Hodinky švýcarské značky Breitling určitě znáte. Model Breitling Chronomat Evolution v různých provedeních vyráběla v letech 2005 až 2007, nejedná se tedy o novinku. Spojuje se v nich design leteckých a potápěčských hodinek, vlastně to jsou svým způsobem univerzální sportovní hodinky. Jsou to kvalitní a spolehlivé hodinky a dnes vám je trochu popíšu.

Masívní pouzdro je vyrobené z nerezové oceli s konečnou úpravou leštěním. Rozměry jsou 43,7 mm v průměru a 17,1 mm na výšku. Výrobce deklaruje vodotěsnost 300 metrů. Mohutnost pouzdra se samozřejmě projevila i na váze hodinek – je to celých 120 gramů na gumovém pásku. S jejich masívností mohou mít majitelé se slabším zápěstím možná trochu potíže.

Půlkulatá korunka je šroubovací do pouzdra a částečně ji chrání výstupky pouzdra. Šroubovací do pouzdra jsou i obě ochrany leštěných tlačítka chronografu.

Výrazná luneta je jednostranně otočná a je na ní gravírovaná škála 0 až 60. Na pozici 12 se nachází luminiscenční terčík. Indexy po 15 minutách jsou plasticky zvýrazněné. Chod lunety při otáčení je plynulý, precizně přesný s výraznou aretací.

Do lunety je zasazené sklo ze syntetického korundu (safír) s oboustrannou (modrou) vrstvou antireflexu. Díky ní sklíčko na hodinkách není v některých úhlech vůbec vidět.

Černý matný číselník obsahuje tři bílé subčíselníky – na pozici 12 je 30 minutový čítač chronografu, na pozici 6 12 hodinový čítač chronografu a na pozici 9 mimostředná vteřinovka. Pozice 3 je věnována bíle orámované datové apertuře s bílým datovým kotoučem a černým tiskem. Dále se tu nachází logo, značka a označení kalibru. Plastické hodinové indexy jsou leštěné a zvýrazněné luminiscenční barvou. Vnitřní luneta nese tachymetrickou stupnici. Číselník mi připadá trochu přeplněný, ale odečet času i údajů chronografu je jednoduché a přesné. Líbí se mi na něm i lesklé plastické logo značky.

Ocelové ručky mají tvar „bâton“ a uprostřed luminiscenční výplň, zbytek je leštěný. Luminiscenci má na šípovitém konci i centrální vteřinová ručka chronografu. Na druhém konci ji zdobí logo Breitling v podobě velkého B.

Mechanický kalibr Breitling 13 je v základu ETA/Valjoux 7750 s C.O.S.C. certifikací. Má rezervu chodu 42 hodin, automatický nátah rotorem (ale i možnost ručního nátahu korunkou), frekvenci setrvačky 4 Hz (28800 A/h), 25 ložiskových kamenů. Funkce: hodiny, minuty, vteřiny, datum (s rychlým překlápěním), chronograf pro 12 hodin, 30 minut, 60 vteřin. Je to spolehlivý, odolný a přesný strojek z produkce koncernu SWATCH.

Pevné oblé dýnko je šroubovací do pouzdra. Dobře sedí na ruce. Uprostřed uvidíte plastické logo Breitling a rok založení značky. Okolo jsou vyrytá data o strojku a hodinkách.

Hodinky jsou k vidění buď na ocelovém náramku, originálním koženém řemenu nebo na originálním kaučukovém náramku. Vybere si tedy každý.

Jazýčková kartáčovaná spona nese logo Breitling. Šířka řemenu mezi nožkami je 22 mm.

Máte rádi velké nápadné a lesklé hodinky? Pak už určitě vlastníte jedny nebo více hodinek Breitling. Jsou díky svému vzhledu nepřehlédnutelné a nespletete si je s žádnou jinou značkou. Velká tlačítka s jistým stiskem, otočná luneta, chronograf s certifikací a tachymetr – co víc si přát. A jak už jsem předeslala, jsou to kvalitní spolehlivé švýcarské hodinky. Pokud jste zatoužili přesně po tomto modelu, hledejte referenční číslo A13356. Zaplatíte za ně 4 – 5000 USD. Jen pozor na padělky, oblíbenost těchto hodinek vede k častému výskytu méně či více zdařilých padělků.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme „Spiderer“.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.