Ikonické hodinky Rolex Oyster Perpetual Cosmograph Daytona jsou mezi námi mnoho let – již od roku 1963. Když Paul Newman a jeho tým v roce 1995 vyhráli třídu GTS-1 v závodě Rolex 24 v Daytoně, dostal jako trofej právě Rolex Cosmograph Daytona. Hodinky ho provázely životem herce a automobilového závodníka, a jsou s jeho jménem trvale spjaté.

Přesně po 50 letech od prvních Cosmograph Daytona značka Rolex představila na letošním BaselWorldu důstojnou a symbolickou připomínku – model s pouzdrem z platiny 950.

Nejvýraznější část – luneta – je vyrobená z hnědého keramického monobloku Cerachrom a najdeme na ní gravírovanou tachymetrickou stupnici. Perfektně čitelná škála vznikla magnetronovým napařením (PVD) platiny. Hodinky tak lze použít jako ideální nástroj k měření průměrné rychlosti, která může dosahovat až 400 km/hod.

Leštěné Oyster pouzdro měří typických 40 mm a má deklarovanou vodotěsnost 100 metrů (330 stop). Bez pochyby ho považuji za vzor odolnosti, elegance a krásy proporcí. Charakteristicky tvarovaná střední část je vyrobená z platinového monobloku. Vroubkované dýnko se šroubuje do pouzdra. Šroubovací korunkou, chráněnou výstupky pouzdra, můžete také hodinky natáhnout. Vodotěsnost signované korunky zajišťuje patentovaný trojnásobný systém Triplock a odolné pouzdro tak poskytuje optimální ochranu vysoce přesnému kalibru.

Ledově modrý číselník kontrastuje s hnědými okraji subčíselníků, tenké lemování mají z 18 karátového bílého zlata. Na pozici „3“ se nachází 30 minutový sčítač, na pozici „6“ malá mimostředná vteřinovka a na pozici „9“ 12 hodinový sčítač. Centrální vteřinová ručka chronografu měří s přesností 1/8 vteřiny. Hodinové indexy z bílého zlata zvýrazňuje luminiscenční barva s dlouhým svitem – Chromalight. I ručky jsou vyrobené z bílého zlata a mají vrstvu Chromalight. Safírové sklíčko vyniká odolností proti poškrábání.

Mechanický chronografický in-house Calibre 4130 má automatický oboustranný nátah Perpetual rotorem s kuličkovým ložiskem a sloupkovým kolem. Stejně jako ostatní Rolex Perpetual kalibry je certifikovaným švýcarským chronometrem, který úspěšně prošel testováním v COSC. Mezi technické parametry patří zastavení vteřinové ručky při seřizování (hacking), frekvence 28.800 A/h, 44 ložiskových kamenů a rezerva chodu 72 hodin. Srdce strojku, setrvačka, má modrý Parachrom vlásek, který je patentem Rolex a je vyrobený z exkluzívní slitiny. Paramagnetický vlásek nabízí skvělou stabilitu při změnách teploty a v případě nárazu zůstává až 10 krát přesnější než klasický vlásek.

Platinový Oyster tah (bracelet) ukončuje překlápěcí spona s bezpečnostním uzávěrem Oysterlock a patentovanou funkcí EasyLink. Ten umožňuje majiteli rychle prodloužit tah až o 5 mm. Střední články tahu jsou leštěné, vnější saténově kartáčované s leštěnými hranami.

O novince v kolekci Cosmograph Daytona z loňského BaselWorldu jste určitě už četli, stejně jako recenze Cosmograph Daytona s černým a bílým číselníkem. Můžete tak srovnávat nové modely se stálicemi. Mně kombinace ledově modré s hnědou připadá poněkud netradiční, ale vlastně se mi líbí a s chutí bych je nosila. Málokdo by totiž odolal připnout na zápěstí legendární „rolexky“.

Autor textu: Olie

Zdroj fotografií: Rolex

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!