Přináším vám žhavou novinku z dílen Girard-PerregauxG-P Vintage 1945 XXL Large Date Moon-Phase a G-P Vintage 1945 XXL Chronograph. Představení novinářskému světu proběhlo včera, dnes se tedy můžete kochat prvními produktovými fotografiemi precizně zpracovaných modelů.

Kolekce Vintage 1945, která kombinuje moderní přesnost s estetickým vzhledem Art Deco, se rozrostla o dva výjimečné členy. K modelům s černým číselníkem přibyl první s komplikací Moon-Phase a druhý s komplikací Chronograph. Jejich srdcem je strojek GP03300. Ten stvořili v dílnách v La Chaux-de-Fonds ve Švýcarsku. Vynikající řemeslné zpracování kalibru a zdobení v souladu se starodávnými hodinářskými tradicemi můžete zkoumat safírovým průhledem v dýnku.

Nejdříve si ukážeme G-P Vintage 1945 XXL Large Date Moon-Phase. Obdélníkové pouzdro ergonomického vzhledu je vyrobené z nerezové oceli a má rozměry 36,10 × 35,25 mm. Klene se v obou rovinách, dýnko tedy bude velmi dobře sedět na zápěstí. Vodě se raději vyhněte, vodotěsnost má pouhých 3 ATM.

Uhlově černý číselník změkčuje vertikální saténová povrchová úprava, jemnost povrchu umocňují výrazné „Breguet“ arabské indexy a obě nápadné komplikace. Velké datové okno s dvěma černými disky se nachází na pozici 12, ukazateli měsíční fáze s výraznou mimostřednou vteřinovou ručkou náleží pozice 6. Mírně klenuté sklíčko ze syntetického korundu je opatřené antireflexní vrstvou, safírový je i průhled v dýnku, které u pouzdra drží 4 šroubky. Můžete se kochat mechanickým in-house kalibrem GP03300-0085, jenž má automatický nátah, rozměry 12¾ × 11½ pařížských linek, frekvenci setrvačky 4 Hz, 32 ložiskových kamenů a rezervu chodu minimálně 46 hodin.

Získáte je na nerezovém tahu, kde leštěné články střídají články kartáčované. Spíná ho trojitá překlápěcí signovaná spona. Hodinky mají referenční číslo 25882-11-221-11A.

Pokud dáváte přednost koženým řemenům, pak si vyberte model s černým páskem z louisianského aligátora. Ukončuje ho dvojitá nerezová signovaná překlápěcí spona. Jejich referenční číslo je 25882-11-221-BB6B.

Přiznám se, že komplikace chronografu mi k Art Deco vzhledu hodinek připadá poněkud nepatřičná. Ale návrháři v G-P měli jiný názor a tak vás mohu seznámit s G-P Vintage 1945 XXL Chronograph. Pouzdro je poněkud větší – 36,95 × 36,00 mm, materiálem pro výrobu se také stala nerezová ocel. Leštěné linie a obliny mírně ruší obdélníková tlačítka chronografu, ale po chvíli si na ně zvyknete. Za zajímavou považuji drobnou korunku, která je vysoká pouze jako tlačítka. Těžko říct, jak se s ní bude majiteli manipulovat.

Vodotěsnost, barva a povrch číselníku, hodinové indexy, minutová a hodinová ručka odpovídají předchozím hodinkám s měsíční fází. Hlavní rozdíl nebudeme hledat dlouho, je to komplikace chronografu, které náleží pozice 3 a 9. Levý subčíselník počítá chronografem měřené minuty až do třiceti, na pravém drobná rhodiovaná „dauphne“ ručka ukazuje aktuální vteřiny.

Ručky pohání in-house kalibr GP03300-0064, o kterém jsem se dočetla, že má průměr 11½ pařížských linek, setrvačka kmitá frekvencí 4 Hz (28.800 kmitů za hodinu). Napočítali byste 47 ložiskových rubínů a rezervu chodu minimálně 46 hodin.

Stejně jako první odhalený model je můžete mít na nerezovém tahu nebo černém koženém řemenu. Na tahu jsou leštěné články prokládané kartáčovanými, trojitá překlápěcí signovaná spona ho spolehlivě udrží na vaší ruce. Tato varianta má referenční číslo 25883-11-221-11A.

Černý kožený řemen pocházející z louisianského aligátora spojuje dvojitá nerezová překlápěcí signovaná spona. Referenční číslo je 25883-11-221-BB6C.

Tak co říkáte na obě novinky? Osobně bych určitě volila variantu s měsíční fází na koženém řemenu, připadá mi nejvíce sladěná s ostatními modely kolekce Vintage 1945. Těšíme se, až je budeme moci v pražském butiku Girard-Perregaux vyfotografovat!

Autor textu: Olie

Zdroj fotografií: Girard-Perregaux

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!