Nedávno jsem vám v aktualitě představil zajímavý chronograf značky Officine PaneraiPanerai Transat Classique 2012 – Luminor 1950 Rattrapante 8 Days Titanio 47mm (PAM00427) a už je tu další velmi zajímavý chronograf této značky. Znovu je určen hlavně pro vodní sport, speciálně pro námořní regatu. Název tyto hodinky znovu popisuje takřka vyčerpávajícím způsobem – Panerai Luminor 1950 Regatta 3 Days Chrono Flyback Titanio (PAM 00526).

Proč jsou tyto hodinky tak vhodné pro závody jachet? Zobrazují totiž čas zbývající do začátku závodu, kdy se jachty musí seřadit mezi bójkami na patřičnou pozici. Technici Panerai se snažili celý mechanizmus maximálně zjednodušit. Posuďte sami – když chcete spustit timer do zahájení závodu, stlačíte oranžové tlačítko na pozici „4“, přesunete minutovou ručku chronografu do správné pozice, pak stisknete tlačítko na pozici „10“ (start/stop), tím spustíte chronograf. Můžete pak sledovat čas zbývající do zahájení závodu a poté vám chronograf zobrazí dobu trvání závodu. Na konci intervalu, který sledujete, stlačíte tlačítko na pozici „8“, pokud je chronograf už vypnutý, ručky se pouze resetují do svých základních poloh, ale pokud jsou stále v běhu, vynulují se a současně spustí měření nového intervalu (flyback). Zní to možná složitě, ale věřím, že v praxi je ovládání intuitivní.

Pouzdro hodinek má tradiční tvar, který u hodinek Panerai už čekáme, materiálem pro jeho výrobu byl titan. Na pouzdře najdeme (znovu z titanu) i typickou pákovou ochranu korunky proti vytažení. Povrchová úprava je kartáčováním, luneta je leštěná. Nesmím zapomenout na velikost, tyto hodinky nejsou určeny pro každou ruku, průměr pouzdra je 47 mm. Titanové je i dýnko hodinek se safírovým průhledem na in-house kalibr Panerai. Vodotěsnost pouzdra je 100 metrů vodního sloupce, což by mělo na plánované využití určitě stačit. V pouzdře je zasazeno safírové sklíčko odolné proti poškrábání o síle 1,6 mm a antireflexní vrstvou.

Číselník hodinek je černý, jeho konstrukce má typický „sandwich“ s velkými hodinovými indexy. Trochu překvapivě tu najdeme i další barvy ruček, ty, které zobrazují běžný čas, mají obvyklý tvar a bílou barvu. Ale přibily tři barevné ručky, oranžová pro zobrazení minut, modrá pro zobrazení sekund a malá sekundová v subčíselníku na pozici „3“ zobrazuje hodiny. Vteřinová ručka je tradičně v subčíselníku na pozici „9“. Výrobce barevnost odůvodňuje nutností jednoduše rozeznat ručky chronografu a timeru od základního zobrazení času. A barevná je i část základní 15 minutové stupnice pro odpočítávání startu, posledních pět minut je zvýrazněno oranžovou barvou. Okolo číselníku najdeme tachymetrickou škálu, zapomeňme ale na její typické využití, škála zde je ve stupnicích „námořní uzly“.

Mechanický in-house Panerai kalibr s označením P.9100/R (R jako regata) je malým divem světa. A malým doslova, jeho rozměry jsou celkem subtilní, průměr je 13 3/4 hodinářských linek, výška jen 9,55 mm. V těchto rozměrech se tísní 328 součástek. Rotor automatického nátahu doplňuje hned dva pérovníky, které zajistí třídenní rezervu chodu. V kalibru je 37 ložiskových rubínů, frekvence setrvačky je (KIF) 4 Hz (28800 A/h). Technicky tento kalibr vychází z už známého kalibru P.9100, ale je trochu větší pro doplněný modul timeru. Chronograf i timer využívají mechanizmus column wheel.

Hodinky se dodávají na sportovním gumovém pásku se sponou z broušeného titanu, ale je možné k nim dokoupit i originální kožený řemen, třeba z kůže aligátora. Výměna řemínků a pásků je jednoduchá, hodinky mají už nový mechanizmus pro snadnou výměnu v nožkách.

Jak se vám tyto hodinky líbí? Nezvyklé na nich je určitě využití hned dvou barev, věřím, že fanoušky značky zvyklé na „puristicky“ jednoduchý design to určitě překvapilo. Velmi se mi líbí použité funkce a také jejich in-house kalibr. Ale předpokládám, že si je asi nepořídím dřív, než k nim budu mít patřičnou jachtu. Cena je stanovena na 18800 USD.

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: www.panerai.com

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!