Slavná značka Breguet proslula mimo jiné také inovacemi na poli hodinářství. Založená byla v roce 1775, v roce 1783 vzniklo pero gongu minutového repeateru. Ve stejném roce vznikly proslulé „Breguet“ ručky a styl arabských indexů. Vývoj pokračoval přes první číselník zdobený guilloché, první perpetuální kalendář, ‚tourbillon regulator‘ až po první náramkové hodinky. V roce 1976 se všechny dílny přestěhovaly do švýcarského Vallée de Joux a od té doby veškerá výroba probíhá jen ve Švýcarsku. V roce 1999 značku zakoupil koncern Swatch Group.

Dnešní recenzované hodinky patří do modelové řady Classique, pro kterou je typická čistá forma, harmonické proporce a nenápadný číselník. Pojďme si přiblížit Breguet Classique Automatic.

Tenké pouzdro je vyrobené z 18 karátového bílého zlata, naměřili jsme 40 mm v průměru bez korunky, 42 mm s korunkou, 51,5 lug-to-lug a jen 10,8 mm na výšku. Hladká leštěná oblá luneta a rýhování na bocích pouzdra tvoří zajímavý kontrast. Úzké nožky nasedají na pouzdro v pravém úhlu, mají také leštěný povrch. Působí křehkým dojmem, ale nenechme se zmást, určitě běžné nošení snadno vydrží. Jak bývá u hodinek k obleku typické, odolnost vůči vodě je jen 3 ATM (100 feet). Co všechno si můžete dovolit v kontaktu s vodou, si můžete přečíst v kibiho článku.

Jak už jsem psala, luneta je příjemně oblá a leštěná do vysokého lesku.

Luneta přechází do mírně klenutého sklíčka vyrobeného ze syntetického korundu (safíru). V průměru má 34,5 milimetru a nechybí antireflexní vrstva.

Drobná korunka má po obvodu poměrně hluboké rýhování, takže se s ní hodinky velmi dobře ovládají. Pro seřízení času postačí korunku vytáhnout a poté opět zamáčknout. Logo Breguet zdobí plochou leštěnou hlavu.

Analogový bělostný číselník je zkrátka skvostný. Není jen tak obyčejný lakovaný, ale ze smaltu a v manufaktuře ho vyrobili vypalováním v peci vytápěné dřevem. Pověstné arabské hodinové indexy jsou ručně malované. Body na minutové škále, které z dálky vypadají jako větší tečky, zblízka prozradí rafinované obrázkové značky. Úžasná hravost, které si všimnete vlastně jen pod lupou! Zdobný text Breguet najdeme na pozici 12. Mimostředná vteřinová ručka se nachází na velmi neobvyklém místě – na pozici 5:30, její subčíselník jakoby tvořil spodní vrstvu sendvičového číselníku. Ale to nás jen umění hodinářů zmátlo propracovaností prohloubení. Minimalistický číselník nabízí vynikající čitelnost, odečtení času vám – stejně jako mně – nebude činit sebemenší potíže.

Dostáváme se k dalšímu vyhlášenému vynálezu značky Breguet – modřeným ručkám. I jejich styl se jmenuje po výrobci – „Breguet hands“. Nespletete si je s žádnými jinými – jehlovitý tvar a očko v poslední čtvrtině vás vždy ujistí, k jaké značce patří. Mírně odlišně vypadá mimostředná vteřinová ručka, má zdobený konec s oválným očkem.

Pod pevným dýnkem tiká in-house Calibre 502.3SD. A jeho technické vlastnosti? Průměr 12 pařížských linek, výška pouhých 2,4 mm, automatický nátah, 35 ložiskových kamenů, ochrana proti nárazu, zlatý rotor, finišování niklem, ženevské pruhy. Před opuštěním továrny seřizují jeho přesnost v pěti pozicích. Funkce snadno odečtete z číselníku – hodiny, minuty, vteřiny.

Gravírováním zdobené dýnko je na údaje podobně skoupé jako číselník. Do pouzdra je zacvaknuté, konečná úprava je leštěním.

Kožený řemen z kůže louisianského krokodýla má tmavě modrou, až skoro černou, barvu. Rozteč nožek je 21 mm, směrem ke sponě se řemen zužuje až na 16 mm. Nízkou výškou nezaostává za pouzdrem, má pouhých 2,5 mm. Jazýčková spona je také vyrobená z 18 karátového bílého zlata a samozřejmě, že nese signaturu značky. Na řemenu se sponou hodinky váží jen 77,7 g. Ani je na ruce neucítíte.

S mou slabostí pro bílé hodinky jsem se již pochlubila. A když vidím navíc modřené ručky a jednoduchý číselník, pak jsem ztracená. Stejně tomu bylo v případě těchto Breguet Classique. Myslím, že se tomu říká „láska na první pohled“. O to víc jsem se těšila na fotografie z ateliéru a na psaní recenze. A přiznám se, že jsem si ji vážně užila. Doufám, že jsem potěšila i vás.

Tento model s referenčním číslem 5140BB/29/9W6 již bohužel nenajdete na oficiálních stránkách Breguet, je k dispozici pouze verze s pouzdrem z 18 karátového žlutého zlata. Když opomeneme materiál pouzdra, neliší se od varianty z bílého zlata. Nakupovat takto luxusní hodinky na internetu nedoporučuji, mohli byste také snadno obdržet jen levnou ocelovou repliku. Zajděte si pro ně do klenotnictví Dušák, za 408.600 CZK budou jen vaše.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!