O leteckých hodinkách Laco jste si u nás už mohli přečíst, dnes načneme modelovou řadu Chronograph. Aktuálně vyráběné hodinky změnily název z Laco Valjoux 44 na jména světových měst, tyto se jmenují Las Vegas, další Chicago, San Francisco, New York a Kiel. Na fotkách vypadají úžasně a na živo také. Napíšu vám o nich pár řádků.

Správné letecké hodinky mají mít v průměru alespoň 44 mm, to je ještě nositelný rozměr, původní B-Uhr měly 55 mm. I když Laco Las Vegas nepatří mezi B-Uhr, na tuto tradici velkých pouzder navazují. S korunkou a tlačítky měří už 48 mm, největší rozměr lug-to-lug se vyšplhal až na 50 mm. Podle fotografie vidíte, že ani na výšku to nejsou žádní drobečkové, výška je 16,4 mm. Nerezové pouzdro (316L) má konečnou úpravu kartáčováním, o které už jsem mnohokrát psala, že na ní nejsou tolik vidět drobné šrámy. Rozhodně si povšimněte kompaktních nožek, které vycházejí přímo z pouzdra, ladně na něj navazují. Kartáčovaná je i luneta, oddělená rýhou. Celé hodinky, včetně řemenu se sponou, váží 131 gramů, což je váha odpovídající použitému materiálu a rozměrům. Výrobce udává odolnost vůči vodě 50 metrů, čemuž bych rozhodně věřila, ale do vody bych se s nimi raději nepouštěla.

Sametově kartáčovaná korunka a leštěná tlačítka jsou také nerezové. Rýhovaná korunka je signovaná logem Laco.

Klenuté safírové sklíčko má vnitřní antireflex a impozantní průměr 38 mm.

V matném černém číselníku designer zapustil tři subčíselníky – na pozici „12“ 30 minutový čítač chronografu, na pozici „6“ 12 hodinový čítač chronografu a na pozici „9“ sídlí mimostředná vteřinová ručka. Všechny škály jsou vytištěné bílou barvou. Zcela jinou barvu, mírně nažloutlou, mají minutová a vteřinová stupnice a plastické obdélníkové hodinové indexy. Je to dáno barvou tisku, v tomto případě byla použita SuperLuminova C3. Mezi poslední členy, opticky vyvažující číselník na pozici 3, započítám bíle vytištěnou značku, letopočet 1925 jako připomínku roku vzniku značky a apertury se dnem v týdnu a datem. Obě mají bílý kotouč s černým tiskem. Takřka všechny hodinky vyráběné v anglosaských zemích mají den v týdnu vytištěn anglicky. Tyto Laco jsou výjimkou, hrdá německá značka ponechala názvy dní v rodném jazyce. Říkám si, proč ne? Je to velmi příjemná změna. Když odložím lupu a poodstoupím, abych získala makropohled nad číselníkem, považuji ho za sice zaplněný, ale oproti jiným chronografům čitelnější a přehlednější. Rozhodně je to zásluhou velkých hodinových indexů a potlačení subčíselníků.

Ručky se tvarem vrací k zvyklostem původních leteckých hodinek. Zcela typické kosočtverce, černě orámované, s bílou luminiscenční výplní (opět SuperLuminova C3). Ani centrální vteřinová ručka nevybočuje ze standardu. Je pokryta luminiscenční barvou a má černé zakončení. Na konci vidím drobnou ozdobu, tvarem mi připomíná závaží nebo snad kondenzátor. Co připomíná vám? Ručky subčíselníku mají taky bílý lakovaný povrch a klasický tvar. K velikosti a čitelnosti hodinové a minutové ručky leteckých hodinek jsem se v předchozích recenzích snažila moc nevyjadřovat, ale udělám to dnes. Připadají mi prostě k velikosti číselníku malé, trochu na něm zanikají. Chápu, že velký podíl na tom má černé orámování, ale tohoto pocitu se nemohu zbavit ani u těchto fliegerů. Ale třeba se vám tenhle tvar a velikost líbí a čas rozpoznáte rychle.

Intenzívní zelená SuperLuminova C3 osvětluje číselník. Zajímavostí je její přítomnost na minutové škále a centrální vteřinové ručce. Oproti běžným leteckým hodinkám na číselníku svítí ve tmě atypická místa.

Použitý strojek označil výrobce za in-house automatický chronografický Laco 50. Jsem ale přesvědčená, že základem se stal kalibr ETA/Valjoux 7750, o úpravách se ale výrobce nezmiňuje, takže je možné, že je přímo v tovární podobě. Jedná se o běžně používaný stabilní a přesný chronografický strojek, který bývá osazován do hodinek různých cenových hladin. Parametry a vlastnosti už určitě znáte (nebo si je na našich stránkách umíte vyhledat), takže je sem nebudu vypisovat. Tovární úpravou u značky Laco pravděpodobně prošel rotor, je zdobený ženevskými pruhy a gravírovaným logem značky.

Mírně oblé vysoce leštěné dýnko má safírový průhled na rotor zdobený ženevskými pruhy a značkou s letopočtem. Okolo průhledu opět najdeme gravírovaná data o hodinkách, dýnko je do pouzdra zašroubované.

Z tradice leteckých hodinek vybočují i použitým originálním řemenem. Je černý a má výrazné bílé prošití. To je velký nezvyk, řemeny u fliegerů bývají většinou tmavě hnědé, bez tak kontrastního prošití a s nýtem (či dvěma) z každé strany pouzdra. Možná, že se na tento kus černý řemen zatoulal náhodou, zřejmě z modelové řady Classic? Nebo byla tato výjimka záměrná? Nevím. Oba konce spojuje kartáčovaná signovaná jazýčková spona. A rozměry řemenu? 22 mm mezi nožkami, 22 mm u spony a 4,3 mm na výšku. Řemen je příjemný, kvalitní, možná by pro urostlejší ruku mohl být trochu delší.

Když jsem si prohlížela fotografie současných leteckých hodinek, pouze firma Steinhart se snaží dodržovat vzhled a parametry původních B-Uhr a staví na tom svou produkci. Ostatní značky z B-Uhr vycházejí a volně upravují design i vlastnosti. A je to pochopitelné, zákazník si to žádá a je z takových hodinek nadšený. Jsem přesvědčená, že i majitel těchto Laco Las Vegas (dříve Laco Valjoux 44 Black) je má rád a s chutí jimi zdobí své zápěstí.

A můj názor? Nejsem staromilcem za každou cenu se držící tradic, takže všechny rozdíly přijímám a mnohé se mi moc líbí. Zrovna v tomto případě jsou to výrazné hodinové indexy a luminiscenční minutová škála, potlačení subčíselníků a německý kotouč se dnem v týdnu. Dokonce si odpustím připomínku k barvě datových věnců. Ačkoli na mou ruku jsou příliš mohutné, pokud jste pilotem či se jím chystáte stát, případně létáte alespoň ve snu, mohly by vám slušet. Jsou ideální na noc i na den a navíc si s nimi zopakujete němčinu. Osobně si myslím, že jsou to hodinky s velkou přidanou hodnotou. Zakoupit je můžete v Toptime.sk za 1.598 EUR.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme „esqueleto“ z hodinkománia.sk.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!