Značka, které obléká zápěstí prezidentů a státníků, to je Vulcain. Francie hrála významnou roli v mnoha obdobích života značky Vulcain. Zanedlouho po svém založení v roce 1858 značka dosáhla váženého celosvětového úspěchu, když v roce 1889 na světové výstavě v Paříži upoutala pozornost kolekcí jednoduchých a složitých kapesních hodinek a získala za ni bronzovou medaili.

Klíčová úloha Francie se projevila také při vývoji kalibru náramkových hodinek, které měly za úkol probudit spáče z nejhlubšího spánku. Tehdejší výkonný ředitel se vydal do francouzského parku La Chaux-de-Fonds a objev strojku byl na světě. Má dvě oddělené části, jedna zajišťuje měření času a druhá buzení. Dostal jméno Cricket podle pronikavého hmyzího zpěvu.

Hodinky s budíkem si velice rychle oblíbilo mnoho předních státníků včetně prezidentů Trumana, Eisenhowera, Nixona a Johnsona – a získaly tak pojmenování „hodinky prezidentů“.

I další úspěch značky souvisí s Francií. V roce 1954 sklidil mnoho pozitivních hodnocení francouzský film Votre dévoué Blake, ve kterém hodinky Vulcain Cricket hrály na zápěstí přední postavy – herce Eddie Constantine. To muselo být samozřejmě zmíněno i v dobové reklamě.

Od návratu Vulcain na hodinářské výsluní patří Francie k nejlepším trhům, francouzští prodejci se živě zajímají o nové modely a značku aktivně podporují.

Jako pocta a poděkování Francii vznikla limitovaná edice ikonických „hodinek prezidentů“ – Vulcain 50s Presidents’ Watch „Edition France“.


Kulaté 42 mm nerezové (316L) pouzdro obsahuje in-house mechanický strojek s ručním nátahem a alarmem Vulcain V-16. S výškou 12,4 mm se snadno ukryjí pod rukávem saka či manžetou košile. Zvláštní péče byla věnovaná konečné povrchové úpravě pouzdra leštěním a matným kartáčováním, které mu propůjčuje elegantní a vintage vzhled. Stříbřitý číselník je zdoben jemnými slunečními paprsky vycházejícími ze středu (sunray). Řadu protáhlých hodinových indexů potažených rhodiem střídá drobná střízlivá datumovka na pozici 6. Klenuté safírové sklíčko nese vrstvu antireflexu. Vodě je radno se vyhnout, pouzdro má odolnost pouze 50 metrů vodního sloupce.

Leštěné dýnko zdobí gravírované individuální sériové číslo a vavřínový věnec jako symbol síly, vítězství a úspěchu. Safírovým průhledem se stylizovaným V (jako Vulcain) se otevírá pohled na výjimečný kalibr Vulcain V-16. Tento mechanický strojek s ručním nátahem má v průměru 12 pařížských linek, 22 ložiskových rubínů, dva pérovníky s patentovaným nátahem Exactomic, frekvenci 18.000 kmitů/h a rezervu 42 hodin. Skládá se z 191 součástek. Jemné řemeslné zdobení ženevskými pruhy (Côtes de Genève), pečlivá povrchová úprava černěním, modřené šroubky potěší oko milovníka mechanických strojků. Přehled funkcí snadno odečtu z číselníku – hodiny, minuty, centrální vteřinovka, datum a budíček. Čas buzení se nastavuje centrální ručkou se šipkou na konci a alarm výrazně zvoní přibližně 20 vteřin.

Všechny řemeny ručně šijí výhradně v pařížské dílně firmy ABP. Nadšenci si mohou vybírat z široké škály kůží, barev, tvarů a tloušťky. Každý pásek vyrábí podle nejpřísnějších kritérií kvality. Hodinky limitované edice budou mít řemen z aligátora kaštanové barvy, který je podšitý drobně zrnitou telecí kůží. U pouzdra má šířku 22 mm a směrem ke sponě se zužuje na 18 mm. Jazýčková nerezová spona zajistí upevnění hodinek na zápěstí.

Výjimečných 50s Presidents’ Watch „Edition France“ Vulcain vyrobí pouhých 50 kusů! Každé hodinky této speciální edice budou mít přibalený svůj certifikát. Jejich referenční číslo je 160151.323L.

Potěšitelné je, že značka Vulcain má své zastoupení i v České republice, pokusíme se získat některé modely z aktuální kolekce pro podrobnější seznámení.

Autor textu: Olie

Zdroj fotografií: Vulcain

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!