Dnes bych vám chtěl krátce představit zajímavé hodinky s primárním určením pro potápění, jsou to hodinky Crepas Cayman 3000. Hodinky byly vyrobeny jen v omezené limitní edici, na celém světě najdete jen 299 kusů. Se značkou Crepas se u nás setkáváte poprvé a doufám, že ne naposledy.

Materiálem pro výrobu pouzdra byla nerezová ocel (316L). Povrchová úprava všech ploch je provedena leštěním. Hodinky díky tomu získají časem drobné škrábance z praktického provozu. Je ale pravdou, že leštěný povrch je zase možné jednoduše nechat přeleštit a hodinkám tak vrátit jejich vzhled. S povrchem broušeným by to bylo složitější a pískování nejde téměř vůbec obnovit.

Rozměry pouzdra vás možná trochu zarazí, průměr pouzdra 43 mm, s korunkou 47 mm, „lug to lug“ 51 mm. Tloušťku bez sklíčka výrobce udává 16,90mm, celkovou tloušťku jsem naměřil 19,5 mm. Je to možná strašidelně moc, ale díky tvaru a celkovým proporcím to vlastně vypadá moc dobře. Tyto hodinky jsou prostě mohutné.

Celý tvar pouzdra i sklíčka a dýnka je podřízen maximální odolnosti proti tlaku vody, i proto jsou hodinky tak oblé, svým tvarem vzdáleně připomínají ponorku nebo batyskaf. S vodotěsností to výrobce myslí velmi vážně, deklaruje ji na 300 BAR, tedy 3000 metrů vodního sloupce (9900 ft.). V praxi se při užívání těchto hodinek k této hodnotě přiblížíte maximálně na pár procent, ale je dobré vědět, že hodinky jsou pro tuto hodnotu testovány. Použitá těsnění mají technické označení „Viton“ a „Tefzel“ a patří na špičku těchto speciálních materiálů. Pouzdro má i zajímavou odolnosti proti působení magnetických polí a to až do 70.000A/m.

V pouzdře je naproti korunce zasazen automatický héliový ventil. Jen krátce připomenu, že je to nutné opatření pro dlouhodobý pobyt potápěče v saturační héliové atmosféře. Atomy hélia jsou tak drobné, že proniknou i do utěsněného pouzdra a při dekompresi pak zvýšení vnitřní přetlak může způsobit až explozi hodinek a rozbití sklíčka. Tomu má zabránit héliový ventil, kterým hélium z pouzdra zase pěkně poslušně uteče. Je to určitě zajímavá technologie. Kdy naposled jste se takto potápěli?

Korunka je samozřejmě šroubovací do pouzdra. Najdeme na ní logo výrobce – plastický lodní šroub. Šroubování i obsluha – natahování a seřizování – jsou s ní bez problémů.

Jednostranně otočná luneta (proti směru hodinových ruček) je ocelová s příjemným zoubkováním, její průměr je 44 mm. Vložka v ní je safírová, díky tomu je stejně odolná, jako by byla například keramická, ale navíc je průhledná a luneta může nést minutovou škálu, která je luminiscenční! U výrobců najdeme jen málo hodinek, které se tváří jako potápěčské a přitom mají tuto vlastně nezbytnou technologii. Chod lunety je příjemný, síla potřebná k otáčení je „tak akorát“, aretaci má ve 120 bodech.

Sklíčko v hodinkách je safírové – tedy z velmi tvrdého a odolného syntetického korundu, jeho průměr je 34 mm. Je klenuté a mírně vyčnívá nad úroveň lunety. Hodinky tak získávají zajímavý „vintage“ vzhled. I údaj o tloušťce sklíčka je impozantní, je to 4,6 milimetrů! Sklíčko má navíc vnitřní antireflexní vrstvu, částečně to pomáhá s viditelností na číselník takto masívním sklíčkem.

Černý lesklý číselník je velmi jednoduchý. Vidíme na něm vlastně jen plastické kovové indexy na pozicích „12“, „3“, „6“ a „9“, ostatní hodinové indexy jsou jen vytištěné bíle (luminiscenční) barvou. Bílý tisk má i minutová škála po obvodu, logo a značka výrobce a údaje o typu a vodotěsnosti. Toť vše. Výrobce se rozhodl zachovat jednoduchost číselníku a vynechal zobrazení data. Někomu to může vadit, ale z hlediska designu to bylo určitě správné rozhodnutí. Docela mě překvapilo, že materiálem pro výrobu číselníku byla keramika, to lze očekávat až v hodinkách mnohokrát dražších.

Jednoduché ručky ve tvaru meče jsou pěkně leštěné. Hodinová i minutová mají zkosený příčný profil, díky tomu i díky luminiscenční výplni (Superluminova BG W9) jsou perfektně čitelné. Luminiscenční je i špička sekundové ručky ve tvaru ostrého oštěpu. Pokud mám říci o ručkách jen jediné slovo, tak je to slovo – perfektní!

O luminiscenci jsem psal už dříve, podívejte se na fotografii, jak vypadá v praxi. Co se týká výdrže, zkusil jsem po nasvícení asi šest hodin tmy a ručky byly stále perfektně čitelné. Mimochodem luminiscenční je i „lodní vrtule“ na dýnku hodinek.

V hodinkách je švýcarský kalibr z produkce SWATCH, je to oblíbený a osvědčený ETA 2824-2 a to hned v provedení TOP. Zatím jsem o tom nepsal, ale hodinkové kalibry u ETA se vyrábí ve třech úrovních provedení, ty se liší podílem ruční práce a tím i precizností provedení a často i přesností. Rozdíl není nijak závratný, ze základní úrovně nemusíte mít obavy, nejedná se o „druhou kvalitu“. Ale pokud narazíte na hodinky s kalibrem v TOP úrovni, určitě s nimi neuděláte chybu. Tento kalibr navíc hravě splňuje podmínky C.O.S.C. certifikace přesnosti chodu. V tomto případě můžeme litovat plného dýnka hodinek, protože kalibry TOP jsou i pěkně zdobené.

Jen připomenu základní parametry kalibru – mechanický s automatickým nátahem pohybem, možností ručního nátahu korunkou. Umí i zastavit sekundovou ručku (hacking) při seřizování (a zrychlené překlápění data). Frekvence setrvačky s ochranou Incabloc proti poškození nárazem je 4 Hz (28800 A/h). Rezerva nátahu je okolo 42 hodin, kalibr obsahuje 25 ložiskových kamenů.

O oblém tvaru dýnka jsem už psal, dýnko samo je šroubovací, leštěné. Kromě technických údajů v kružnici po obvodě si určitě všimnete i safírové vložky v prostředku, opět s logem výrobce. Přes svoji tloušťku a tvar hodinky na ruce sedí dobře.

Na hodinkách byl gumový pásek Hisch (22/20/3 mm). Pásek byl překvapivě kvalitní, měkký a přitom i takto masivní hodinky dobře držel na ruce. Spíná ho signovaná nerezová jazýčková spona.

K hodinkám se dodává skvělý nerezový náramek – tak trochu ve stylu vintage hodinek pro potápěče značky Doxa. Někdy se tomuto tvaru říká také „rýžové korálky“. Opravdu nevím, co mu vytknout. Výrobce k němu navíc dodává dvě překlápěcí spony – jednoduchou a dvojitou motýlkovou. Negativní na něm bude asi jen jeho hmotnost, hodinky na gumovém pásku váží 152 gramů, s tahem je to o 82 gramů více. Hodinky mají standardní rozteč nožek 22 mm, bez problémů tedy můžete použít třeba i látkový NATO strap nebo kožený řemen.

Jaký jsem si z těchto hodinek odnesl pocit? Jedním slovem jsou skvělé! Ať už si je vezmete na dovolenou k moři, nebo je potřebujete jako profesionální nástroj pro potápění, vždy odvenou perfektně a přesně to, co od nich očekáváte. A – co bychom si nalhávali – i v přístavních barech si jich jistě opálené blondýnky s velkýma očima určitě všimnou. Cena je příznivá, hodinky se dají sehnat už okolo 1000 EUR a to je naprosto vážně perfektní cena! Nezbývá než doufat, že i tento recenzovaný kus s pořadovým číslem 154 se dostane do dobrých rukou.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkuji IzTaPa, za rekvizity Amers.cz.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!