Seiko patří k značkám, které výrazně změnily hodinářskou historii. Její špičkový kreativní tým je stále o krok napřed a Seiko tak utváří budoucnost hodinářského průmyslu. Hodinky vyráběné s mottem „inovace a elegance“ si získaly široké spektrum zákazníků a podmanily srdce fanoušků po celém světě.

„Ananta“ znamená v jazyce sanskrt „nekonečno“. Při návrhu kolekce Seiko Ananta se kreativní tým inspiroval 800 let dlouhou tradicí dokonalého japonského meče – katany, která představuje kulturní a další aspekty japonského života. Preciznost zpracování, tradiční umění, parabolické křivky meče a ostrost čepele se zrcadlí ve vzhledu hodinek Ananta. Vznikly s úmyslem vyrobit nejdokonaleji řemeslně a technologicky vypracované hodinky. Výsledek ztělesňuje vyjádření oddanosti této nekonečné dokonalosti.

Dnes vám s velkou chutí představím druhý model kolekce Ananta recenzovaný na našich stránkách. Svět ho spatřil v roce 2012 – Seiko Ananta Multi-hand Automatic.

Unikátní pouzdro vyrobili z ušlechtilé nerezové oceli pomocí CNC obráběcích strojů, které v Seiko sami navrhli a vyrobili. Naměřili jsme průměr 46 mm bez korunky, 49 mm s korunkou, 50 mm „lug to lug“ a výšku 13,2 mm. Elegantní povrchová úprava částečně jemným kartáčováním a částečně leštěním přitahuje pohledy, proces ručního leštění se nazývá „blade“. Skryté boky jsou černěné, pravděpodobně se jedná o „gunmetal“ úpravu. Ve tvaru nožek najdeme tvar špice samurajského meče, myslím, že se to tvůrcům povedlo na výbornou.

Masívní korunka má kromě funkce seřizování využití i pro nátah kalibru. Je zajímavé sledovat, jak ručka na příslušné škále číselníku rychle postupuje, až dosáhne svého maxima. Korunka je perfektně ovladatelná. A protože se nejedná o potápěčský model, není šroubovací do pouzdra. Vodotěsnost tím ale nijak neutrpěla, výrobce ji garantuje až do 100 metrů vodního sloupce. Pokud vás zajímají podrobnosti seřizování, pročtěte si anglický manuál ze stránek výrobce.

Nepoškrábatelné safírové sklíčko s průměrem 36 mm z obou stran nese antireflexní vrstvu, která zabraňuje odrazu světla a umožňuje tak snadnou čitelnost číselníku i za velmi jasných světelných podmínek. Sklíčko je mírně vyvýšené nad soustředně kartáčovanou lunetu, ale jedná se pouze o desetiny milimetru.

Vnitřní luneta nese luminiscenční body umístěné nad hodinovými indexy a sekundovou škálu. Stříbřitý povrch číselníku tvoří velmi jemné soustředné guilloché. Úzká podobnost s tvarem meče se promítá na vysoce leštěných hodinových indexech a na ukazateli rezervy nátahu na pozici 9. Pozici 3 obsadil subčíselník, jehož drobná ručka ukazuje den v týdnu. Je také zdobený soustředným guilloché. Stejnou plastickou strukturu najdeme také na ukazateli data na pozici 6. Pozice 12 je věnována plastickému kovovému logu značky, označení kolekce a typu nátahu. Vyzdvihuji výborně zvládnutý tisk údajů na nerovném povrchu guilloché. Ačkoli má číselník a jeho součásti takřka stejnou barvu, jednotlivé členy na něm nezanikají. Považuji ho za vyvážený, přehledný, skvěle navržený a čitelný. Provedení odpovídá tomu, o čem jsem psala dříve – dokonalému řemeslu.

U ruček se musím zastavit. Jejich provedení je naprosto dokonalé, snad až nezvykle dokonalé pro hodinky v této cenové kategorii. Jejich design opět evokuje dlouhou a úzkou čepel katany. Mají v profilu tvar „stříšky“, jsou dokonale leštěné a to včetně hran. Ideální plastické provedení najdeme u sekundové ručky i u všech tří drobných ruček. Kontrast světlých ruček na bílém číselníku není zrovna velký, ale díky leštění vám třeba jen drobné odlesky světla snadno prozradí přesný čas i všechny ostatní údaje.

Luminiscence ruček a indexů nedosahuje svými vlastnostmi na specializované potápěčské modely značky Seiko. Ale i tak je dostatečná a pro rychlou orientaci ve tmě určitě postačí.

Hodinky pohání mechanický strojek s automatickým nátahem z dílny Seiko 6R21A. Vychází z kalibru 6R20, největší změnou je otočení směru rezervy nátahu. Můžeme ho objevit v široké paletě Seiko hodinek.

Má průměr 27,4 mm a výšku 6 mm. Oscilátor vibruje frekvencí 4 Hz, pohyb umožňuje 29 ložiskových syntetických rubínů. Je složený z 208 částí, poskytuje rezervu chodu víc než 45 hodin, při seřizování se zastaví centrální vteřinová ručka (hacking). Kosé tvary ostří samurajského meče najdeme také na prořezávaném rotoru, který zdobí také ženevské pruhy. Funkce snadno popíšu pohledem na číselník: hodiny, minuty, vteřiny, den v týdnu, datum, rezerva chodu.

Ploché dýnko je jen lehce zakřivené a velmi dobře kopíruje linii zápěstí. Tvoří ho vlastně celá spodní plocha pouzdra včetně nožek. Přišroubované je šesti zapuštěnými šroubky. Povrchovou úpravu má kartáčováním – stejně jako část pouzdra. Gravírované nápisy na něm jsou nenápadné a snadno je přehlédnete. Safírový průhled nabízí k obdivu krásu zdobeného strojku.

Tah je jedním slovem excelentní! Vyroben je z nerezové oceli a to včetně spony a koncových článků tahu, žádný plech na něm prostě nehledejte. Jeho povrch je většinou kartáčovaný, jen hrany středních článků a boky jsou leštěné. Vypadá to perfektně. Také překlápěcí spona s pojistkou a logem výrobce je skvělá. Tahu není co vytknout, vlastně by byla skoro škoda ho vyměňovat třeba za kožený řemen. Výměna ale určitě možná je, tah má mezi nožkami standardní šířku 24 milimetrů. Ke sponě se zužuje na 20 mm, tloušťku má 4 mm. Tyto hodinky nejsou žádný drobeček, s plnou délkou tahu je jejich hmotnost celých 238,5 gramů.

Hodinky Seiko Ananta Multi-hand Automatic (SPB017J1) neskrývají podobnost s tvary tradičního japonského samurajského meče. Ostré hrany v protikladu s oblými místy uchvátí také kartáčováním a vynikajícím leštěním. Zkrátka, významně potěší nejen oko estéta a japanofila, ale i běžného hodinkového nadšence. Zpracování a design obdivuji i já. Zamilovala jsem se do černých Seiko Ananta Automatic Chronograph Diver’s SRQ013 již při jejich uvedení na Baselworldu v roce 2011 a má láska stále trvá. A tak jste si určitě všimli, že jsou řádky dnešní recenze touto velkou oblibou ovlivněné.

Tyto hodinky jsou všestranné, jsou vhodné k jakémukoli stylu oblečení. Mají takové kouzlo, že jim to bude slušet i pod manžetou košile či saka. Můžete se na ně zajít podívat, potěžkat nebo zkusit na zápěstí třeba v Koscomu. Vaše budou za necelých 49.000 CZK.

Podívejte se ještě na designový skvost, který je vybavený technologií Spring Drive – černou limitní edici hodinek s chronometrem – Seiko SPS009 Ananta L.E., stojí to za to!

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz.

Jestli se vám reenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!