Když jsem poprvé uviděl Oris Big Crown Date, tedy hodinky, kterých se týká dnešní aktualita, první co mě napadlo, bylo, že by seděly na ruku nějakému tajemnému hrdinovi. Třeba Batmanovi? Hodinky mají totiž na první pohled výraznou drážkovanou lunetu a korunku, na druhou stranu ale mají „stealth“ šedé zbarvení, což přesně koresponduje s Batmanovým stylem. Když je vidět, tak působí výrazně a impozantně. Když nechce být viděn, tak viděn není.

zdroj: Oris

Ale zpátky k hodinkám – Oris Big Crown Date spadají u svého výrobce do kategorie leteckých hodinek. Musejí být proto snadno čitelné. To zajišťují výrazné hodinové indexy, přičemž 3, 6, 9 a 12 hodin je označeno klasicky číslicí. Číselník je, jak už jsem psal, šedé „stealth“ barvy, indexy jsou tmavě šedé z 3D Superluminova materiálu. Na pozici 3 navíc najdeme datumovku – bílé číslice na černém podkladu.

zdroj: Oris

Číselník je krytý safírovým sklíčkem s antireflexem a zabírá téměř celou přední stranu ocelového pouzdra, které je široké 44 mm. V pouzdře se skrývá mechanický samonatahovací „téměř in-house“ kalibr Oris 733. Základem pro jeho výrobu je švýcarský kalibr Selita SW200. Ten má rezervu nátahu až 38 hodin, průměr 11 1/2 pařížských linek, frekvenci setrvačky 4 Hz (28800 půlkmitů za hodinu) a 26 ložiskových kamenů.

Strojek pohání hodinovou a minutovou ručku mečovitého tvaru a také vteřinovku, která má jehlovitý tvar. Vteřinovka umožňuje „hack“ korunkou pro snadné nastavení vteřin. Celé pouzdro je pokryto šedou PVD vrstvou a je vodotěsné do 100 metrů vodního sloupce.

zdroj: Oris

Zadní stranu pouzdra kryje minerální sklíčko, kterým je vidět tmavě červený rotor, což je i registrovaná obchodní značka firmy. Hodinky drží na ruce tmavý kožený řemen se sponou z nerezové oceli, opět kryté šedou vrstvou PVD.

zdroj: Oris

Za mě mají tyto stylové hodinky rozhodně palec nahoru.

Autor textu: TomS

Zdroj fotografií: Oris

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!