Dnešní aktualita bude věnována dvěma hodinkám s keramickým pouzdrem od Bell & Ross.

O hodinkách z tohoto jedinečného materiálu jste se mohli dočíst již v minulosti například ve článku Bell & Ross BR 03-92 Ceramic – aktualita. Tentokrát se budeme věnovat typu BR 01-92 CERAMIC – je masivnější než druhý typ a „pro něj“ jasná volba. Druhé budou BR S BLACK CERAMIC – méně masivní a budeme-li ladit pár, pak jsou „pro ni“ příhodné.

Začněme typem BR 01-92. Černěné (PVD) leštěné pouzdro je čtvercového tvaru se čtyřmi výraznými šrouby v rozích. Na jeho pravé straně nalezneme šroubovací korunku. Uvnitř se skrývá kalibr ETA 2892 s automatickým nátahem. Najdeme v něm 25 ložiskových kamenů, frekvence setrvačky jsou 4 Hz (28.800 A/h). Rezerva nátahu tohoto kalibru je okolo 40 hodin.

Přes celou šířku přední strany pouzdra je kruhový číselník s jasně viditelnými hodinovými indexy. Navíc jsou hodiny 3, 6, 9 a 12 značeny velkými arabskými číslicemi. Minutové indexy jsou zvýrazněny podstatně méně než hodinové. I přesto jsou dobře viditelné. Krom značky Bell & Ross, označení typu a nápisu Swiss Made není číselník nijak dekorován.

Hodinová i vteřinová ručka jsou mečovitého tvaru, vteřinová ručka je ve tvaru jehly. První dvě zmíněné mají po okrajích tenký šedivý lem. Stejně jsou olemovány i hodinové indexy a číslice. Číselník kryje safírové sklíčko s antireflexem.

Hodinky na ruce je drží pryžový řemen s PVD černěnou ocelovou sponou a jsou vodotěsné do výšky 100 m vodního sloupce.

Typ BR S má také čtvercové pouzdro, nicméně šířka je pouze 39 mm. Opět jsou vidět čtyři šrouby v rozích. Tentokrát je korunka podstatně menší. Srdcem je nyní kalibr ETA 980.163 typu Quartz. Teoretická životnost baterie je až dva roky.

Číselník je opět téměř přes celou přední stranu a platí o něm v podstatě totéž, co o předchozím. Najde se však několik rozdílů. Číslice, indexy i ručky jsou tentokrát bez lemů. Působí tak mnohem výrazněji. Nejzřetelnějším rozdílem je ale vteřinová ručka. Ta se nachází mimo střed – na pozici 6 – a má vlastní subčíselník. Číselník opět kryje safírové sklíčko s antireflexem. Voděodolnost je tentokrát do 50 m vodního sloupce.

Řemen může být pryžový, nebo kožený.

Že BR S míří na dámskou ruku, je vidět z modelu s lunetou osázenou diamanty.

Srovnání obou modelů s BR 03.

Co je na obou hodinkách tak trochu nudné, je zadní strana. V obou případech na ní nalezneme pouze několik informací a šroubů. Žádný průhled, nebo něco takového. Na druhou stranu to však zvyšuje odolnost hodinek, takže to není tak úplně na závadu. Co si o těchto modelech myslíte vy?

Autor textu: TomS

Zdroj fotografií: Bell & Ross

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.