Dnešní recenzované hodinky vyrobila poměrně neznámá značka Squale. Přitom právě ona byla průkopníkem v oblasti profesionálních potápěčských hodinek. Patří mezi první manufaktury, které sestrojily hodinky s vodotěsností 1000 metrů bez héliového ventilu. A to není vše. Jméno „Squale“ vychází z italského „squalo“, což v překladu znamená „žralok“. A právě text „SQUALE“ býval vyražen na pouzdrech švýcarských hodinek různých výrobců jako záruka kvality. Značka v minulosti totiž vyráběla pouzdra potápěčských hodinek také pro jiné firmy (například TAG Heuer, Doxa či Blancpain) a dokonce hodinky dodávala italské Folgore Brigade a Navy’s Diving Corps. Hodinky stále vyrábí ručním způsobem ve Švýcarsku a modely se mohou pochlubit čistým vzhledem a praktickými vlastnostmi profesionálních potápěčských hodinek.

Výjimečné hodinky Squale 101 Atmos vyrobila již na konci 60. let a jsou to první potápěčské hodinky s vodotěsností 1000 metrů a unikátním designem lunety. Hodinky Squale Professional 2002 101 Atmos jsou remake původních Atmos.

Pouzdro je vyrobené z 316L Inoxsteel, často používané, lehké a odolné nerezové oceli. Rozměry má 42 mm bez korunky, 45 mm s korunkou a výšku 15 mm. Určitě jste si všimli, že pouzdro nemá nožky, jeho tvar bych nazvala poduškový. Nejdelší rozměr je 51,5 milimetru, měřili jsme ho od jednoho upevnění pásku k druhému. Konečná úprava leštěním pouzdru velmi sluší, i když je poněkud náročnější na údržbu. Na boku pouzdra na pozici 9 najdeme vyryté drobné sériové číslo. Jak už jsem se zmínila, jsou odolné vůči 101 ATM, tedy 1010 metrům vodního sloupce, přitom na pouzdru byste héliový ventil hledali zbytečně. Na gumovém černém náramku váží celých 145 gramů.

Vložka lunety je vyrobená z bakelitu, na který jsou další vrstvy nanášené vícestupňovým procesem. První vrstva luminiscenční barvy SuperLuminovy je nanesena ručně, pak následují vrstvy laků, které zajistí odolnost vůči mořské vodě. Poté je vložka usazena do nosného ocelového lůžka. Takto zpracovaná luneta je velmi příjemná na dotek a zároveň je díky průhlednosti ve zkosení dobře čitelná. Abyste mohli lunetou pohnout, je třeba ji mírným zatlačením shora odblokovat. Aretace je ve 120 krocích. A pokud by se vám luneta na hodinkách nelíbila, můžete ji, stejně jako u původních hodinek, shora odšroubovat.

Jemně rýhovaná korunka se nachází na pozici 4:30 a měří 5 × 6 milimetrů. Plastický znak na její leštěné hlavě se nazývá „von“ a připomíná zakladatele značky Squale „von Büren S.A. / Montres“ (Neuchâtel, Švýcarsko). Korunka se do pouzdra šroubuje.

Ploché sklíčko silné 3,5 milimetru je vyrobené ze syntetického safíru a vnitřní strana je potažená antireflexní vrstvou. Vysoká voděodolnost je mimo jiné zajištěna dvojitým těsněním pod sklíčkem.

Matný číselník má černou barvu, kterou získal lakováním. Je velmi přehledný. Profilované leštěné kovové hodinové indexy mají nad sebou luminiscenční obdélníčky. Na pozici 3 najdeme datumovku s bílým kotoučem a černým tiskem. Osobně bych se určitě přimlouvala za černý datový věnec, ale chápu, že pro rychlé odečtení data je bílý kotouč vhodnější. Zbytek číselníku je věnován vytištěné značce, opět se opakuje motiv „von“, je zde i údaj o vodotěsnosti, číslo modelu a logo. Protože hodinky splnily poměrně přísné podmínky, na pozici 6 hrdě sídlí označení Swiss Made.

Hodinová a minutová ručka mají tvar meče. Hodinová ručka je bíle lakovaná s výplní SuperLuminovou. Důležitá minutová ručka má intenzívní oranžovou barvu a také je zvýrazněná luminiscenční barvou. Bílá je také centrální vteřinová ručka, ve tmě svítí malý obdélník na jejím konci. Bílá i oranžová barva ruček je vůči černému číselníku hodně kontrastní, takže s odečtem času nebudete mít problém.

Vrstva SuperLuminovy nápadně svítí, nezklame vás ani v hluboké tmě či ve velké hloubce ponoru. Velmi příjemná je luminiscence na lunetě.

Kvalitní švýcarský manufakturní strojek ETA 2824-2 má rezervu chodu 38 – 40 hodin, frekvenci setrvačky 4 Hz (28.800 A/h) a 25 ložiskových syntetických rubínů. Jedná se o kalibr osazovaný do hodinek o cenovém rozpětí přibližně 10.000 až 75.000 CZK, čím dražší hodinky, tím obvykle vyšší Grade (stupeň úprav a seřizování) strojek má.

Stejně jako u původního modelu je dýnko šroubovací do pouzdra a středové informace, logo a vlnky jsou leptané kyselinou. Ploché dýnko skvěle sedí na ruce, nošení je velmi pohodlné.

Gumový černý vzorovaný pásek italské výroby jemně voní po vanilce, má vynikající odolnost vůči slané vodě a ultrafialovému záření. Mohou ho bez obav obléknout i alergici, neobsahuje silikon. U pouzdra měří 22 milimetrů, ke sponě s pojistkou se zužuje na 20 milimetrů. Výšku 3,8 milimetru mohu označit jako průměrnou. Pokud dáváte přednost kovovým náramkům, pak je k dispozici také splétaný milánský tah (mesh). Spona je ocelová s dvojitou pojistkou proti otevření.

Značka Squale o sobě dala opět vědět a remake cca 50 let starých hodinek se jí velmi povedl. Oceňuji příkladně čitelný číselník a zřetelné ručky. Zaujala mě také luneta, materiál a způsob výroby vložky považuji za opravdu zajímavý. Vzhled pouzdra ukazuje na 70. léta, absence nožek jsem si na první pohled vůbec nevšimla. Korunka na pozici 4:30 je prakticky umístěná, nepřekáží při běžném nošení.

Tyto moderní hodinky s vintage designem jsou nyní aktuálně v nabídce různých prodejců. Pokud vám černá barva číselníku, lunety a náramku připadá příliš fádní, máte na výběr z několika barevných variant (černo-oranžová, modro-černá, modrá, žlutá a oranžová), vyrábí se i s PVD černěným pouzdrem. Když přihlédnu k parametrům hodinek, pak mi cena přibližně 30.000 CZK nepřipadá mnoho. Černou verzi můžete zakoupit například v Toptime.sk za 1.190 EUR.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!