Při návrhu leteckých hodinek se přístrojovou deskou letadla či vrtulníku inspirovalo několik hodinářských firem, mezi nimi třeba IWC, Bell&Ross a také Wenger. Její letecká řada se nazývá AeroGraph a dnes si představíme jeden krásný černo-oranžový model Wenger Aerograph Vintage.

Materiálem pro výrobu pouzdra se stala nerezová ocel, která je – kromě dýnka – zcela potažená černým PVD. Bez korunky pouzdro měří 42,5 mm, s korunkou 46 mm, lug-to-lug je 50,5 mm. Na výšku hodinky měří 11 mm. Rozměry tedy mají průměrné, budou slušet větší, ale i menší ruce. Nožky jsou přiměřené pouzdru a mají ladný tvar.

Signovaná korunka kupodivu není šroubovací do pouzdra. Díky masívnímu rýhování se s ní hodinky velmi dobře ovládají a posun data či ruček pro vás rozhodně nebude problém.

Ploché minerální sklíčko měří v průměru 37 mm a má vrstvu antireflexu. Číselník by byl ale velmi dobře čitelný i bez něj, barevný rozdíl ruček, indexů a číselníku je velmi výrazný.

Jednoduchý, dobře čitelný, číselník má matnou černou barvu. Popis začnu u pozice 12, kde chybí číselný index, který ustoupil červeno-bílému logu Wenger, pod ním je vytištěná značka. Na pozici 3 se místo indexu nachází velká orámovaná datová apertura se třemi údaji, na aktuální datum ukazuje malý oranžový trojúhelník. Datový kotouč má černou barvu, tisk je bílý. Vzhledem k barvě ostatních částí číselníku bych možná volila barvu tisku oranžovou. Na pozici 6 najdeme orámovaný velký subčíselník s mimostřednou vteřinovou ručkou, pod ním je drobně vytištěno osvědčení Swiss Made. Subčíselník je zdobený soustředným guilloché. Jak už jsem psala, odečet času je velmi dobrý, číselník je intuitivní a výborně čitelný.

I tvar všech tří ruček se inspiroval leteckými přístroji. Konce mají natřené oranžovou luminiscenční barvou SuperLuminova.

O výraznosti zeleného svitu SuperLuminovy se můžete přesvědčit na fotografii. Co jí říkáte?

V hodinkách najdeme strojek švýcarské výroby, má označení Ronda 515. Jedná se o quartz strojek, kterému dodává energii malá plochá baterie. Jeho křemenný oscilátor kmitá frekvencí 32 kHz a díky krokovému motorku mají hodinky pravidelný chod.

Ploché pevné dýnko je do pouzdra zašroubované. Nese spoustu dat o hodinkách, která jsou pečlivě gravírovaná. Nepřehlédnete typický otvírací kapesní nůž, logo a značku Wenger. Tak nějak nevím, čím bude značka Wenger zdobit dýnka svých hodinek, když nyní bude nože vyrábět pouze mateřská značka Victorinox. Uvidíme, čeho se dočkáme.

Vodotěsnost mají 330 feet neboli 100 metrů. Pravdou je, že s přiloženým oranžově prošitým koženým řemenem bych je do vody asi nebrala, ale díky běžné šířce 21 mm si řemen můžete nechat vyměnit za vhodnější látkový náramek. Tento osazený řemen má rozměry 21 mm u pouzdra, 18 mm u spony, na výšku 4 mm. Ukončený je černěnou jazýčkovou signovanou sponou. Hodinky s ním váží pouhých 66 gramů, až se mi chce opět dodat, že vám nezatíží zápěstí.

Typický vojenský vzhled pánských hodinek Wenger můžeme spolehlivě očekávat i u tohoto modelu. Oproti současným modelům řady AeroGraph má kulaté pouzdro, nepřipomíná tolik letecký přístroj. Však se také jedná o starší kus, už ho najdete pouze na internetu, když budete dobře pátrat. Ale když budete rychlí, můžete je zakoupit v Koscomu v Praze na Poříčí (referenční číslo 72473). A proč si je pořídit? Budou spolehlivé, to je jedna z podmínek výroby hodinek Wenger. Budou přesné, díky švýcarskému strojku. A když si prohlédnete číselník, zorientujete se na něm téměř okamžitě. A cena je velmi přátelská – 6190 CZK. Jestli to stačí ke koupi? Já myslím, že ano. Protože pokud mohu pronést kacířskou myšlenku, dovedu si je představit nejen na pánském zápěstí, ale taky na ženském. Průměr 42 mm je totiž tak akorát. A tak když obohatí vaši ruku, získáte bezúdržbové solidní hodinky se švýcarským původem.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!