Hodinky s pouzdrem z bronzu jsou poslední dobou hodně módní. Jestli se jedná jen o dočasnou módu, nebo jestli bronz zakotví v hodinkovém světě na delší dobu, na to si ještě budeme muset počkat. Pojďme se dnes podívat na hodinky se značkou Officine Panerai, jejich referenční označení je PAM00382, celé jméno je o hodně delší – Officine Panerai Luminor Submersible 3 Days Automatic Bronzo – 47 mm. A jak je u značky OP zvykem, v názvu je o těchto hodinkách zachyceno vše podstatné.

Typově tyto hodinky vycházejí z hodinek, které byly původně (před více než 60 lety) určeny v malé sérii pro podvodní využití u egyptského vojenského námořnictva. Tehdy byla ale materiálem pro jejich výrobu nerezová ocel.

Hodinky nejsou žádný „drobeček“, průměr bronzového pouzdra (bez korunky a ochrany korunky) je 47 mm. Pro výrobu byla použita velmi čistá slitina CuSn8, tedy mědi s cínem. Ano, bronz k vodě, vlastně spíše k moři, patří odedávna. I dnes, v době kdy válečná děla na lodích už nejsou bronzová, najdeme na lodích hodně prvků z tohoto materiálu, který nepodléhá korozi tak jako ocel, ale získává časem jedinečnou patinu. Povrchová úprava celého pouzdra je jemným broušením. Dominantní na něm je hlavně můstková ochrana korunky proti neúmyslnému vytažení. Nápadné jsou i masívní nožky.

Vodotěsnost pouzdra je celých 300 metrů vodního sloupce. To už vážně umožňuje všechny myslitelné vodní aktivity, včetně přístrojového potápění.

Okolo safírového sklíčka je jednostranně otočná luneta, ta je také z bronzu. Umožňuje například výpočet doby ponoření. Obvyklou její funkcí je ale měření doby varu těstovin. Souhlasíte?

Safírové sklíčko odpovídá celkové mohutnosti hodinek, je silné celé 4 milimetry. Najdeme na něm i antireflexní vrstvu.

Číselník má snad trochu nezvyklou zelenou barvu. V kombinaci s barvou pouzdra a zlatavými hodinovými indexy a ručkami to vypadá moc dobře. Kromě obvyklých nápisů najdeme na číselníku ještě mimostředný sekundový číselník a asi jako optické vyvážení i datovou aperturu. Datový kotouč je v barvě číselníku a má světlý inverzní tisk.

Ručky mají obvyklý mečovitý tvar, jsou částečně skeletonové. Je na nich bohatá porce zeleně svítící luminiscenční barvy, stejně jako na hodinových indexech a bodu na otočné lunetě.

Do těchto hodinek patří in-house (Neuchâtel) kalibr s označením P.9000. Průměr má 13 ¾ linky, tloušťku 7,9 mm, 28 ložiskových rubínů, rotor automatického nátahu doplňuje energii ve dvou pérovnících, rezerva chodu je 3 dny. Kalibr je složen ze 197 součástek, jeho takt jsou 4 Hz (28.800 A/h), vlásek Glycydur, ochrana setrvačky Incabloc . Kalibr je nejen technicky velmi vyspělý, ale i překrásně zdobený.

Dýnko není ocelové, jak se mi zprvu zdálo, materiálem pro výrobu byl titan. Kromě výrazného loga na něm najdeme i něco technických údajů. Pohled na strojek nám nabízí průhled, ten je také ze syntetického korundu, tedy safíru.

K hodinkám OP tradičně nejlépe sedí kožený řemen. Zde je s výraznou titanovou jazýčkovou sponou. K novým hodinkám výrobce dodává takové řemeny dva a pro snazší výměnu i ocelový šroubováček. Je trochu překvapivé, že i spony nejsou také bronzové, ale výrobce k tomu vedla asi snaha předejít zeleným skvrnám na zápěstích majitelů.

Tak jak se vám líbí? Přiznám se, že jsem si zatím k bronzovým hodinkám cestu nenašel, ale i ve mně hlodá červíček. Ještě doplním cenu, v ceníku najdete částku 11600 USD. Tyto hodinky byly vyrobeny v limitované edici pouhých 1000 kusů. Jen zběžně jsem se podíval na cenu na velkých inzertních serverech a zjistil jsem, že se prodávají i za téměř trojnásobek původní částky. I takový je hodinkový svět.

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: panerai.com

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme! Je to pro nás cenná zpětná vazba.