Čím začít? Hodinky značky IWC „Big Pilot“ jsem chtěl fotografovat už dávno. Netušil jsem ale, že prvními hodinkami, se kterými se podrobně seznámím, bude ten asi nejvzácnější klasický model z limitní edice IWC Big Pilot „Antoine De Saint – Exupéry“. Tyto hodinky jsou jedněmi ze speciální série několika modelů, které byly vydané jako pocta slavnému spisovateli, který byl současně skvělým pilotem. Poznáte je podle značky „A.“ na číselníku.

Každý máme prostě nějaký svůj sen a mezi mé sny patřilo fotografování hodinek IWC Big Pilot. Proč zrovna tyto hodinky? Důvodů je mnoho. Hodinky stály u novodobého „vzkříšení“ celé kategorie hodinek – Beobachtungsuhr – tedy navigátorské hodinky pro piloty Luftwaffe. Zrod původních navigátorských hodinek se datuje do 30. let 20. století. O původních technických specifikacích jsme už několikrát psali, tak jen krátce. Ocelové pouzdro o průměru 55 mm (hodinky se nosily přes rukáv pilotní kombinézy), velký číselník, velké a dobře čitelné ručky s luminiscencí, centrální sekundová ručka a kalibr s ručním nátahem. Věřím, že ještě po WWII mnozí tyto obrovské hodinky nosili. Móda ale později zavelela ke zmenšování a výsledkem byly pánské hodinky, které i na urostlých zápěstích měly průměr pouzder okolo 34 mm, často i méně. Módní trendy posledního desetiletí nařídily opět zvětšování a důvodem i výsledkem jsou tyto hodinky.

Dalším důvodem výjimečnosti hodinek je určitě jejich kalibr. Je až zázrak, jak rovnoměrný přenos síly na setrvačku (a tím i stabilní přesnost chodu) se technikům IWC podařilo zajistit – vzhledem k sedmidenní rezervě automatického nátahu.

Mezi slavné majitele, kteří propadli kouzlu těchto velkých a osobitých hodinek, patří Arnold Schwarzenegger, Sly Stallone a mnozí další. A abych zalovil i v našem bahnitém kapřím rybníčku, bývalý ministr zahraničních věcí a jeden z kandidátů při volbě prezidenta, Karel Schwarzenberg, si je nemůže vynachválit. Prý na ně vidí i bez brýlí a pomalé tikání ho neruší ani během spaní ve sněmovně. Inu, jsou to hodinky pro mnoho využití!

Rozměry možná nejsou vhodné pro každé zápěstí. Průměr pouzdra bez korunky je 46 mm, s korunkou jsem změřil 53 mm a „lug to lug“ 56 mm. Tloušťka pouzdra je 16 mm. Můžete si být jistí, že hodinky vaše okolí přehlédne jen stěží. Pouzdro této limitní edice hodinek Big Pilot je vyrobeno z růžového zlata. Povrchová úprava pouzdra je kombinací leštěných a kartáčovaných ploch, díky tomu je zvýrazněna poměrně jednoduchá struktura pouzdra s leštěnou lunetou. Krátké masívní nožky dotvářejí typický vzhled. Ten sice neodpovídá původním B-Uhr tak, jak je vyráběla pětice původních výrobců (značka IWC byla jedním z nich), ale tento novodobý vzhled se vžil natolik, že se s ním můžeme setkat také u pilotních hodinek mnoha jiných značek.

Vodotěsnost pouzdra u IWC udávají 60 metrů vodního sloupce. Věřím, že tato hodnota, která je pro hodinky této kategorie nadprůměrná, vám na běžný provoz s rezervou postačí.

Mohutná zlatá korunka je šroubovací do pouzdra. Nátah i ovládání hodinek je s ní excelentní! Tomuto tvaru se říká někdy také „diamantový“ a vznikl právě pro snadnou manipulaci prsty v leteckých rukavicích. V rukavicích jsem to sice nezkoušel, ale nejspíš by to šlo také dobře.

Jemně klenuté sklíčko je samozřejmě safírové. Je vybaveno oboustrannou antireflexní vrstvou s modrým nádechem. Ten je určitě velmi účinný, protože zahlédnout skutečnou barvu číselníku – hnědou – vám dá nejspíš trochu práce, tak jako mně. Průměr sklíčka je impozantní, měří celých 41 mm. Musíme si uvědomit, že tento rozměr mají často i celé hodinky, a to včetně pouzdra.

Číselník je hnědý, opravdu. Modrou barvu mu propůjčuje silná antireflexní vrstva na sklíčku. Je přehledný, ale jeho jednoduchému designu se IWC podařilo vtisknout luxusní prvky, které určitě nepřehlédnete. Zlaté hodinové indexy překvapí svým dokonalým leskem. Snadné orientaci napomůže zvýrazněný trojúhelník a dvě tečky na pozici „12“. Zlaté je i široké orámování datové apertury (pozice „6“). Výrazné indexy „2“ a „4“ částečně musely ustoupit bílému subčíselníku, na kterém překvapivě nenajdeme sekundovou ručku, ale škála zde ukazuje až týdenní (168 hodin) rezervu nátahu. A na protilehlé straně číselníku ho vyvažuje vytištěné „A.„, které připomíná, že se jedná o limitní edici. Znovu si se zalíbením číselník prohlížím a stále nevím, co mu vytknout, připadá mi dokonalý. Nenápadné „Swiss Made“ jen doplňuje to, co už určitě také tušíte, totiž že tyto hodinky si prestižní označení rozhodně zaslouží.

Zlaté ručky s typickým tvarem „protáhlého kosočtverce“ jsou příjemně výrazné, jejich středy tvoří výplň z luminiscenční pasty. Subtilní sekundovou ručku vyvažuje oválek na jejím konci. Zlatá je i ručka ukazatele rezervy nátahu, dokonce na ní najdeme i luminiscenci. Provedení ruček je skvělé v každém detailu.

Luminiscence je velmi dobrá a doplňuje praktické využití modelu. Má příjemný modro – zelený odstín a bez problémů odečtete čas, i když vás třeba ve sněmovně zamknou a zhasnou. I takové věci se mohou stát a je lepší být na ně připravený.

V hodinkách je in-house kalibr značky IWC, nese označení Calibre 51111. Je to mechanický strojek s automatickým nátahem – systém Pellaton (video). Frekvence setrvačky je 3 Hz (21600 A/h). Obsahuje 42 ložiskových kamenů. O rezervě nátahu jsem už psal, neměl jsem ale tak úplně pravdu. Není totiž jen sedmidenní, ale pérovník hodinky udrží v chodu až osm dní! Technici už ale osmý den měli problémy s výkyvy přesnosti chodu, proto jeden den nátahu obětovali výtečné chronometrické přesnosti hodinek. Ano, kalibr má COSC nezávislou certifikaci přesnosti chodu. Proti zmagnetizování je kalibr ve zlatém pouzdře chráněný vnitřním pouzdrem z měkkého železa. Je určitě škoda, že je krásně zdobený strojek schovaný pod pevným dýnkem, tak přidám alespoň jednu fotografii. Je smutné, že takové skvosty vidí jen hodináři při servisu hodinek, nemyslíte?

zdroj: iwc.com - cal. 51113

Dýnko je zlaté, jak jinak, a je šroubovací do pouzdra. Najdete na něm plastické ztvárnění pilota, podle kterého limitní edice dostala jméno. Tuto podobu autora Malého prince si pamatuji z fotografie, která byla pořízena v kokpitu jeho letadla při WWII. Ano, na fotografii je ve svém Lockheed P-38 Lightning, se kterým se také v roce 1944 ztratil při průzkumném letu ve Středozemním moři poblíž Korsiky. Konkrétně to bylo 31. července, brzy tedy bude výročí této smutné události. Pilotovi a spisovateli bylo 44 let a tehdy už bohatě naplnil svoji kvótu bojových letů, přesto pokračoval v létání dále a tento konkrétní průzkumný let skončil jeho zmizením. Jeden pilot Luftwaffe si sice po mnoha letech pokusil přivlastnit „zásluhu“ za sestřelení jeho letounu, ale rozbor rádiového provozu ve Středozemí toho dne nic takového nepotvrdil. Pravdu se dnes už asi nedozvíme.

zdroj: http://ecole-air.fr

Nepřehlédněte na dýnku jedinečné pořadové číslo hodinek v 500 kusové sérii. Dýnko skvěle sedí na zápěstí, je opravdu velmi pohodlné.

Na hodinkách je hnědý kožený řemen. Má tradiční tvar, který se skokově zužuje z 22 milimetrů na 16,5 mm u spony, je příjemně mohutný, měří na výšku 6 mm. Přesto je měkký, poddajný a přitom pevný. Opravdu nevím, co mu vytknout. Zdobí ho tradičně dva zlacené nýty a výrazné bílé prošívání. Je možné ho vyměnit třeba za ještě luxusnější řemen z kůže aligátora, ale já si myslím, že by to byla škoda. Tento konkrétní řemen se k duchu hodinek skvěle hodí.

Dokonalá je i překlápěcí spona, materiálem pro její výrobu bylo zlato ve stejném odstínu, jako má pouzdro. Funkční plochy jsou ocelové leštěné. Je perfektní! Zapomněl jsem na celkovou hmotnost hodinek, váha mi ukázala 184 gramů, to dělá to zlato.

Tak jak se vám líbí? Mně moc. Snoubí se v nich funkční design historického vojenského modelu s luxusními materiály a dokonalým provedením dnešní doby. Nelze jim vytknout vůbec nic. Výjimečný strojek s výtečnou přesností není rozhodně obyčejný a svým provedením a zdobením odpovídá luxusu, který si v těchto hodinkách dopřáváte. Ceněným detailem je i omezené množství kusů (500), které budou vyrobeny, což hodnotu hodinek časem pravděpodobně ještě zvýší. Za pouhých 670.000 CZK může být tento zlatý model (ref.: IW500421) váš. Určitě vám budou slušet alespoň tak, jako mně… a možná víc, než mně. Já vám budu tyto hodinky nehorázně závidět – a určitě nejen já.

Tak co, koupíte si je? Nebo si alespoň někdy přečtete tu krásnou pohádku?

„Prosím pěkně … nakresli mi beránka…“
„Cože?“
„Nakresli mi beránka…“

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Klenotnictví Dušák.

Jestli se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!