Když jsem v březnu letošního roku psala aktualitu o 10. výročí spolupráce značky Breitling a automobilky Bentley, tajně jsem si přála, abychom novinku fotografovali v našem ateliéru. Přání se mi splnilo a dnes vám představím limitovanou edici hodinek Breitling for Bentley Light Body Midnight Carbon Chronograph.

Velmi lehké titanové pouzdro je ošetřené vrstvou černého matného karbonového PVD. Napařené PVD dodává hodinkám vysokou odolnost proti poškrábání a otěru. Průměr bez korunky mají 49 mm, s korunkou 53 mm, lug to lug 55 mm, na výšku měří 15 mm. Rozhodně je tedy nemůžeme považovat za hodinky středně velké, ale spíše za velmi velké. A i majitelovo zápěstí by asi mělo mít větší rozměr. Rozteč krátkých masívních nožek jsem naměřila 23,5 mm. Vodotěsnost mají příjemných 100 metrů, vody se tedy bát nemusíte.

Jak už jsem psala, struktura oboustranně otočné lunety připomíná vzor chladiče auta Bentley. Otočením z boku rýhovanou lunetou se spouští proměnná škála, která měří i rychlost a vzdálenost. Hodnoty otáček odečtete na vnitřní lunetě, rychlost v km/h na bíle vytištěné škále pod ní.

Do pouzdra šroubovací korunka a obě tlačítka chronografu mají také vrstvu karbonového PVD. Korunka je chráněná výstupky pouzdra a nese typické logo Breitling – velké B. Na fotografii ji uvidíte vyšroubovanou, aby kalibr stál a ručky zůstaly v klasické poloze 10:10.

Intenzívní jasně modrý antireflex najdeme na obou stranách mírně klenutého safírového sklíčka, které má průměr 40 mm. Můžete se spolehnout na jeho odolnost proti poškrábání a otěru.

Matný číselník má černou barvu, dle oficiálního webu se nazývá „Beluga“. Na vnitřní lunetě se nachází bíle vytištěná stupnice otáčkoměru, pod ní směrem ke středu bílá škála rychlosti. Číselník oživují červené numerické akcenty, červenou najdeme také v textu pod ručkami – 30 seconds chronograph. Vyzdvihuje tak patentovaný systém z roku 1926, kdy centrální vteřinová ručka chronografu oběhne číselník nikoli za 60 vteřin, jak jsme u běžných chronografů zvyklí, ale za 30 vteřin. Za 1 minutu tedy ručka opíše číselník dvakrát. Chronograf je tím přesnější, měří s přesností 1/8 vteřiny. Počet uběhlých vteřin odečtete na červené stupnici 0 až 30 a na subčíselníku na pozici 3. Hodinové hranaté vystupující indexy jsou také matně černé a kromě 6 a 12 mají nad sebou čtvereček s luminiscencí. Výrazně odlišené jsou i tři subčíselníky, mají vyvýšené okraje. Na pozici 3 se nachází 60 vteřinový čítač, na pozici 6 sídlí 6 hodinový čítač a pozice 9 je věnována 15 minutovému čítači chronografu. Na pozici 4:30 se skrývá nenápadná datová apertura s černým datovým diskem a bílým tiskem. Datumovka neruší a přitom se datum dá rychle odečíst. Plastické kovové okřídlené logo Breitling a značku najdeme na pozici 12.

Když bych měla zhodnotit přehlednost číselníku, napadá mne, že je na něm příliš velké množství údajů. Na druhou stranu chápu, že všechny funkce kalibru musí mít své místo a své stupnice. Takže když přihlédnu k počtu komplikací, orientace nakonec nebyla až tak obtížná a odečet hodnot byl díky červenému odlišení snazší.

Tvar kovových ruček bych přirovnala k bâton, povrch mají sametově kartáčovaný. Luminiscenční barva vyplňuje takřka celou plochu nejen hodinové a minutové ručky, ale také dvou ruček subčíselníků chronografu. Ručka 60 vteřinového čítače chronografu má na konci velkou šipku. Konec jehlovité centrální vteřinové ručky chronografu zdobí logo Breitling – velké B s kotvou. Špičku zdůrazňuje červený lak.

Po nasvícení denním světlem si ve tmě prohlédněme zelenou luminiscenci. Není příliš intenzívní, přece jen tohle nejsou hodinky potápěčské, ale sportovní. Přesto je dostatečná pro skvělou orientaci a určení času i ve tmě.

Oficiálně COSC chronometrický kalibr Breitling Calibre 25B vychází ze švýcarského kalibru ETA 2892, má automatický nátah rotorem, frekvenci setrvačky 4 Hz, 38 ložiskových syntetických rubínů a rezervu chodu 42 hodin. Funkce už jsem zmínila – hodiny, minuty, datum a chronograf.

I šroubovací dýnko je vyrobené z titanu, ovšem bez potahu karbonovým PVD. Přemýšlím, zda bych ocenila průhled na zdobený kalibr, ale ke sportovním hodinkám se plné dýnko určitě hodí víc. Moc se mi líbí gravírování – tmavé připomenutí britské automobilky, světlé zdobně vyryté údaje o hodinkách. Nejdůležitějším prvkem je určitě pořadové číslo v limitované edici. Tyto hodinky dostaly číslo 12 z celkového počtu 1000 kusů.

Pět milimetrů silný kaučukový řemínek měří mezi nožkami 23,5 mm, směrem k překlápěcí sponě se zužuje na 18 mm. Motiv vyvýšeného vroubkovaného chladiče se opakuje i na pásku. Titanovou kartáčovanou sponu zdobí logo, značka a rok založení Breitling. Lehký materiál pouzdra se projevil na celkové váze hodinek, která se ustálila na 144,4 gramech. Být pouzdro z nerezové oceli, zatížilo by ruku minimálně 210 gramy.

Hodinky Breitling for Bentley Light Body Midnight Carbon Chronograph bez pochyby patří ke sportovnímu autu Bentley. A ať už všechny funkce hodinek využijete nebo ne, rozhodně s nimi i autem budete budit pozornost dámské a pánské společnosti.

Na tomto místě většinou přemýšlím o oblečení či stylu, ke kterým se hodinky hodí. V tomto případě jsem přesvědčená, že si tyto černé hodinky za necelých 260.000 Kč můžete vzít vlastně k čemukoli. I když na operu bych vám asi doporučila trochu klasičtější model. Ostatní situace s vámi zvládnou s přehledem. Nebojí se vody a ani škrábanců.

Limitovanou sérii 1000 kusů výrobce distribuoval pouze do Breitling butiků a oficiálním distributorům. Česká republika naštěstí nezůstala stranou. Hodinky najdete a zakoupíte v klenotnictví Dušák v Praze, ulice Na Příkopě, cenu už znáte. Běžte se na ně alespoň podívat, stojí to za to.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Klenotnictví Dušák.

Jestli se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!