Dvoje nové hodinky Officine Panerai se drží klasického osvědčeného vzhledu Luminor Marina, známého minimalistickým 44 mm pouzdrem a typickým číselníkem. Jedny přichází v pouzdře z nerezové oceli, druhé ho mají vyrobené z červeného zlata, a kromě designu je spojuje další novinka – in-house kalibr P.5000 s úžasnou osmidenní rezervou chodu.

Začnu trochu netradičně – strojkem P.5000, který debutuje v hodinkách z dnešní aktuality. Osmidenní rezerva chodu není u kalibrů Panerai novinkou, je součástí historie značky. Mezi rokem 1940 a 1950 používala kalibr Angelus o průměru 16 pařížských linek, který zvládl pohánět hodinky po dobu osmi dní, aniž by potřeboval natáhnout. Tato dlouhá rezerva chodu splňovala požadavky komanda italského námořnictva, které žádalo spolehlivé a přesné hodinky. Tradice pokračuje ve zcela novém strojku P.5000, který má také manuální nátah korunkou a rezervu chodu 8 dní.

Seznam jeho technických vlastností není z nejkratších. Má průměr 15¾ pařížských linek, tloušťku 4,5 mm, 21 ložiskových syntetických rubínů, setrvačka kmitá frekvencí 3 Hz (21.600 A/h), ochranu proti nárazu KIF Parechoc® a Glucydur® vlásek. Většina ze 127 součástí je skrytá mezi dvěma kartáčovanými deskami, takže z nich vidíme jen velmi málo.

Luminor Marina 8 Days 44 mm z leštěné AISI 316L nerezové oceli má referenční číslo PAM00510. Sendvičový číselník se skládá ze dvou desek, ze spodní pokryté luminiscenční barvou a z černé horní, ve které jsou vyřezané velké „baton“ hodinové indexy a arabské číslice. Luminiscence pokrývá také všechny tři ručky – hodinovou, minutovou a mimostřednou vteřinovou na pozici 9. Tento způsob provedení zajišťuje výbornou čitelnost za každých světelných podmínek. Číselník chrání safírové sklíčko silné 2,5 mm opatřené antireflexní vrstvou. Safírové sklíčko se nachází také v průhledu dýnka. Na personalizovaném koženém černém řemenu s trapézovou nerezovou leštěnou jazýčkovou sponou zvládnou hloubku 300 metrů pod hladinou. Ke koženému řemenu dostanete ještě jeden výměnný strap a nerezový šroubovák.

Nepřehlédnete patentovanou pákovou ochranu korunky, je pro změnu kartáčovaná.

Leštěné pouzdro druhé dnešní novinky je vyrobené z 5Npt 18 karátového červeného zlata s vysokým podílem mědi, která pouzdru dodává výraznou barvu, a s určitým množstvím platiny, zabraňující oxidaci. Luminor Marina 8 Days 44 mm Oro Rosso má referenční číslo PAM00511. Hnědá horní deska číselníku barevně ladí k pouzdru a tisku. Ručky jsou také zlaté a vyplňuje je světle hnědá luminiscenční pasta. Sklíčko nad číselníkem i v průhledu dýnka vyrobili ze syntetického korundu (safíru). Hnědý řemen z kůže aligátora spojuje leštěná zlatá spona. I tyto hodinky odolají 300 metrům vodního sloupce. I k tomuto modelu dostanete další výměnný řemen a nerezový šroubovák.

Všimněte si precizně zpracované ochrany korunky a dvoudeskového číselníku.

Návrat k tradičním 44 mm hodinkám se značce Officine Panerai velmi povedl, nemohu si pomoci, ale 47 mm je podle mne už příliš. Které byste si vybrali, ocelové nebo zlaté? Možná vám pomůže katalogová cena – 145.000,- a 525.000,- CZK.

Autor textu: Olie

Zdroj fotografií:Officine Panerai

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!