Značka Spero Lucem z Ženevy není na našich stránkách příliš známá. Vlastně jsem ji až donedávna neznala ani já a nebýt registrace na letošní BaselWorld bych ji nejspíše zcela minula. Díky zaslanému presskitu vás ale mohu seznámit s dvěma horkými novinkami, které veřejnost naživo uvidí právě v Basileji. Jsou výjimečné a opravdu zajímavé. Pojďme se seznámit s Spero Lucem La Clémence a Spero Lucem La Jonction.

Své jméno převzala z části Bible (Job, kapitola XVII, verš 12): „Noctem verturunt in diem, et rursum POST TENEBRAS SPERO LUCEM“, což v kontextu se zbytkem kapitoly znamená snad „po neštěstí buduji štěstí“. Značka se hlásí k 500 let starému hodinářskému řemeslu, které má v Ženevě bohatou tradici. Smyslem je vyrábět zajímavé hodinky s unikátními komplikacemi a výjimečného vzhledu. A že je na co se dívat a co obdivovat!

Hodinky La Clémence bývají označovány jako první hodinky s tourbillonem, minutovou repeticí a „šílenými ručkami“. Své jméno dostaly podle největšího z 45 zvonů katedrály Saint Pierre v Ženevě. Gong minutového repeateru má totiž stejně unikátní zvuk. Když začne odbíjet, ručky se „zblázní“ a začnou samostatně putovat po číselníku. Jakmile gong dozní, ručky se jako zázrakem vrátí do původní polohy. Při výrobě klece tourbillonu se tvůrci inspirovali hlavou pastoračního klíče, který se nachází na erbu města Ženeva. I guilloché na číselníku ve tvaru slunečních paprsků připomíná část erbu – peří křídla císařského orla. Poslední část erbu – orlí koruna – tvoří můstek odstředivého regulátoru. Pouzdro připomíná píšťaly varhan v zmíněné katedrále, díky kterému má pouzdro vynikající rezonanci a gong repetice je tak úžasně slyšet.

Zlatý číselník má úpravu PVD a ruční guilloché ve tvaru šnečí ulity. Zlaté pouzdro měří v průměru 44 milimetrů a na výšku 13,8 milimetrů. Povrchová úprava je jemným kartáčováním, luneta je ručně leštěná, nožky také kartáčované. Číselník je chráněný safírovým sklíčkem s antireflexem.

Leštěné zlaté dýnko se safírovým průhledem nabízí pohled na in-house kalibr SL1. Má funkce minuty a hodiny na pozici „12“, minutovou repetici, tourbillon a „šílené ručky“. Repeater odbíjí zvony katedrály St. Pierre, flying tourbillon se otáčí jednou za minutu, setrvačka je vyvažována zlatými šroubky. Strojek má ruční nátah korunkou, průměr 34 mm, výšku s ručkami 10,55 mm, 59 ložiskových kamenů, rezervu chodu 90 hodin, setrvačka kmitá frekvencí 21600 kyvů za hodinu, což jsou 3 Hz. Kalibr se skládá z 471 částí.

Ručně šitý černý řemen z krokodýlí kůže spojuje zlatá jazýčková spona.

Model La Jonction dostal své jméno po úrodném kraji v okolí Ženevy a oplývá luxusními komplikacemi flying tourbillon, jumping hours a retrográdními minutami, které jsou koncentrovanou esencí hodinářské dovednosti. I tyto hodinky svým číselníkem upozorňují na erb města Ženeva – guilloché připomíná peří křídla císařského orla, klec tourbillonu pak pastorační klíč, na zadní straně pak orlí koruna tvoří můstek odstředivého regulátoru.

Číselníku vévodí flying tourbillon na pozici „6“, na pozici „11“ najdeme aperturu s aktuální hodinou. Zlatá ručka retrográdní minuty sídlí na pozici „1:30“. Jakmile ručka doběhne k šedesáté minutě, přeskočí hodina v okénku a ručka se bleskově vrátí k nule. Úžasná pastva pro oči každého milovníka mechanických hodinek!

Pouzdro je vyrobené z 5N zlata, měří v průměru 42 mm a na výšku 12,55 mm. Povrchovou úpravu jemným kartáčováním na pouzdru střídá ručně leštěná luneta. Číselník je zlatý, broušený a černě pozinkovaný. I on je krytý safírovým sklíčkem s antireflexní vrstvou.

I zde tiká mechanický in-house kalibr s ručním nátahem korunkou, tento se jmenuje SL2. A jeho funkce? Flying tourbillon, retrográdní minuty, jumping hour, rezerva chodu (na zadní straně). Setrvačku s frekvencí 3 Hz vyvažují zlaté šroubky. Strojek v průměru měří 34,1 mm, na výšku včetně ruček 9,71 mm. Pohyb umožňuje 33 ložiskových rubínů. Strojek se skládá z 257 součástek a má rezervu chodu úžasných 97 – 100 hodin. Safírový průhled v úzkém leštěném dýnku zve k pokochání se zdobeným strojkem.

Ručně šitý černý řemen z krokodýla spíná zlatá jazýčková spona.

K hodinkám patří ještě psací pero, nůž a přívěšek – ale o nich až příště.

Autor textu: Olie

Zdroj fotografií: Spero Lucem

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!