Blíží se letošní léto a s tím i praktické prověření někdy velkolepých údajů o vodotěsnosti, které na hodinkách výrobci uvádějí. Co jednotlivé udávané hodnoty vlastně znamenají? Někdy údaje, ať už v jednotkách ATM nebo BAR nebo snad v metrech vodního sloupce znamenají opravdu to, co opravdu čtete, ale častěji je to jen zařazení do některé ze škatulek normy DIN a pak to může znamenat něco úplně jiného.

Enzo Mechana Custom Build

1) Water resist – 3 ATM – 30 metrů vodního sloupce

Hodinky, které mají uvedenu tyto hodnotu, sice vodě můžete vystavit, ale určitě jen v míře nezbytně nutné! Pokud si na takové hodinky šplíchnete vodu při mytí rukou nebo snad s nimi zmoknete, je pravděpodobně vše v pořádku. Na plavání, potápění se šnorchlem a vanu nebo sprchu ale raději zapomeňte.

Typickým představitelem jsou například pilotní hodinky, třeba Steinhart „Nav B Chrono 47 mm“.

Steinhart „Nav B Chrono 47 mm“

2) 5 ATM – 50 metrů

Tady už je to lepší, tyto hodinky s vámi zvládnou občasnou návštěvu bazénu nebo potápění se zatajeným dechem. Ale i tak vám nemohu doporučit třeba skoky do vody nebo sprchu. Proč, vypadá to nelogicky? Jde o to, že na rázy, které sprcha nebo skoky do vody mohou vyvolat, vám nemusí stačit těsnění třeba kolem korunky. A malér je na světě!

Nedávno jsme měli k dispozici Perrelet Peripheral Double Rotor s touto odolností.

Perrelet Peripheral Double Rotor

3) 10 ATM – 100 metrů

Blížíme se ke slušné odolnosti. Hodinky s údajem 100 metrů vodotěsnosti už pro běžné vodní aktivity budou stačit. Tedy plavání, skoky do vody, sprchu. Zapomeňte snad jen na hloubkové potápění s dýchacím přístrojem. Na to je to ještě stále málo. Ale běžnou dovolenou by hodinky s touto odolností s vámi měly absolvovat bez potíží.

Mám velmi rád svoje univerzální hodinky s chronografem – Seiko SNN213P1, ty mají odolnost 100 metrů.

Seiko SNN213P1

4) 150 metrů

U některých modelů značek Omega, Rolex nebo Seiko se můžete setkat s touto hodnotou. Obecně bych se přikláněl k využití podle bodu 3) – tyto hodinky se vody nebojí, ale profesionální potápěčské modely to stále ještě nejsou.

5) 20 ATM – 200 metrů

Hodinky s tímto údajem vodotěsnosti budou možná testovány nejen jako jiné hodinky, ale je možné, že prošly zátěží podle jiné metodiky, jiných DIN norem. Tyto normy se vztahují na hodinky pro profesionální potápěče, často to je na nich také vyznačeno. Objevíme pak hrdé nápisy „for professional use“, „air diving“ nebo i „nitrox diving“. Často také hodinky v této kategorii mívají v pouzdře héliový ventil. U těchto hodinek nemusíte mít o odolnost obavy. Ale i tak doporučuji dodržet intervaly prohlídek a servisu.

V této kategorii je nedostižný poměr odolnost / cena například u hodinek Seiko Orange Monster – SKX781!

Seiko Orange Monster - SKX781

6) 30 ATM – 300 metrů

Hodinky s touto hodnotou budou pravděpodobně profesionálním nástrojem. Rozdíl asi poznáte, bude to jako mezi ručními vrtačkami z řady „hobby“ a odolnějšími pro profesionální využití. Pár hodinek s touto hodnotou jsem vlastnil nebo měl zapůjčeno alespoň na testování. V praxi se asi hranici odolnosti těchto hodinek jen stěží přiblížíte. Anebo ne? Velmi mě překvapilo, kdy se hodinky s vodotěsností 300 metrů po běžném sprchování vevnitř orosily. Korunka byla správně zašroubovaná, hodinky byly staré jen asi rok.

Krásným představitelem hodinek pro profesinální využití pod vodou jsou třeba hodinky Seiko Marinemaster Professional 300m Diver (SBDX001).

Seiko Marinemaster Professional 300m Diver (SBDX001)

7) více než 30 ATM

Výrobci jdou ale dál, mnohem dál. U svých hodinek udávají údaje o vodotěsnosti do 500 metrů, kilometru, dvou, tří kilometrů. Ano, rekord nyní drží značka Rolex. Jejich speciál se potopil až na dno Mariánského příkopu – hodinky byly připevněny na manipulačním ramenu batyskafu. Jaké je praktické využití? Kromě několika desítek nebo snad stovek lidí na planetě, asi nebude praktické využití žádné. Ale znáte to, čím víc atmosfér, tím víc „Abidas“, asi to prostě na zákazníky funguje.

Hodinky, které svou odolnost dostatečně prokázaly na zápěstí profesionálního rybáře Jakuba Vágnera, jsou Tudor Hydro 1200 s odolností – ano – 1200 metrů vodního sloupce.

Tudor Hydro 1200

Bez vodotěsnosti

Hodinky, na kterých žádná deklarovaná vodotěsnost není, bych vážně raději vodě nevystavoval. Pravděpodobně se bude jednat o historické hodinky, které ať už z důvodů malé dostupnosti náhradních dílů nebo pro svou osobní hodnotu, kterou pro vás mají, asi nebudete raději chtít poškodit. Je spousta jiných hodinek, které budou pro vodní radovánky vhodnější, vážně.

Lemania MVS

Podmínkou vodotěsnosti pouzdra je samozřejmě absolvování prohlídek a servisu tak, jak to stanovil výrobce. Bývá to v rozmezí 2-5 let, někteří výrobci tvrdí, že postačí servis (mechanických hodinek) třeba po osmi letech. Jaká je moje rada? Dopřejte sobě i hodinkám pocit bezpečí a nechte hodinky, které chcete využívat i ve vodě, vždy před sezónou překontrolovat. Je to obvykle otázkou několika minut a pár set korun. Pokud váš hodinář nemá technické vybavení, aby hodinky mohl zkontrolovat v plném rozsahu, zkuste najít jiného. Anebo si nechte hodinky překontrolovat alespoň na hodnotu 10 ATM. Určitě se to vyplatí.

Ještě bych pro vás měl malou radu – pokud si na dovolené koupíte za zázračně nízkou cenu od prodejce na pláži „zaručeně pravé“ hodinky „Breitling“ nebo „Rolex“, případně „Lolex“, tak bez ohledu na uvedené údaje o vodotěsnosti, raději žádnou odolnost nepředpokládejte. Pokud si ovšem z dovolené nechcete přivézt jako suvenýr i malé osobní akvárium na zápěstí.

Další drobná radu, kterou pro vás mám, mohu potvrdit vlastní zkušeností. Po koupání nebo potápění ve slané mořské vodě hodinky alespoň večer opláchněte sladkou vodou. Hodinky vám za to budou vděčné. Po sezóně by bylo dobré omýt a vyčistit i skrytá zákoutí, například pod otočnou lunetou se najde spousta nepořádku.

Značka Suunto je pověstná tím, že hodinky s vodotěsností 30 metrů můžete opravdu vzít pod hladinu a potápět se s nim až do těch 30 metrů. Také potápěčské hodinky značky Seiko to s vodotěsností myslí vážně a hodnoty uvedené na číselníku nebo na dýnku můžete klidně zkusit využít.

Suunto Core Light Green

A jak to řeším já? Je pravdou, že hodinky hodně střídám, a také je pravdou, že odolné potápěčské modely mám rád a většina mých hodinek má potřebnou odolnost. Přesto mám zkušenost se zvlhlými hodinkami s deklarovanou vodotěsností 300 metrů, jak jsem psal výše. Výrobce se k tomu tehdy postavil čelem, hodinky v rámci záruky vyčistil, přetěsnil a to zadarmo. Ale… divný pocit už mi stejně zůstal.

Pokud už k něčemu takovému dojde, je dobré hodinky co nejdříve otevřít a nechat vyschnout. Z quartzových nebo digitálních hodinek také vyndat baterii. O amatérské vyčištění a promazání strojku nebo pouzdra se asi raději nepokoušejte, pokud s tím nemáte zkušenosti. Hned, jak to bude možné, vyhledejte hodináře, může vám to zachránit hodinky.

Steinhart GMT - Ocean 1

Já výlety k vodě nebo do bazénu prostě řeším plastovými hodinkami Casio G-Shock. Deklarovaná vodotěsnost 200 metrů mi bohatě stačí a kdyby náhodou někdy došly úhony, nejde o žádnou tragédii, hodinky snadno vyměním za nové. Zatím se mi to nestalo a odolnosti „géček“ opravdu důvěřuji.

Casio G-Shock GW-M5600 multiband 5

A jaké hodinky máte k vodě vy?

Přeju vám krásné klidné léto, kdy vám hodinky budou dělat jenom radost!

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Testy hodinek, které jsme zařadili do kategorie „Diver’s„.

Jestli se vám článek líbil, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!