C3H5N3O9 si možná pamatujete jako molekulární vzorec výbušného nitroglycerinu. C3H5N3O9 se také jmenuje mladé seskupení, které vyvíjí velmi neobvyklé experimentální hodinky. Za projektem stojí MB&F a Urwerk, konkrétně Felix Baumgartner, Martin Frei, Maximilian Büsser a Serge Kriknoff, a sami tvůrci prý neměli sebemenší tušení, jaký bude výsledek společné práce. O jejich prvním modelu jsme psali zde, dnes vám představím jejich následovníka. Hodinky Experiment ZR012 se vrátily tentokrát v černém kabátě a opět v limitované edici 12 kusů.

Vyčerpávající popis zirkoniové varianty už zpracoval kibi ve zmíněné aktualitě, takže jen v rychlosti připomenu výrazné atypické zirkoniové pouzdro s titanovými nožkami. Rozměry má 55 mm × 44 milimetrů bez nožek, s nožkami měří na délku 71 mm. Pouzdro černé verze je také vyrobené ze zirkonu, který má povrchovou úpravu černěním PVD vrstvou. Černé titanové nožky jsou pohyblivé a snadno se přizpůsobí každému zápěstí. Celkem se pouzdro skládá z 60 částí, je vysoce odolné proti korozi a mírně odolné proti vodě (do 3 ATM). Navrhl ho Maximilian Büsser a Serge Kriknoff.

Číselník by rozhodně nemohl aspirovat na hlavní cenu v přehlednosti. Vytváří dojem, že se skládá z několika vrstev a je skeletonizovaný, takže safírovým sklíčkem s oboustranným antireflexem vidíme přední stranu kalibru. Experiment ZR012 jsou první hodinky na světě, které využívají epicykloidní křivku. Hodiny a minuty totiž zobrazují špičky Reuleaux polygonů dvou Wankelových motorů. Aktuální hodiny odečtete ze spodní škály 0 až 12 tvořené bílými arabskými číslicemi, minuty určíte na škále 0 až 60 blíže k pomyslnému středu číselníku.

Rukopis designerů Urwerk je nepřehlédnutelný, koncept kalibru navrhli sami zakladatelé Felix Baumgartner a Martin Frei. Vyrobil ho konstruktér Cyrano Devanthey. Princip Wankelova motoru, kterým se autoři inspirovali, ukazuje animovaný obrázek. Kalibr s ručním nátahem měří 32,65 mm × 41,35 mm × 11,55 mm, skládá se z 328 součástek včetně 42 ložiskových kamenů, setrvačka kmitá frekvencí 4 Hz (28800 A/h). Můžete obdivovat povrchovou úpravu saténovým kartáčováním, pískováním a perličkováním. Jednotlivé součásti jsou černěné PVD a rutheniem.

Vysoce přesné nastavení kalibru vyžaduje zručnost, čas a velice pečlivý proces montáže. Pevná kola se musí otáčet lehce, aby byly ukazatelé minut a hodin synchronizované – jejich přesnost je 0,2 mm.

Černěné plné dýnko ukrývá komplikaci rezervy chodu, která z plného natažení činí maximálně 39 hodin. Černá varianta obléká černý řemen z teletiny se skládací sponou z titanu a bílého zlata.

Hodinky Experiment ZR012 se hodí na zápěstí inženýrů, vědců a vlastně všech, kteří rádi obdivují vzhled a pohybující se části. Verze Black uzavírá úspěšný projekt Experiment a nebude vyrobeno víc než 24 kusů – 12 v černém provedení, 12 v zirkoniovém. Horkou novinku bude široká veřejnost moci poprvé na vlastní oči spatřit ve dnech 18.-30. září na výstavě „Super Machines and Horological Heroes“, kterou pořádá Hour Glass v hlavním atriu budovy Paragon Center v Singapuru. Cena světlé verze se pohybovala kolem 130000 CHF, částka za černou určitě nebude nižší, ale spíše vyšší. A co vy? Líbilo by se vám nosit na ruce miniaturní Wankelův motor?

Autor textu: Olie

Zdroj fotografií: C3H5N3O9

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!