Kalibr ETA 2824-2 patří k nejrozšířenějším z používaných mechanických strojků, nachází se v pouzdrech cca 80% švýcarských mechanických hodinek. Vyrábí ho ETA (součást koncernu SWATCH Group) a pohání hodinky širokého spektra značek, v továrním provedení nebo dodatečně upravený výrobcem. Dnes vám o něm povím něco více, než se běžně můžete dočíst v našich recenzích a aktualitách.

Historie:

Společnost ETA je výsledkem konsolidace švýcarského hodinářského průmyslu, když sloučila několik bývalých švýcarských výrobců hodinářských strojků včetně značek Valjoux, Peseux a Lemania.

Od založení společnosti Eterna v roce 1856, která začala vyrábět ébauche, se postupně spojovali výrobci strojků a hodinek, až ze společnosti SMH (Société de Microélectronique et d’Horlogerie) v roce 1998 vznikl koncern SWATCH Group s Nicolasem G. Hayekem v předsednickém křesle.

Strojek ETA 2824 rozhodně není žádným nováčkem. Jeho vznik se datuje rokem 1971 a při jeho vývoji v dílnách ETA vycházeli z konstrukce kalibru Eterna 1429/1439 U. Postupem času vzniklo několik verzí a reinkarnací s mírně odlišnými podobami a různou frekvencí setrvačky. Vyráběly se varianty s kmitem od 18.000 A/h až po super rychlou highbeat 36.000 A/h. Nejznámějšími verzemi byly například ETA 2801-2, 2824-2 nebo 2834-2. Nejužívanější se nakonec stala ETA 2824-2, která se vyrábí od roku 1982.

Technické parametry:

Průměr je 11 ½ pařížských linek (25,6 mm), výška 4,6 mm. Setrvačka kmitá frekvencí 28.800 kmitů za hodinu. Počet ložiskových syntetických rubínů může být 17, 21 nebo 25, výjimečně i mnohem více. Rezerva chodu se pohybuje kolem 40 hodin. Používá regulační systém Etachron. Kalibr má automatický nátah, tedy rotor uložený v kuličkovém ložisku svým pohybem natahuje pérovník. Umí rychlé překlápění data a zastavení vteřinové ručky při seřizování (hacking).

Úrovně zpracování a přesnost:

Jsou k dispozici celkem 4 stupně vyráběných strojků – Standard, Elaboré, Top a Chronométre. Liší se v úpravě pokovením (nikl nebo dražší a trvanlivější rhodium), zdobením, kvalitou součástek (například v použitém materiálu, v ochraně proti nárazu) a vyladěním přesnosti.

Standard je pokoven niklem, má ochranu proti nárazu Etachocs, vlásek Nivarox-2, hnací pero Nivaflex NO. Není zdobený a je seřizován ve dvou polohách. Průměrná přesnost se udává ± 12 vteřin za den, maximální denní odchylka je ± 30 vteřin denně.

Elaboré má stejné součástky jako Standard. Je ale seřizován ve třech polohách a průměrná přesnost je ± 7 vteřin denně, maximální denní odchylka je ± 20 vteřin za den. Na rozdíl od Standardu je mírně zdobená.

Top se od předchozích úrovní liší v ochraně proti nárazu (Incabloc), materiálu vlásku (Anachron). Dále obsahuje hnací pero NivaflexNM a je více zdobený, než předchozí dva stupně. Seřizuje se v 5 pozicích, průměrná přesnost je ± 4 vteřiny za den, maximální denní odchylka je ± 10 vteřin.

Chronométre je nejvyšší vyráběná úroveň ETA 2824-2. Obsahuje stejné součástky jako Elaboré. Nejvýznamnějším rozdílem je podmínka vyhovět přísným podmínkám certifikace švýcarského institutu COSC. Každý certifikovaný chronometrický strojek má své výrobní číslo a jeho zdobení je věnována maximální péče.

Určitě jste zvědaví, jak často je nutné nechat hodinky vyčistit a seřídit na vibrografu. Obecně, pokud je nosíte denně, pak se doporučuje navštívit hodináře jednou za tři až pět let. Při intenzívnějším používání neuděláte chybu, když servisní interval ještě zkrátíte.

Světoznámá zahraniční fóra poskytují mnoho postupů, jak hodinky vyladit až k chronometrické přesnosti. Když by vás toto téma zajímalo podrobněji, najdete určitě mnoho užitečných informací.

Obchodní politika Swatch Group:

Společnost se již nějakou dobu snaží omezit dodávky strojků mimo značky skupiny. Protože má koncern na švýcarském trhu dominantní postavení, antimonopolní soud mu přikázal strojky ETA nadále vyrábět a dodávat i jiným značkám. Švýcarská komise pro hospodářskou soutěž ale povolila snížení produkce mechanických strojků o 85%, aby si malé značky mohly mezitím najít nové dodavatele kalibrů. Omezování výroby již probíhá a výsledkem mají být dodávky strojků pouze vybraným zákazníkům a společnostem v rámci skupiny Swatch Group. V praxi se s tím můžeme setkat na výrazně prodloužených dodacích lhůtách některých výrobců, například značky Steinhart.

Úpravy strojku ETA 2824-2:

Tovární „polotovar“ některé značky upravují – přidají komplikaci třeba modulem Dubois-Dupraz (např. chronograf nebo perpetuální kalendář), namažou soukolí a krok velmi kvalitními oleji, apod. Dále ho nazdobí třeba lapováním základen, modřením šroubků, ženevskými pruhy. Vyregulují kalibr do maximální přesnosti a následně ho pojmenují. Příkladem je produkce značek Breitling, TAG Heuer, Omega, Edox.

Hodinky, kde kalibr najdeme:

Zmínila jsem Breitling, například chronometrický Cal. 17 obsahují hodinky Avenger Seawolf, SuperOcean, SuperOcean SteelFish. Mezi další významné značky patří Omega s kalibrem 1120 a 1128, kterému předcházely strojky 551 (tříručková verze), 561 (do 551 přidáno datum) a 751 (do 561 přidán den v týdnu). Nesmím zapomenout na Hamilton (Khaki GMT), Tissot, Christopher Ward, Steinhart, Victorinox, Stowa, Tudor, Cartier, Maurice Lacroix, Certina, Rado nebo IWC.

Závěr:

V budoucnosti bude kalibru ETA 2824-2 přibývat konkurence ze švýcarské produkce Sellita, Soprod, Valanvron nebo čínské provenience (Seagull, Hangzhou). Tyto strojky osadí do svých hodinek především malé značky mimo skupinu SWATCH, jako dostupnější variantu. My se nechme překvapit, co tato změna přinese.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Pokud se vám článek líbil, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!