu a dvou pérovníků, které poskytují hodinkám rezervu chodu 65 hodin, což je příjemně nadprůměrná hodnota. Hodinky mají také 35 ložiskových kamenů a frekvenci setrvačky 28.800 kmitů/hod. Strojek je pěkně zdoben ženevskými pruhy, rotor nátahu zdobí soustředný giloš. Celkově je to však spíše střídmé zdobení. Každopádně se jedná o kvalitní manufakturní strojek s výjimečnými vlastnostmi.

Zlaté leštěné dýnko uvádí decentně pouze značku a pořadové číslo v limitované edici. Safírovým průhledem je vidět na zdobený kalibr. Spodní strana hodinek odhaluje design upevnění nožek k pouzdru.

Hodinky jsou standardně vybaveny černým řemenem z kůže aligátora o šířce 21,5 mm se signovanou jazýčkovou sponou z růžového zlata. Řemen i spona dobře ladí se zbytkem hodinek a působí velmi kvalitním dojmem. Hodinky s koženým řemínkem váží 106 gramů, což je úměrné jejich velikosti a pouzdru z růžového zlata.

Celkově se jedná o luxusní hodinky, které vyzařují velmi svébytný styl značky Jaquet Droz. Já jsem velkým fanouškem tohoto stylu hodinek, které svým číselníkem připomínají hodinky z dob dávno minulých. Velké plus je pak smaltovaný číselník, který nabízí jen nemnoho výrobců. Navíc Grande Date Ivory Enamel „Numerus Clausus“ je vyrobenou limitovanou edicí 88 kusů, což zaručuje jistou míru exkluzivity hodinek. Kombinace bílého číselníku, modřených ruček a zlatého pouzdra patří mezi naprosto klasické barevné kombinace, které nikdy nevyjdou z módy. Velikost 43 mm odpovídá současnému módnímu trendu, což činí hodinky ještě atraktivnějšími.

Zakoupíte je v Klenotnictví Dušák Na Příkopě pod referenčním číslem J016933201. Cena je přiměřená míře luxusu a exkluzivity, kterou si v těchto hodinkách dopřáváte, cenovka ukazuje 614.400 CZK.

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Klenotnictví Dušák.

Jestli se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!