Rád bych vám dnes krátce představil další hodinky slavné švýcarské značky Oris. Tyto hodinky vznikly jako hold záchranářům – „andělům“ – australské letecké záchranné služby RFDS. Tato nezisková organizace vznikla už v roce 1928 a v současné době za pomoci flotily 61 letadel na 21 základnách pomáhá zachraňovat životy po celé Austrálii. Vzhledem k obrovským rozlohám řídce osídleného území je to často jediná možnost, jak zajistit kvalitní a rychlou lékařskou pomoc mnoha lidem.

Hodinky jsou navrženy pro toto specifické využití. Vznikly jako limitní edice, vyrobeno jich bude pouze 2000 kusů, cena jednoho je 1750 CHF.

 

Hodinkové pouzdro je nerezové (ocel 316L), průměr pouzdra je 44 milimetrů. Pouzdro má dostatečnou odolnost 100 metrů vodního sloupce. Nápadné na něm jsou dvě korunky, tou spodní na pozici „4“ ovládáme hodinkový strojek, ta horní (pozice „2“) slouží k nastavení vnitřní hodinové škály po obvodu číselníku pro zobrazení druhé časové zóny. Obě korunky jsou šroubovací. Na pouzdře se mi líbí hlavně vroubkovaná luneta, která hodinky jednoznačně řadí k historickým modelům určeným pro piloty a letecký personál.

Číselník chrání klenuté safírové sklíčko (syntetický korund) s vnitřní antireflexní vrstvou.

Číselník je matný černý s luminiscenčními hodinovými indexy. Najdeme na něm oranžovou škálu, která se snad hodí lékařskému personálu, slouží totiž k jednoduchému určení rychlosti srdečního tepu. Škála druhého časového pásma na sobě nese hlavně australskou specialitu, časová pásma tam totiž mají někdy posun jen o půl hodiny, proto i zde je možné nastavit tento rozdíl oproti standardnímu domácímu časovému pásmu. Bílý luminiscenční trojúhelník na pozici „12“ pak může sloužit i pro měření časových intervalů nebo pro odpočítávání. Informace doplňuje ještě apertura dne v týdnu na pozici „3“ a aktuální datum na pozici „4“. Toto rozložení je nezvyklé, častěji jsem viděl obojí v jedné poloze (například u značky Fortis). Myslím, že toto rozložení je pěkně graficky vyvážené – mně se to líbí.

V hodinkách byl použit kalibr s označením Calibre 735, je to přepracovaný kalibr Sellita SW220. Obsahuje 26 ložiskových kamenů, rezerva automatického nátahu je 38 hodin, frekvence setrvačky je 4 Hz (28800 A/h). Nerezové dýnko na sobě nese znovu vroubkovaný motiv lunety a nezbytné technické nápisy. Najdeme tu také připomenutí určení této limitní edice a jedinečné výrobní číslo v této sérii. Minerální průhled nám otvírá pohled na mechanický strojek a na typický červený rotor automatického nátahu.

Hodinky se dodávají buď s hnědým koženým řemenem (šířka 22 mm) s ocelovou nerezovou sponou, ale je možné je koupit i s nerezovým tahem (bracelet) s překlápěcí sponou.

Dodávají se v pěkném boxu, doplňkem k nim je kožený obal na kartu s čísly nouzového volání na RFDS.

Referenční označení hodinek je 01 735 7672 4084-Set LS.

Věřím, že tyto pěkné hodinky určitě udělaly radost australským záchranářům a věřím, že udělají radost i svým novým majitelům. Mně se moc líbí a doufám, že se s nimi budu moct seznámit osobně a vyfotografovat je pro vás. Jen připomínám, že v České republice hodinky značky Oris prodává například Koscom.cz.

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: www.oris.ch a www.german-fanclub-rfds-australia.de

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme! Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba.