Objevování menších a méně známých značek je zajímavým koníčkem, kterému se věnují mnozí z nás. Rád bych vám krátce představil další variantu na hodinky typu „letecké“ nebo přesněji „navigátorské“, tentokrát to jsou B-Uhr se značkou Prometheus, konkrétně jsou to Prometheus Recon 5. Myslím, že je na nich pár zajímavých detailů, kterých stojí za to si všimnout, i když nepocházejí z produkce „původní pětky“ firem – IWC, Stowa, Wempe, Laco a Lange & Söhne.

Průměr nerezového pouzdra je 44 milimetrů (bez korunky). Já osobně to považuji za spodní hranici tohoto typu hodinek. Radši je mám v průměru 47 mm, ale každý nemá zápěstí jak poutací lano na Titanicu, jako já. Výška pouzdra je přijatelných 10,5 mm. Povrchovou úprava pouzdra tvoří kartáčování a to včetně lunety. Vodotěsnost pouzdra je na pilotky až nadprůměrná hodnota, výrobce udává 50 metrů vodního sloupce.

Korunka má klasický „briliantový“ tvar, jistě ji bude jednoduché obsluhovat, třeba i v rukavicích. Korunka je leštěná.

Rovné sklíčko je safírové, o antireflexní vrstvě výrobce neuvádí nic. Jeho průměr odhaduji na 38 milimetrů. Otvírá tak pohled na tradiční matný černý číselník s výraznými hodinovými indexy a minutovou škálou po obvodu. Subčíselník na pozici „9“ hostí vteřinovou ručku ve stejném provedení, jako je ručka hodinová a minutová. Trochu se vymykají z tradičního vzhledu protáhlého kosočtverce. Myslím, že typově vycházejí z ruček výškoměru z palubní desky letadla. Ručky jsou černě lakované, ale většinu jejich plochy tvoří luminiscenční barva. Nápisy na číselníku (díky bohu!) výrobce trochu šetřil a tak tu najdeme jen popis typu, připomenutí parametrů kalibru a hrdé označení „SWISS MADE“. Jistě je tu plným právem.

Luminiscencí výrobce nešetřil a hodinky, alespoň podle fotografií, svítí velmi pěkně.

Dýnko je nerezové, leštěné, šroubovací. Najdeme na něm technický popis hodinek, gravírování vypadá velmi jistě a kvalitně.

V hodinkách najdeme švýcarský mechanický kalibr ETA/Unitas 6497-1 ve zdobeném provedení s ženevskými pruhy (Côtes de Genève). Jistě vás nepřekvapí jeho technické parametry – frekvence setrvačky 2,5 Hz, rezerva nátahu přes 48 hodin, 17 ložiskových kamenů a ochrana setrvačky Incabloc. Zdobení kalibru je moc pěkné, o ženevských pruzích jsem už psal, líbí se mi také modřené šroubky, zkosená a leštěná nátahová kola. I mikroregulace setrvačky tu je, umím si ji představit i s „labutím krkem“ (swan neck).

Hodinky se prodávají s hnědým koženým řemínkem. Ten sice nemá obvyklé dva nýty u pouzdra, ale i použitý způsob prošití souvisí s letectvím. Sympatické jsou šroubovací stěžejky, výměna řemenů bude jednoduchá.

Nevím, jak se líbí vám, ale mně ano. Rozměry jsou přijatelné (tím myslím, že hodinky nejsou zbytečně malé), provedení vypadá dobře, hlavně se mi líbí zase jiné pojetí grafiky číselníku i modernější provedení ruček. Já si je na svém zápěstí dokážu představit. Určitě je to zajímavá alternativa třeba hodinek B-Uhr značky Steinhart. Cena je 531 EUR a doprava je po celém světě zadarmo, objednat si je můžete tady. Pokud pro ně někdo zahoříte, moc rád bych je s vámi podrobněji vyfotografoval.

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: prometheuswatch.com

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!