O hodinkách Eterna-Matic KonTiki bylo napsáno mnoho slov, takže se omezím jen na pár vět. Vyrobili je na počest transatlantické plavby Thora Heyerdahla a jeho společníků od pobřeží Peru do Polynésie, expedice dostala jméno Kon-tiki po inckém bohu slunce. Na svém zápěstí měl hodinky značky Eterna. První Eterna KonTiki vznikly v roce 1958, 11 let po oné úžasné plavbě.

Historie modelu Eterna-Matic KonTiki 1856 Chronograph se datuje rokem 1991, jedná se o raritní a vzácné hodinky. Mně se moc zalíbily, tak jsem jim věnovala dnešní recenzi.

Leštěné nerezové pouzdro měří bez korunky 39 mm, 43 mm s korunkou a má tloušťku 11 mm. Nožky hodinek jsou kartáčované směrem od pouzdra k tahu. Vodotěsné jsou do 30 metrů. Doporučuji vám se s nimi vodě spíše vyhýbat, i když umytí rukou by měly zvládnout.

Leštěná je také korunka a obě tlačítka chronografu. Na korunce najdeme pět plastických teček – logo Eterna. Svou podobu si vzalo z pěti kuličkových ložisek rotoru strojků z dílen Eterna. Korunka je sice drobnější, ale přesto se s ní dobře manipuluje. Stisk tlačítek je pevný a jasný. Zkosená leštěná luneta má gravírovanou tachymetrickou stupnici, můžete si s ní změřit třeba rychlost svého auta.

Ploché safírové sklíčko s vnitřním antireflexem kryje matný černý číselník. Je velmi jednoduchý a přehledný. A díky úzké zkosené lunetě vypadá opticky větší, než doopravdy je. Hodinové indexy tvoří plastické obdélníčky s šipkou na konci, jsou vyplněné luminiscenční barvou obsahující tritium H3. Tritium má poločas rozpadu 12,5 roku, takže nyní už luminiscence takřka vůbec nesvítí. Na pozici 12 se nachází 30 minutový čítač chronografu, pozice 3 je osazená datovou aperturou s bílým datovým věncem a černým tiskem. Vedle datumovky je vytištěné logo a název modelové řady. Pozice 6 je věnovaná 12 hodinovému čítači chronografu. Poslední pozice, na deváté hodině, obsahuje mimostřednou vteřinovou ručku. Všechny subčíselníky mají jemné škály tištěné bílou barvou. Hodinová a minutová ručka jsou z větší části zvýrazněné bílou luminiscenční barvou, obsahovala tritium, ale to se již rozpadlo a luminiscence nesvítí. Ručky na subčíselnících jsou celé bílé, centrální vteřinová ručka chronografu je z převážné části také bílá. S orientací na číselníku jsem neměla nejmenší problém, díky výraznému rozdílu barev bylo možné čas zjistit rychle a jistě.

Kalibr ETA/Valjoux 7750 patří mezi známé a často osazované strojky, jedná se pravděpodobně o nejúspěšnější chronograf ze všech. Jeho historie sahá až do roku 1973, od té doby se vyrábí téměř beze změn. Tvoří základ pro nástavby a nebo další moduly. Díky své přesnosti a robustnosti může být certifikován jako chronometr. Má průměr 13,25 pařížských linek, výšku 7,9 mm. Setrvačka kmitá frekvencí 4 Hz (28800 A/h), pohybu napomáhá 25 ložiskových syntetických rubínů. Je osazen sloupkovým kolem (column wheel) a Etachron regulátorem. Kalibr má jednostranný nátah rotorem, ochranu proti nárazu Incabloc, rychlopřeklápění data a zastavení vteřinové ručky při seřizování (hacking). Rezerva chodu je 42 -46 hodin. Jeho funkce jsou hodiny, minuty, vteřiny, chronograf, den a datum. V těchto hodinkách není den v týdnu použitý.

Oblé dýnko je brilantně leštěné, uprostřed je gravírované plastické vypodobnění Heyerdahlova voru s číslicí 1856 (datum založení továrny Eterna) a jménem výpravy. Dýnko dobře sedí na ruce, hodinky se pohodlně nosí.

Originální kartáčovaný nerezový tah je složen z pevných dílků, mezi nožkami měří 20 mm. Obě poloviny spojuje signovaná překlápěcí spona. I spona je kartáčovaná. Hodinky na tahu váží samozřejmě více, než kdyby jste je měli na koženém řemenu, je to celých 173 gramů.

Na téma cestování Thora Heyerdahla v roce 2012 vznikl také celovečerní film, který natočili norští filmaři. Film měl velký úspěch v domovské zemi, v USA ho některé kritiky nešetřily. Na CSFD.cz dostal 80%, což není vůbec špatné.

O historii Eterna KonTiki jsme si zběžně řekli, tato modelová řada se v různých obměnách vyrábí dodnes.

Jak vidíte, jsou to hodinky s velkým příběhem. A skvělé jsou i svým vzhledem. Prostý, čistý design, snadný odečet času a datumu, to vše z nich dělá praktické hodinky pro každodenní nošení. Díky sportovnějšímu vzezření je můžete nosit i k běžnému oblečení (džíny, košile), zvládnou i tričko a džíny. Dýnko sedí pohodlně na ruce a díky vypouklosti se pod ním nebudete potit.

Tak co na ně říkáte? Jak už jsem psala, mně se moc líbí. Velká potíž je v tom, že je neseženete. Možná se vám podaří na ně narazit na nějakém světovém hodinkovém fóru, ale jsem dost skeptická. Jejich cena se pohybovala mezi 700 až 800 EUR. Přeji hodně štěstí při hledání!

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Davidovi.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!