Mnohé automobilky pro podporu image značky prodávají i různé reklamní předměty, více či méně praktické. Automobilka Škoda (koncern VW) ve spolupráci s německou značkou Sinn Specialuhren nechala vyrobit a prodává limitní edici (100 kusů) hodinek. Jedná se konkrétně o hodinky se sportovním vzhledem (letecký chronograf) a na číselníku dokonce najdeme i označení konkrétní řady automobilů – Škoda Superb. Není to zas tak neobvyklé, připomenu třeba limitní edice hodinek IWC ke sportovním autům Mercedes. Překvapením ale je to, že se Škoda neobrátila na tuzemského výrobce hodinek. Tím ale nechci říci, že by značka Sinn byla šlápnutím vedle, to určitě ne!

Zdroj: www.sinn.de

Tyto hodinky se neliší příliš od hodinek, na jejichž základě byla limitní edice postavena. Základem v tomto případě byly Sinn 103, o kterých napsal perfektní recenzi Táda. Pár rozdílů tu ale najdeme, pojďme se na ně podívat.

Ocelové pouzdro (ocel 316L) je vysoce leštěné, překvapením pro vás nebude jeho válcovitý tvar i hranatý tvar masívních nožek se zkosenými leštěnými hranami. Výjimečná je vodotěsnost, výrobce jí udává až do 200 metrů vodního sloupce. Rozměry pouzdra jsou typické pro řadu 103 – průměr 41 milimetrů, výška 17 mm, rozteč nožek 20 mm. Rozměry jsou vhodné spíše pro slabší zápěstí, i tak asi bude problém, aby se vešly pod manžetu košile. Ale mohou být určitě zajímavou volbou hodinek pro sportovní využití.

Na horní ploše najdeme pevnou ocelovou lunetu s vložkou z eloxovaného hliníku. Je zde tachymetrická stupnice, třeba pro improvizované měření rychlosti. Sklíčko je v hodinkách ploché safírové. Na něm je nanesena oboustranná antireflexní vrstva.

Korunka je signovaná, šroubovací do pouzdra, šroubovací ochranu proti stisknutím pod vodou mají i tlačítka chronografu.

Zdroj: www.sinn.de

Číselník je lakovaný matnou černou barvou, subčíselníky s jemným soustředným guilloché jsou stříbřené. Na číselníku najdeme luminiscenční hodinové indexy a bíle tištěnou minutovou škálu, bílé je i orámování apertury data a ukazatele dne v týdnu. Oba datové kotouče jsou černé s bílým inverzním tiskem. Bílé je i označení typu hodinek „Škoda Superb by Sinn„.

Jednoduché ručky jsou lakované černě, hodinová, minutová a sekundová chronografu jsou pak částečně zabarvené bíle a jsou luminiscenční (Superluminova C1). Myslím, že čitelnosti a praktickému využití možností chronografu by v tomto případě neměl co vytknout ani Táda.

Ocelové leštěné dýnko nese obvyklý technický popis hodinek, ale dominantní na něm je minerální průhled na kalibr. I toto sklíčko má vnitřní antireflexní vrstvu.

V hodinkách tiká kalibr, který nese označení UW7750A. Jedná se o upravený švýcarský mechanický kalibr s automatickým nátahem, který asi znáte pod označením ETA/Valjoux 7750, ten pochází z produkce koncernu SWATCH. Kromě zobrazení času vám sdělí i den v týdnu a datum – obojí s rychlým překlápěním. Při seřizování se zastaví sekundová ručka (hacking). Překvapením pro vás asi nebudou ani jeho technické parametry – rezerva nátahu až 46 hodin, frekvence setrvačky 4 Hz (28800 A/h), 25 ložiskových rubínů. Beryliová setrvačka s vláskem Glucydur má jištění proti poškození nárazem Incabloc. Hlavní pero je Nivarox 1. Zdobené můstky mají povrchovou úpravu dokončenu niklováním, šroubky jsou modřené. Jen dodám, že kalibr získal chronometrické parametry přesnosti chodu a odpovídá přísným normám DIN o odolnosti proti nárazu a poškození magnetickým polem. A na zdobeném rotoru automatického nátahu najdeme i pořadové číslo v limitní edici.

Zdroj: www.sinn.de

Na hodinkách je černý kožený řemen z jemné telecí kůže s bílým štepováním. Patří k nim i signovaná ocelová jazýčková spona. Váha hodinek je pouhých 88 gramů.

Zdroj: www.sinn.de

Dnes se asi vyhnu tomu, abych napsal svůj jednoznačný názor na tyto hodinky. Ale ať se vám líbí, nebo ne, jejich majitel v nich získá odolný a spolehlivých chronograf se sportovním designem. Cena je příznivá, hodinky stojí přiměřených 1490 EUR a koupit si je můžete zde.

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: sinn.de

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.