Nevím, jaké hodinky máte rádi zrovna vy, pro někoho to jsou „tool“ hodinky, které už něco vydrží, pro někoho je důležitá funkčnost, pro někoho design… a co třeba trocha klasiky? V té nejčistší podobě se s ní můžeme setkat třeba u těchto Audemars Piguet Tradition Minute Repeater Tourbillon Chronograph. Název těchto hodinek vystihuje, co si na nás v dílnách AP připravili – ano, je to konvolut komplikací, jaké jsem, přiznám se, ještě v této podobě nepotkal. Dalšími hodinkami z této řady „Tradition“ jsou ještě Tradition Extra Thin, Tradition Perpetual Calendar a Tradition Perpetual Calendar Minute Repeater.

Pouzdro hodinek není malé – průměr 47 mm má podobu „oblého čtverce“, snad nejblíž k popisu je tvar polštářku. Materiálem pro výrobu byl buď titan (světlá varianta) nebo růžové zlato spolu s bílým zlatem. Sklíčko je safírové, stejně jako průhled v dýnku. Zlaté jsou i doplňky pouzdra – korunka, tlačítka. Jistě vaší pozornosti neuteče posuvné tlačítko na levém boku pouzdra, kterým současně natahujete i spouštíte malý mechanický zázrak minutové repetice a hodinky vám jemnými gongy odbijí počet hodin, čtvrthodin i zbylých minut. U těchto hodinek nespoléhejte na vodotěsnost, ostatně výrobce ji ani nezaručuje. Vy byste se s těmito hodinkami koupali?

Číselník je buď matný černý, jemně broušený a u světlé varianty ve světlé barvě kovu, kdy je broušení vidět ještě lépe. Ručky a indexy jsou z růžového zlata. Ve spodní části na vás vykukuje pohybující se tourbillon a na pozici „3“ pak vidíte 30 minutový sčítač chronografu.

V hodinkách je in-house kalibr (čekal snad někdo něco jiného?) AP Caliber 2874, který se skládá z 504 dílů! Z toho je 38 ložiskových rubínů. To vše má průměr jen 13¼ pařížských linek. Frekvence vyvažované setrvačky je 3 Hz (21600 A/h), rezerva ručního nátahu je 48 hodin. Vývojářům AP se v něm podařilo spojit několik úžasných komplikací – tourbillon, minutovou repetici se dvěma gongy a chronograf (30 minutový sčítač, column wheel). Celý kalibr je dokončován ručně a máte-li rádi pohled na krásně zdobené strojky, můžete se potěšit průhledem v dýnku.

Jistě nečekáte nic jiného, než ručně šitý pásek z krokodýlí kůže s překlápěcí zlatou AP sponou? Máte pravdu.

Tyto hodinky byly představeny na letošní výstavě SIHH 2013. Pokud jste se do nich zakoukali (referenční označení 26564RC.OO.D002CR.01) a nemůžete bez nich být, připravte si na ně odpovídající sumu. Kolik konkrétně? Za zlatou edici je to jenom 470000 USD. A raději spěchejte, vzniklo jen 10 kusů.

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: www.audemarspiguet.com.

Jestli se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.