Dnes bych vám ráda představila sportovní hodinky známé japonské značky Citizen. Jsou poměrně zajímavé, nabité funkcemi a díky strojku Eco-Drive se nemusíte starat o výměnu baterie či natahování. Na dalších řádcích vám je více přiblížím.

Kulaté výrazné pouzdro je vyrobené z lehkého titanu s povrchovou vrstvou titankarbid. Ta je extrémně odolná vůči škrábancům, korozi a vysokým teplotám. Vaše hodinky tak budou vypadat i po dlouholetém intenzívním nošení stále stejně dobře. Povrchová úprava pouzdra je matným kartáčováním a místy leštěním (luneta). A rozměry? 44 mm bez korunky, 50 mm s korunkou a tlačítky, 14 mm na výšku. Tedy středně velké hodinky. Pouzdro je odolné vůči vodnímu sloupci do 200 metrů, snesou s vámi jakékoli vodní hrátky.

Rýhovaná korunka je šroubovací do pouzdra, je chráněná výstupky pouzdra a nese logo Citizen. Výborně se s ní manipuluje. Tlačítka jsou leštěná a mají pevný, jasný stisk. Na opačné straně pouzdra najdeme zanořenou drobnou korunku pro seřizování budíku a resetovací zanořené tlačítko. A k čemu které tlačítko a korunka slouží? Korunka na pozici 3 má tři polohy – normální, první polohu (seřizujete datum) a druhou polohu (seřizujete čas). Horním a spodním tlačítkem se ovládá chronograf.

Když stisknete zanořené resetovací tlačítko a současně spodní tlačítko chronografu, hodinky resetujete do základního nastavení. A zanořenou korunkou na levé straně pouzdra nastavíte budík.

Ploché safírové sklíčko má napařenou tenkou vrstvičku oxidů kovů, která slouží jako antireflex a napomáhá čitelnosti prvků na číselníku.

Číselník je rozdělený do dvou vrstev. Ve spodní černé najdeme ukazatel nabití baterie (4 stupňový) na pozici 12, na pozici 3 se nachází 60 minutový čítač chronografu, na pozici 6 mimostředná vteřinová ručka a na pozici 9 12 hodinový čítač chronografu. Černá část je překrytá šedou s plastickou strukturou, výřezy pro subčíselníky a s bíle orámovanou datovou aperturou na pozici 4:30. Datový kotouč je bílý s černým tiskem. Na pozici 7:30 sídlí přepínač alarmu. Plastické hodinové indexy jsou zvýrazněné luminiscenční barvou. Na vnitřní šedé škále můžete použít tachymetrickou stupnici, kterou změříte třeba aktuální rychlost vozidla. Číselník mi připadá mírně nepřehledný, především díky strukturované šedé vrstvě. Po chvíli se na něm ale zorientujete.

Kovových ruček je na číselníku několik. Ručky na subčíselnících mají stejný tvar a bílou barvu. Ručka ukazatele nabití baterie má tvar oštěpu, centrální vteřinová ručka chronografu má tvar jehly s lístkovitým koncem. Zajímavá je skeletonizovaná červená ručka budíku. Hodinová, minutová a indikátor zapnutí/vypnutí budíku mají stejný mečovitý zkosený tvar.

Luminiscenční barvu najdeme na hodinových indexech, je jí vyplněná minutová a vteřinová ručka. Velmi intenzívně svítí také terčík na pozici 12. Díky němu se na číselníku dobře zorientujete. Luminiscence je kvalitní a vydrží dostatečně dlouhou dobu.

V hodinkách tiká bezúdržbový strojek Eco-Drive, který pohání baterie, jenž se dobíjí slunečním svitem. Při plném nabití (ručka ukazatele je ve čtvrté čtvrtině) hodinky vydrží až 180 dní v chodu za tmy. Výrobce ale doporučuje hodinky jednou za čas vystavit světlu, postačí i světlo umělé, aby se baterie dobila alespoň do třetí čtvrtiny. Pokud budete hodinky udržovat takto nabité, nebudou dlouhé roky potřebovat výměnu baterie.

Vypouklé dýnko je pevné a šroubovací do pouzdra. Zdobením rytinou ve středu se liší modely pro evropský trh, které rytinu mají, od hodinek pro americký trh, které mají dýnko hladké bez rytiny. Samozřejmě na něm najdeme pro Citizen typické varování, abyste otevírání hodinek nechali autorizovanému servisu. Nechybí také sumarizující nejdůležitější údaje.

I článkovaný částečně kartáčovaný a leštěný tah je vyrobený z titanu s titankarbidovou ochrannou vrstvou. Obě části spojuje signovaná kartáčovaná překlápěcí spona s pojistkou. Díky použitému titanu hodinky i s tahem váží pouhých 130 gramů. Náramek nasedá do nožek tak, že jej nevyměníte třeba za řemen, musíte se spokojit pouze s dodaným tahem. Je škoda, že tah není možné vyměnit třeba za kožený řemen nebo NATO strap, zvýšilo by to univerzálnost použití těchto hodinek.

Na závěr se většinou zabývám souhrnem dojmů a názorů na recenzované hodinky. Tyto bych charakterizovala jako praktické, oplývající spoustou důležitých funkcí – i když ještě bych ocenila seřizování rádiovým signálem. Titan je výborný lehký materiál, nevyvolává alergii, takže se s hodinkami můžete bez problémů zpotit. A navíc je na ruce takřka neucítíte. Vzhledem bych je přiřadila ke sportovním, ale myslím, že by se hodily i k džínám a tričku. Hodinky jsou běžně k sehnání u prodejců, pořídíte je za cca 22000 CZK.

Pokud vás funkce a ovládání zajímají blíže, zde najdete manuál.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme „Libunda“.

Pokud se vám galerie líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.