Venku je horko, až má člověk pocit, že se rozteče – ideální čas podívat se na hodinky pro polárníky. Aha, bohužel je nemám k dispozici, no tak alespoň přidám aktualitu o hodinkách potápěčských. Jedněmi z nich jsou například Alpina Extreme Diver 300 Chronograph.

Na první pohled jsou tyto Alpiny velice podobné nedávno recenzovaným Alpina Adventure Extreme Diver, nicméně mají navíc komplikaci chronografu. Aktualitu ovšem nepíši jako srovnávací, takže se k výše uvedeným nebudu více odkazovat.

Masivní pouzdro o průměru 44 mm je vyrobeno z matované nerezové oceli. Na jeho přední straně vidíme širokou lunetu, která se otáčí pouze v jednom směru. Luneta má černou, leštěnou PVD vrstvu. Nalezneme na ní luminiscenční barvou zvýrazněné indexy škály 0 až 60.

Velká luneta rámuje menší vnitřní s minutovými indexy a ta zase přehledný, matný, černý číselník s výraznými indexy hodin. Potápěčské hodinky musí být přehledné a to je naštěstí splněno. Hodinové indexy jsou skutečně výrazné, stejně jako ručky – mečovitá hodinová, minutová i jehlovitá vteřinovka. Vteřinovce nechybí charakteristický červený trojúhelník na konci (logo Alpina). Krom toho, že jsou obě hlavní ručky pokryty luminiscenční vrstvou, má navíc minutová ručka výrazné červené okraje. Krom toho, že toto ohraničení zvyšuje čitelnost, číselník díky němu působí atraktivněji.

Na pozici dvanáct najdeme třicetiminutový sčítač. Pod ním, na pozici šest, nalezneme 12 hodinový sčítač chronografu. Na pozici tři se nachází datumovka. Krom aktuálního data vidíme i předchozí a následující den. To mi připadá poněkud zbytečné, ale zase je díky tomu číselník zaplněnější. Zrcadlově naproti nalezneme nápis Alpina Geneve. Význam bude asi všem zřejmý. Navíc je díky tomuto číselník souměrný – na pozici dvanáct, tři i šest chybí hodinový index. Pro pozici devět již nezbyla žádná funkce a designéři se s tím poprali takto. Celý číselník je krytý safírovým sklíčkem odolným proti poškrábání.

Na pravé straně pouzdra se nachází dostatečně velká korunka. Pro zachování vysoké vodotěsnosti je šroubovací do pouzdra. Pro snadnější manipulaci má korunka po obvodu vrstvu černé pryže. Horní část korunky je opět černá, s logem Alpina. Z obou stran ji tak trochu kryjí tlačítka ovládání chronografu.

Dýnko je průhledné a tedy skrz něj můžeme nahlédnout na srdce celých hodinek – kalibr AL-725. Jedná se o manufakturní variaci známého strojku Valjoux 7750, kdy je pro získání souměrnosti vertikálního uložení subčíselníků potlačená malá vteřinová ručka. Nátah je automatický, rezerva chodu cca 46 hodin, černěný signovaný rotor je částečně skeletonizovaný, zbytek strojku má krásné zdobení perličkováním a modřené šroubky. Pobavila mne tak trochu věta na stránkách výrobce. Byla zhruba ve smyslu, že potápěči oceňují průhlednost dýnka, protože to u hodinek s vodotěsností 300 metrů není obvyklé. Pod vodou asi průhlednost dýnka není úplně rozhodujícím faktorem, nicméně na souši může samozřejmě hrát roli.

Hodinky drží na ruce klasický Alpina nerezový tah. Další alternativou je pryžový řemen či jemný milánský tah (mesh). Využít se také dá nylonový řemen, který nalezneme v dárkovém pouzdře ve tvaru potápěčské vzduchové bomby.

Můj celkový dojem z hodinek je velmi dobrý, svoje příznivce si jistě najdou, cena okolo 2000 EUR je velmi přijatelná.

Autor textu: TomS

Zdroj fotografií: Alpina a 🙂 kibi

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.