Luxusní hodinky značky Breitling for Bentley nemusím nijak zvlášť představovat. Vyrábí se ve spolupráci manufaktury Breitling a automobilky Bentley, jednotlivé modelové řady bývají pojmenovány v souvislosti s auty Bentley. V sobotu jsme měli možnost v klenotnictví Dušák fotografovat dvoje hodinky Breitling for Bentley, oboje limitované edice. Dnes si můžete přečíst o prvních z nich – Breitling for Bentley Barnato 42 Steel L.E. Vznikly jako pocta slavným „Bentley Boys“, kteří dosáhli mnoha úspěchů v závodě 24 hodin Le Mans během 20. let 20. století, nejslavnější z nich byl Woolf Barnato.

Kulaté pouzdro s kónickými nožkami vyrobili z nerezové oceli. Tato limitovaná edice má nožky posázené drobnými diamanty. Zjistili jsme následující rozměry pouzdra: bez korunky 42 mm, s korunkou 47 mm, lug-to-lug 49 mm, 14 mm na výšku. Konečná úprava povrchu pouzdra je leštěním do vysokého lesku, což se k použitým diamantům velice hodí. Pouzdro má odolnost vůči vodě 100 metrů, takže jim voda při běžných aktivitách neuškodí.

Korunka sedí na vyvýšené části pouzdra, není chráněná výstupky pouzdra, je také leštěná a nese logo Breitling. Je šroubovací do pouzdra. Není sice tak rýhovaná, aby se s ní výborně manipulovalo v rukavicích, ale prsty to určitě zvládnete. Leštěná tlačítka chronografu mají pevný a jistý stisk.

Luneta plastickým vzorováním připomíná rýhovaný oblouk kola Bentley vozu. Není otočná. Mírně klenuté safírové sklíčko má oboustranný fialový antireflex a díky použitému materiálu je odolné proti poškrábání. Měří v průměru 35 milimetrů.

Barva analogového číselníku se uvádí jako „Silver Storm“. Vnitřní stříbřitá luneta má vytištěnou tachymetrickou stupnici. Plastické kónické kovové hodinové indexy jsou ve středu zvýrazněné proužkem luminiscenční barvy – kromě pozice 12, kde sídlí arabská číslice, a pozic 3,6 a 9, kde jsou kovové lichoběžníky. Chromem lemované zanořené subčíselníky najdeme na pozici 3,6 a 9 – v tomto pořadí je to mimostředná vteřinovka, 12 hodinový čítač chronografu a 30 minutový čítač chronografu. Vzhled subčíselníků vychází z přístrojů palubní desky závodního auta, výrazné červené akcenty číselník zajímavě oživují. Drobné obdélníkové datové okénko je umístěno na pozici 4:30, věnec má bílou barvu a černý tisk arabských číslic. Plastické kovové logo Breitling a černě vytištěnou značku objevíme na pozici 12. Černou barvou je také provedený text Swiss Made. Tím popis číselníku končím, považuji ho za přehledný, zajímavý jak z dálky, tak z bližšího pohledu.

Stříbřitá hodinová a minutová ručka mají tvar „baton“ s ostrým koncem. Tvar ruček chronografu lze označit jako baton s oblým koncem. Všechny čtyři zmiňované ručky mají uprostřed vrstvu luminiscenční barvy. Vteřinová ručka na pozici 3 je ukončená velkou šipkou, jehlovitá centrální vteřinová ručka je nalakovaná červenou barvou (stejný odstín jako na subčíselnících), konec zdobí prořezávané logo Breitling. I když se leštěné kovové ručky nachází na jasně bílém číselníku, čas jsem odečetla dobře a rychle, nečinilo mi to žádný problém.

Na fotografii se můžete pokochat zářivou světle zelenou luminiscencí, předpokládám, že byla použita barva SuperLuminova.

Vložený kalibr Breitling Calibre 41B vychází z ETA 2892-2. Cal. 41B má automatický nátah, certifikaci C.O.S.C., frekvenci setrvačky 28.800 kmitů za hodinu, 38 ložiskových rubínů, ochranu proti nárazu Incabloc a rezervu chodu maximálně 42 hodin. Bohužel před námi zůstal skryt pod dýnkem. Strojek má funkce chronograf (1/4 vteřiny), hodiny, minuty, vteřiny, datum.

Oblé leštěné dýnko je do pouzdra zacvaknuté. Pod originální ochrannou fólií můžeme rozpoznat gravírované logo Breitling a informace o hodinkách. Dýnko na zápěstí výborně sedí a pokud to mohu z krátkého pobytu na mé ruce posoudit, hodinky se budou výborně nosit.

Gumový řemen má také jasně bílou barvu. Mezi nožkami jsme naměřili 21 milimetrů, u spony 17 milimetrů a na výšku celých 6 milimetrů. Tloušťka řemenu se mění od pouzdra ke sponě, měřili jsme maximální výšku právě u pouzdra. Signovanou leštěnou překlápěcí sponu v zapnutém stavu zajišťuje pojistka.

Když jsem si v klenotnictví Dušák vybírala hodinky, které budeme fotografovat, mířila jsem na nějaké zajímavé dámské. Ale až po zjištění rozměrů a informací jsem zjistila, že jsem se velmi mýlila. Ačkoli hodinky zdobené diamanty bývají doménou žen, tyto jsou také pánské. A na druhou stranu, proč ne? Určitě jsou muži, kteří je připnou na své zápěstí. V současné době módy velkých hodinek si je také zcela jistě dovedu představit na dámské ruce.

A co já na ně? Líbí se mi, moc se mi líbí. S chutí bych je nosila, i když krásu diamantů a použití komplikace chronografu jsem zatím neobjevila. Skvěle čitelný a přehledný číselník, rychlé odečtení data, to vše z nich činí krásný časoměrný nástroj – a také praktický šperk.

Hodinky se zajímavých příběhem vyrobili v roce 2012 v limitované edici pouhých 100 kusů, měli jsme tedy velké štěstí, že jsme je mohli fotografovat. V roce výroby stály 11.060 EUR. Na stránkách Breitling for Bentley je už nenajdete, ale můžete si nakonfigurovat velmi podobné – pouze budou mít jemně krémový číselník (barva „Arctica“), místo tachymetrické stupnice dvě řady diamantů a dvojici diamantů najdete také na hodinových indexech. Vyšly by vás na cca 580.000 CZK. Limitovanou edici nenaleznete ani na internetu. Takže pokud chcete na své zápěstí připnout luxusní hodinky, které nosí jen velmi omezený okruh lidí, pak si pro ně zajeďte do Prahy do klenotnictví Dušák. Referenční číslo je A4139067/A742/218S.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!