Značka Montblanc pro mě osobně znamená především luxusní psací potřeby. Již déle než sto let (od roku 1906) vyrábí tato značka krásná plnicí pera a psací potřeby neoddiskutovatelné kvality. Skupina zákazníků pro luxusní psací potřeby a pro hodinky se však do jisté míry překrývá a proto bylo pro značku Montblanc naprosto logickým (i když jistě odvážným) krokem, že se v rámci rozšíření své produkce vstoupili i do výroby náramkových hodinek. V současnosti vyrábí mnoho modelů, které často překvapí svou propracovaností a výborně zpracovanými strojky. Značka Montblanc totiž před časem koupila tradičního švýcarského výrobce komplikovaných strojků – značku Minerva, což přineslo firmě velmi potřebné know-how, vývojové a výrobní kapacity. V této recenzi si představíme model Nicolas Rieussec Chronograph Automatic, který kombinuje neotřelý a módní vzhled s výborným mechanickým strojkem a dokonalou kvalitou zpracovaní.

A proč se tato řada jmenuje zrovna podle slavného hodináře z 18. století? Ano, Nicolas Rieussec byl tvůrcem konceptu chronografu tak, jak ho známe dnes, se zobrazením ubíhajících sekund. V patentu z roku 1821 šlo hlavně o přenosný chronograf pro měření (nejen vítězných) časů při koňských dostizích. Dnes – i díky jemu – je chronograf v náramkových hodinkách běžnou součástí našeho života. A své uplatnění nachází v nejrůznějších oblastech.

Pouzdro těchto hodinek je vyrobeno z nerezové oceli a má průměr 43 milimetrů bez korunky, s korunkou je to už 49 mm. Hodinky nejsou v žádném případě malé, tloušťka 14,8 mm také není zanedbatelná a „lug to lug“ rozměr 50 mm výrazné rozměry potvrzuje. Povrchová úprava je provedena leštěním, což dává při této velikosti hodinkám velmi výrazný vzhled, tak jak velí dnešní móda. Nožky jsou poměrně krátké a lehce zahnuté, tudíž hodinky sedí na zápěstí dobře. Vodotěsnost pouzdra je stanovena na 30 metrů vodního sloupce, což není mnoho, ale pochybuji, že by někdo bral tyto hodinky k vodě, k tomu se vážně nehodí.

Korunka na pozici „3“ není šroubovací, což nikoho asi nepřekvapí vzhledem k výše uvedené vodotěsnosti. Je zdobená tradičním výrazným logem výrobce, bílou šesticípou oblou hvězdou. Mimochodem toto logo nás provází letos právě 100 let.

Na poněkud netradiční pozici „8“ najdeme velké tlačítko chronografu. Je jenom jedno, ale k tomu se ještě dostaneme.

Sklíčko hodinek je samozřejmě safírové a lehce klenuté, přitom je opatřeno oboustrannou antireflexní vrstvou. Na číselník otvírá pohled impozantním průměrem 38 milimetrů.

Na číselníku zaujme především jeho neobvyklá kompozice. Na číselníku se vkusně střídají matné a leštěné plochy, navíc je uspořádán v několika vrstvách. To vše přispívá k jeho celkově výraznému a neotřelému vzhledu. Rozhodně zaujme na první pohled.

Hlavní číselník s hodinovou a minutovou ručkou ve tvaru lístků je umístěn mimostředně, je posunut poněkud nahoru směrem k pozici 12. Černé arabské číslice na světlém pozadí však umožňují jeho velmi snadnou čitelnost. Hodinová a minutová ručka mají jednoduchý, ale elegantní tvar, a jsou stříbřitě lesklé a opatřené luminiscenčním nátěrem, který ve tmě svítí zelenou barvou. Na stejné ose nalezneme i třetí, modřenou a skeletovanou ručku, která slouží pro indikaci času v druhé časové zóně. Napravo na pozici 3 pak najdeme aperturu ukazatele data a vlevo najdeme indikátor den/noc, obojí velmi praktické a designově dobře zapadající do celkové koncepce číselníku.

Dolní polovina číselníku pak patří chronografu. Rhodiovaný můstek uchycený dvěma modřenými šroubky drží na místě dvě ručky a dva kotouče, které slouží jako sekundový a minutový sčítač chronografu. Drobné modřené ručky zůstávají stát na místě a místo nich se otáčí ocejchované kotouče. Je to poněkud neobvyklé, ale zajímavé řešení. Centrální sekundová ručka chronografu by podle mě na těchto hodinkách vypadala poněkud podivně, vezmu-li v potaz jejich celkové mimostředné uspořádání. Povšimněte si, prosím detailů, i drobné kotouče chronografu nesou precizní guilloché.

Nesmíme zapomenout na pěkně vyřešenou luminiscenci ruček a základních hodinových indexů pro orientaci v čase i po tmě.

Jak již jsem zmiňoval, značka Montblanc získala akvizicí firmy Minerva přístup k vynikajícím strojkům s dlouhou a slavnou historií a také k technologii jejich vývoje a výroby. Strojek těchto hodinek je toho jasným důkazem. Jedná se o chronograf s automatickým nátahem s označením MB R200. Kromě zobrazení času umí i komplikaci chronograf, zobrazí datum a denní fázi.

Frekvence setrvačky je 28.800 kmitů/hod., rezerva chodu nadstandardních 72 hodin a počet ložiskových kamenů dosáhl 40. Chronograf je konstruován klasicky a je řízen sloupcovým kolem. Celé je to pak ovládáno jen jedním tlačítkem na pozici 8, což je vzhledem k ergonomii ovládání zajímavá volba, tlačítko je pak dobře ovladatelné palcem pravé ruky. V materiálech značky Montblanc je navíc uvedeno, že strojek je vybaven speciálním ozubením pérovníku, které umožňuje efektivnější přenos síly, pro přesnější chod hodinek a delší rezervu nátahu.

Samozřejmostí je krásné precizní zdobení všech ploch kalibru, rhodiování, ženevské pruhy, modřené šroubky, gravírování i rotor automatického nátahu (opět s logem značky), to vše je dokonalé a luxusní.

Leštěné ocelové dýnko s pouzdrem spojuje šest šroubků. Kromě nezbytných technických popisů na něm najdeme i výrazné plastické označení značky. Safírový průhled má průměr 27 milimetrů a můžete se jím kochat krásou mechanického kalibru.

Řemínek je černý, z aligátoří kůže a je opatřen krásnou nerezovou překlápěcí sponou. Šířka řemenu je 22 mm, což je přiměřené vzhledem k celkové velikosti hodinek. Kontrast černého řemenu a světlého číselníku hodinek působí velmi výrazně a zajímavě.

Kvalitní zpracování a neobvyklý vzhled, to jsou dvě hlavní devizy těchto hodinek. Osobitý design číselníku si rozhodně nespletete s žádnými jinými hodinkami na trhu. Mě osobně velmi těší použití kvalitního manufakturního strojku, který snese srovnání i s tou nejlepší konkurencí na trhu a jasně říká, že značka Montblanc to s výrobou luxusních hodinek myslí vážně. Měli jsme možnost se seznámit s několika různými modely z aktuálního portfolia značky a byla to velmi příjemná zkušenost. Určitě se máte na co těšit.

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme panu Valentovi z Butiku Montblanc – Carollinum.cz.

Jestli se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!