Značka Jaeger-LeCoultre má silnou tradici ve výrobě sportovních hodinek, i když já osobně ji mám spojenou spíše s modely elegantními, případně s různými komplikacemi. Model Deep Sea Chronograph vychází svým vzhledem ze slavných potápěčských modelů Jaeger-LeCoultre z počátku 60. let, což byla dle mého názoru doba, kdy design hodinek dosahoval v jistém ohledu svého vrcholu.

Pouzdro hodinek je vyrobeno z nerezové oceli a má velmi klasický kulatý tvar. Průměr pouzdra je 42 mm bez korunky a jeho tloušťka je 13,9 mm. S korunkou jsem naměřil 44,5 mm a „lug to lug“ 50 mm. Je tedy vidět, že hodinky od 60. let pěkně vyrostly, Jaeger-LeCoultre má ale v nabídce ještě jeden podobný model, který je o pár milimetrů menší a více se tak blíží původní předloze. Povrchová úprava leštěním je na jednu stranu výhodná, pro snadné odstranění škrábanců, na druhou stranu jsou na hodinkách snadno vidět otisky prstů a podobné věci, takže se jejich majitel často přistihne, jak je leští cípem košile. Střední část pouzdra je kartáčovaná. Vznikl tím velmi zajímavý kontrast. Vodotěsnost hodinek je 100 metrů, což by bylo dříve číslo vyhrazené pro skutečné potápěčské hodinky, ale dnes je považováno za rozumnou hranici, od které je možné brát hodinky do vody. Na potápěčský původ těchto hodinek odkazuje i otočná luneta pro odměřování času ponoru. Tlačítka chronografu bohužel nelze používat pod vodou. Sklíčko je safírové, lehce vypouklé.

Na pěkný detail kombinace povrchů pouzdra se můžete podívat sami.

Korunka i tlačítka jsou konvenčního typu a svými proporcemi nijak nenarušují elegantní siluetu hodinek. Korunka není šroubovací, což při vodotěsnosti 100 metrů není nutností.

Číselník je matně černý, s bílými indexy a logem výrobce. Chronograf má klasické rozložení sčítačů 3, 6, 9, které já osobně považuji za nejlepší a nejpřehlednější možné řešení. Na pozici 6 je malá sekundová ručka, na pozici 9 12 hodinový a na pozici 3 30 minutový sčítač chronografu.

Ručky jsou velmi elegantní, s přesným špičatým zakončením a poskytují dostatek prostoru pro luminiscenční nátěr. Stejně tak jsou svítící i indexy na číselníku a první čtvrtina indexů na otočné lunetě. Pod logem výrobce najdete indikátor stavu chronografu – bílá tečka znamená vynulováno, červená znamená v chodu a červeno-bílá kombinace signalizuje zastavený, ale nevynulovaný chronograf. Zajímavé, ale dle mého názoru lehce zbytečné.

Luminiscence je výrazná a věřím, že má i slušnou výdrž. Jako užitečnou, ale praktickou drobnost vidím i luminiscenci sekundové ručky.

Strojek hodinek je samozřejmě přímo z dílen Jaeger-LeCoultre (in-house) a nese označení Calibre 758. Jedná se o chronograf s automatickým nátahem. Strojek je složen z úctyhodných 340 součástek, má 47 ložiskových kamenů a frekvenci setrvačky 28800 kmitů/hod. Rezervu nátahu má 65 hodin, což je velmi pěkné číslo. Víc hodinek by mělo mít podobnou rezervu nátahu. Je to jedna z mála oblastí, kde lze ještě klasické mechanické hodinky zdokonalovat, aby dosahovaly lepších výkonů. Tloušťka strojku je pak 6,81 mm, což je pro chronograf s automatickým nátahem skvělá hodnota. Samotné technické zpracování strojku je na velmi vysoké úrovni, avšak je skryto, protože hodinky nemají dýnko s průhledem. Místo toho mají dýnko s nápaditou rytinou potápěče, která mě osobně potěší víc než další hodinky s průhledem, byť na perfektně zpracovaný strojek. Funkce strojku jsou již, jak jsem výše zmiňoval, zobrazení času a chronograf. Datumové okénko zde nenajdete, za což jsem velmi vděčný – ať by bylo umístěno kdekoliv, zničilo by design číselníku.

Řemínek hodinek vyrobený z netradičního materiálu – karbonových vláken – je vybaven klasickou leštěnou jazýčkovou sponou. Mezi nožkami řemínek měří 21 mm, u spony 19 mm a na výšku 4 mm. Tento materiál bude jistě extrémně odolný a to i při plánovaném využití při vodních sportech i ve slané vodě. S řemínkem nemám delší zkušenosti, ale vypadá pohodlně a přitom odolně. I s řemenem hodinky váží pouze 99,2 gramů. Alternativou je kožený řemen z telecí kůže, hodinky tím trochu ztratí svůj sportovní vzhled a vypadají spíš jako doplněk k formálnímu oblečení. Ale do vody moc vhodný asi nebude.

Můj celkový názor na Jaeger–LeCoultre Deep Sea Chronograph je veskrze pozitivní. Jedná se o kvalitně vyrobené a dobře vypadající hodinky. Jejich velikost je do jisté míry poplatná současné módě, avšak není na překážku běžnému nošení. Docela dobře si je dovedu představit jako ideální hodinky právě pro denní provoz s tím, že si je nemusím odkládat před tím, než skočím do moře, což je velmi praktické. Design odkazující na 60. léta je také jasné plus, stejně jako značka a výborný strojek. V Klenotnictví Dušák je můžete koupit za 236.600 CZK. Po pravdě řečeno byly tyto hodinky mým velkým favoritem, když jsem se letos v létě rozhodoval, čím obohatit svojí sbírku. Nakonec to vyhrály hodinky značky Habring², ale o nich až příště.

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Klenotnictví Dušák, za rekvizity Amers.cz.

Jestli se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!