Nedávno jsem měla možnost v ruce držet úžasný kus historie potápěčských hodinek. Byly to ana-digi hodinky Citizen Aqualand, staré cca 20 let. Zkusím vám o nich napsat něco více.

Pouzdro z nerezové oceli měří s korunkou a modulem 51 mm, na výšku 13 mm a rozměr lug-to-lug je 47,5 mm. Konečná úprava pouzdra byla pravděpodobně sametovým kartáčováním, ale zub času se na pouzdru podepsal, a takže teď vypadá spíš jako pískované. Jak se na potápěčské hodinky sluší, jsou vodotěsné do 200 metrů.

Vroubkovaná korunka je šroubovací do pouzdra a je chráněná výstupky. Díky drážkám se s ní výborně manipuluje.

Tři tlačítka jsou leštěná, mají pevný a jasný stisk.

Na levé straně hodinek najdeme modul na měření hloubky. Myslím, že značka Citizen byla první, kdo podobné zařízení vyvinul a i teď se to podařilo jen nemnoha značkám.

Rýhovaná luneta s eloxovanou černou vložkou je jednostranně otočná a má aretaci ve 120 bodech. Otáčí se samozřejmě pouze jednostranně. V lunetě je zasazené minerální sklíčko.

Černý matný číselník je velice přehledný a dobře čitelný. Na pozici 12 se nachází digitální displej. Ten je centrem veškerého dění na číselníku. Stisky tlačítek zobrazíte čas (hodiny, minuty, vteřiny, město časové zóny, letní/zimní čas, dopoledne/odpoledne), kalendář (měsíc, den, datum), alarm, stopky, hloubku maximálního ponoru, a další včetně délky posledního ponoru a nulovatelného logu. Velké hodinové indexy jsou znázorněné lichoběžníky.

Hodinová ručka je vroubená oranžovou barvou, dělená minutová je leštěná. Stejně jako indexy jsou zvýrazněné luminiscenční barvou, která už ale díky věku hodinek není moc vidět.

V hodinkách se nachází quartzový modul C023, který pohání 3 baterie. Je to pochopitelné, modul pro měření hloubky bude pravděpodobně dost náročný na spotřebu energie.

Ploché dýnko je k pouzdru přichyceno 6 šroubky. Ačkoli jsou hodinky díky hloubkoměru dost mohutné, sedí na zápěstí dobře.

Nelekejte se gumového pásku s nápisem „Rychlost větru“, ten si majitel na tyto Citizen zapůjčil pravděpodobně z jiných hodinek. Originální řemínek k těmto hodinkám má mít totiž nápis „N. D. LIMITS“ a pod ním je výpočet, jak dlouho se máte vynořovat při dosažení určité hloubky, tedy nutná dekomprese.

Máte rádi nové hodinky a přitom se rádi pokocháte staršími? Přiznám se, že na první pohled jsem nemohla uvěřit, že tyhle jsou staré už přes 20 let. Majitel o ně pečuje a chová se k nim velice dobře. Dokonce si myslím, že je nosí jen na zvláštní příležitosti a na běžné nošení si bere „obyčejnější“ hodinky. Ale kdo ví, nestačila jsem se ho zeptat. Jestli se vám líbí a chcete je, zkuste zapátrat po internetu. Možná se vám podaří je sehnat, cena se obvykle pohybuje kolem 200 USD.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Zodiacovi!

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!