Značku Raymond Weil na našich stránkách snad nemusím dlouze představovat. Poměrně mladá firma byla založená v roce 1976 v Ženevě jako rodinná společnost a tou také zůstává. Jedná se o jednu z posledních nezávislých hodinářských značek švýcarského hodinářského průmyslu.

Zatímco jste si mohli přečíst o hodinkách s bateriovým strojkem, dnešní Raymond Weil Nabucco Rivoluzione Special Edition v černěném pouzdře skrývají upravený strojek ETA/Valjoux 7753, tedy kalibr mechanický. Chcete se o nich dovědět něco více?

Ocelové 46 mm pouzdro je potažené černým PVD. S korunkou měří 54 mm, rozměr lug-to-lug je 54 mm. Na výšku mají 16 mm. Boky pouzdra jsou zdobené karbonem, který vytváří ve hře světla zajímavé obrazce. Pouzdro je vodotěsné do 20 ATM, takže snese i náročnější vodní radovánky. Připadá mi mohutnější, ale je to dané samotným průměrem, který není z nejmenších.

Velká ocelová PVD černěná šroubovací korunka měří na výšku 4,75 mm, v průměru 8 mm. Ochrana korunky je skládaná a vyrobená z kartáčovaného černěného titanu. Nese velké plastické logo RW. Černěná jsou i obě tlačítka chronografu. Luneta s bílou tachymetrickou stupnicí je pevná, neotáčí se, a je vyrobená z titanu také černěného PVD.

37 mm safírové ploché sklíčko má velmi výrazný modrý oboustranný antireflex. Je poměrně silné, má 2,5 milimetru na výšku.

Černý matný číselník je plasticky členěný – ve středu tři subčíselníky s okraji upevněnými třemi šrouby, ve čtvrtém otvoru se nachází datová apertura. Jediný arabský index je na pozici 12, na ostatních pozicích zbylo místo pouze na plastické obdélníčky zvýrazněné tmavě šedou luminiscenční barvou. Na pozici 3 najdeme subčíselník s 30 minutovým čítačem chronografu, na pozici 6 12 hodinový čítač chronografu a na pozici 9 sídlí mimostředná vteřinovka. Subčíselníky opticky vyvažuje vystupující značka na pozici 12. Ačkoli je číselník opravdu zcela černý, s trochou zkušeností se na něm zorientujete poměrně rychle a čas se vám podaří odečíst intuitivně.

Ocelové ručky mají dvě barvy – přírodní leštěnou kovovou (hodinová, minutová, vteřinová) a kobaltově modrou danou modřením (všechny tři ručky chronografu). Na hodinové a minutové najdeme vrstvu černošedé luminiscenční barvy.

Luminiscence není moc výrazná. Určitě ale nebudete mít potíže zjistit přesný čas ani v největší tmě.

Mechanický kalibr ETA/Valjoux 7753 Tri-compax se od výchozího strojku ETA/Valjoux 7750 liší v poloze subčíselníků (7750 má subčíselníky na polohách 12, 9 ,6, kdežto 7753 má subčíselníky na polohách 3, 6,9). Setrvačka kmitá frekvencí 4 Hz (28800 vph). Strojek má 27 ložiskových kamenů a rezervu chodu 46 hodin. Jeho funkce jsou hodiny, minuty, vteřiny, datum, chronograf.

V těchto hodinkách je nám pohled na strojek uzavřen pevným titanovým zašroubovaným dýnkem. Dýnko je také černěné PVD. Zdobí ho rytina loga RW, po obvodu se nacházejí technické údaje vztahující se k hodinkám.

Originální černý prošívaný řemen z kůže Crocodylus Niloticus měří mezi nožkami 22 mm, u spony 20 mm a na výšku 3,7 mm. Skrytá překlápěcí spona z černěného titanu má pojistku proti samovolnému rozepnutí. Na řemenu hodinky váží 129 gramů. Jestli je to hodně nebo málo, posuďte nejlépe sami. Mně váha připadá úměrná vůči průměru pouzdra.

Máte stejně jako já rádi černé hodinky? A čím víc černé, tím lépe? Tyto RW mě uchvátily hned na první pohled. Jakkoli to může znít jako nesmysl, tak hrají černou barvou mnoha odstínů. Modřené ručky ladí k silnému antireflexu a tachymetrická stupnice přitahuje oči od stupnicí na číselníku. Prostě luxusní nádhera. Je mi velice líto, že se takové hodinky v menším provedení nevyrábí pro dámskou ruku. Ale co nadělám, budu si muset počkat.

Spojení moderních materiálů a technologií s přesnou švýcarskou časomírou dalo vzniknout Raymond Weil Nabucco Rivoluzione Special Edition. A proč speciální edice? Dostanete je totiž v dárkovém boxu společně s manžetovými knoflíčky, které jsou také černěné PVD a potažené karbonem. Jak se vám líbí?

A to nejdůležitější na konec. Cena. Pod referenčním číslem 7810-BSF-05207 je v Koscomu koupíte za 127000 CZK.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!