Neděle byla třetím a zároveň posledním dnem stráveným na letošní výstavě hodinek ve švýcarské Basileji. Počasí se oproti sobotě maličko umoudřilo a občas mezi mraky vysvitlo sluníčko. Mohli jsme tak odložit deštníky a plně se věnovat návštěvám značek.

Stánek Hublot byl nepřehlédnutelný – zcela vpředu se nacházel velký černý kulatý box, před kterým stála fronta lidí. Pokud jste vydrželi čekat několik minut, sličná hosteska vás uvedla dovnitř, dostali jste na oči 3D brýle a mohli jste sledovat 3D film o novince La Ferrari. Ve vitrínách bohužel tento model nebyl, vzali jsme zavděk krásnými karbonovými potápkami s vodotěsností 1000 metrů.

K expozici Omega jsme se dnes vrátili, abychom vyfotografovali letošní novinku – Dark Side of the Moon. Co jim říkáte?

V prvním patře Hall 1 na dálku zářil stánek Citizen. Zvědavě jsme přišli blíž a prohlédli si, cože to vlastně tak svítí? Na vlascích od stropu k zemi visely přivázené zlaté Citizen kalibry. Skrz ně svítily zářivky a strojky se náhodně otáčely, leskly a mihotaly. Úžasná podívaná!

Neodolali jsme a rádi jsme si zvěčnili nové ProMaster Satellite Wave Air, oproti modelu z roku 2011 se seřizování satelity rapidně zlepšilo. Svůj velký podíl na tom určitě má velmi lehké pouzdro z titanu, které skrývá kalibr Eco-Drive.

Z města Glashütte pochází i značka Nomos Glashütte, zájemci obležený stánek šuměl němčinou, angličtinou i francouzštinou. Jak se vám líbí oblekové modely?

Vitríny Chronoswiss předváděly to nejlepší, co značka vyrobila za posledních 30 let. Nepřehlédnutelný model Wristmaster bychom určitě rádi přivítali v naše ateliéru.

Hodinky Alpina z našeho webu znáte, psali jsme o limitované edici Alpina Heritage Pilot. Trochu menší, ale rozhodně přitažlivé, byly Startimer Pilot.

Víte, hodinky jaké značky nosí na zápěstí američtí prezidenti? Kdo hádal Vulcain, trefil se do černého. Pokud bych je měla shrnout do několika slov, pak by to bylo: nadčasové, elegantní. O vintage modelu Cricket cal. 120 psal Táda.

Mezi kibiho oblíbenými své místo zaujímají i hodinky Luminox. A tak jsme zašli na jejich stánek a pokochali se vystavenými kusy.

I další značka patří mezi stálice na našem webu. Ano, je to Epos. V ruce kibi drží limitovanou edici s C.O.S.C. certifikovaným chronometrickým strojkem. Kromě leštěných ocelových na ocelovém tahu je můžete mít v černém PVD provedení na černém koženém řemenu. Jednoduché, čitelné, perfektní v detailu.

Že je kibi velký fanda do G-Shocků, určitě víte. Proto jsme nevynechali expozici Casio. Nové Protreky prostě musel mít alespoň na fotografii. Věříme, že je brzy budeme moci vyfotografovat v našem ateliéru.

Značku Doxa také nemusím dlouze představovat, fotografovali jsme hranaté oblekové Doxa Classic Collection Quadro. Typické oranžové potápky si můžete prohlédnout na fotografii.

O avantgardních hodinkách RJ – Romain Jerome jsme vydali několik aktualit a těšili jsme se, až je budeme moci fotografovat naživo. Dnes se nám sen splnil a dva ze šesti modelů Pacman jsme drželi v rukou.

Pečlivě si prohlédněte dýnko, stříbrný terčík má na sobě měsíční prach a pokrývá ho úžasná patina. Nechybí pořadové číslo v limitované edici 20 kusů od každé varianty.

Říká se, že to nejlepší přichází nakonec, a potvrzuji, že je to naprostá pravda. Expozice hodinek Fortis byla mimo areál výstaviště a ani nebyla zmíněná v seznamu značek účastnících se BaselWorldu. Díky takřka detektivní práci jsme ji ale našli a vyhledali první patro hotelu Dorint. Novinky nám doslova vzaly dech. Věřte, že bylo velice těžké vybrat jen několik fotografií pro tento článek.

Komplikaci „jumping hour“ určitě znáte. U Fortis ji ale povýšili na zcela jinou úroveň. Přidali k ní ještě „jumping dial“. A jak to funguje? Viditelná minutová ručka oběhne číselník za 60 minut, pak se plocha číselníku pohne a okénko přeskočí na následující hodinu. Úžasná práce! V albu je najdete ještě ve světlé variantě, mně tato černá připadala mnohem tajemnější, není vidět pod číselník a pozorující je tak více překvapen náhlým pohybem číselníku.

Představovat Fortis Spacematic je zajisté nošením sov do Athén. V bílém provedení jsou neodolatelné.

Výše jsem vám představila část novinek pro rok 2013. Ale v našich myslích se uhnízdila limitovaná novinka z loňského roku F-43 Flieger Chronograph Alarm GMT (vydaná k 100. výročí existence značky), mohli jste si o ní u nás přečíst. Měli jsme štěstí, hodinky byly k dispozici a jejich velký obdivovatel kibi neodolal a připnul je na své zápěstí. Jeho velký sen došel naplnění.

S Basilejí jsme se rozloučili dlouhým pohledem a s pozdravem „Auf Wiedersehen für ein Jahr!“ jsme opustili Švýcarsko. Zítra už nás čeká pouze báječná snídaně, balení a odjezd směr Praha. Před sebou máme cca 700 kilometrů, z toho velký kus po pohodlných německých dálnicích.

Za celou zúčastněnou část redakce musím jednoznačně prohlásit, že jsme si letošní BaselWorld užili. Navštívili jsme značky dle plánu, navázali mnoho obchodních kontaktů a těšíme se na počínající spolupráci. Mohu vám tak přislíbit, že se na našich stránkách budete i nadále seznamovat se zajímavými hodinkami.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: :-) kibi

Album všech fotografií z třetího dne.