Před časem jsme měli možnost se seznámit s hodinkami Ulysse Nardin Freak Diavolo, fotografovali jsme je pro klenotnictví Dušák, recenzi jste si mohli přečíst zde. A ikonické kolekci UN Freak se budu věnovat i dnes. K pěti modelům z platiny a bílého zlata přibyl model Phantom z růžového zlata.

Rozměry a některé parametry zůstaly stejné, takže si je v krátce připomeneme.

Průměr pouzdra je 45 mm, výška 13,5 mm, „lug-to-lug“ 53,5 mm. Konečná povrchová úprava výrazným zrcadlovým leštěním hodinky opticky mírně zvětšuje. Oboustranně otočná luneta slouží k seřizování času. Nejdříve ji ale musíte odemknout plochou pojistkou se jménem modelu na pozici „6“. Vodotěsnost výrobce neudává, předpokládejme ji asi „Water Resist“.

Šipku na konci unikátní kartáčované „freak“ ručky zvýrazňuje SuperLuminova, udává aktuální minuty – celá se otočí kolem číselníku jednou za hodinu. Na opačném konci se nachází klec „flying“ tourbillonu, která se otočí jednou za 60 vteřin. Na kleci je upevněná šípovitá ručka se žlutým hrotem, na škále 45 až 15 odečteme aktuální vteřiny. Hodnoty mezi 16. a 44. vteřinou musíme pouze odhadnout, škála zde chybí. Myslím si, že tuto drobnost bez problémů zvládnete. Pod dominující ručkou najdeme nenápadnou vykukující ručku s širokým koncem vroubeným bílou SuperLuminovou, na hodinové škále s arabskými indexy zobrazuje hodiny. Pohyb ruček a tourbillonu přitahuje oči, určitě byste se také vydrželi dívat celé hodiny.

Safírové sklíčko z bočního pohledu vypadá jako mírně klenuté, ale nenechte se zmást, je ploché. Nechybí mu vnitřní antireflex.

Část výjimečného in-house kalibru UN-208 tvoří křemík (Si 1.1.1). Strojek má ruční nátah, dva pérovníky, patentovaný křemíkový vlásek (Si 1.1.1), dvě kuličková ložiska umožňující pohyb minutové ručky a „flying“ tourbillonu se vteřinovou ručkou, frekvenci setrvačky 4 Hz (28800 A/h) a rezervu chodu celých 8 dní.

Na fotografii vidíte dýnko staršího sourozence Freak Diavolo. Kromě materiálu se dýnka neliší. Rotací okraje dýnka se hodinky natahují. Správný směr je doleva, tedy proti směru hodinových ruček, jak napovídá gravírovaná šipka. Jedno otočení odpovídá 12 hodinám rezervy chodu, pro plné natažení na hodnotu 192 hodin stačí 16 otočení.

Silné krátké nožky mají rozteč 22 mm a svírají silný černý řemen z kůže louisianského krokodýla. Překlápěcí signovaná spona je ze stejného materiálu jako pouzdro.

Luxusní růžové Ulysse Nardin Freak Phantom vycházejí v limitované edici 99 kusů, čemuž bude zajisté odpovídat i jejich cena. Mohutné pánské hodinky ozdobí ruku elegantního muže zvyklého se pohybovat ve vyšších vrstvách společnosti. A já se těším, až je budeme moci naživo fotografovat.

Autor textu: Olie

Zdroj fotografií: Ulysse Nardin

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!