Hodinky se zvláštní škálou, která se česky obvykle překládá jako „pulsometr“, jsou zajímavým doplňkem zápěstí mnoha lékařů. Takové hodinky byly kdysi i v produkci české značky Prim. Dnes bych vás rád krátce seznámila s modelem značky Girard-Perregaux z kolekce 1966 Chronograph, označují se také někdy jako Doctor’s Watch.

zdroj: Girard-Perregaux

Psát o dokonalosti chronografů se značkou Girard-Perregaux je jako nosit sovy do Atén. Jejich historie je už od roku 1880 dostatečnou zárukou kvality. První hodinky této značky, určené speciálně pro měření srdečního tepu, pak pocházejí z 30. let minulého století. Nosili je lékaři a podle nich určovali tep srdce svých pacientů. Jak se vlastně používají? Stačí změřit interval pouhých 30 srdečních tepů a na stupnici lze rovnou odečíst hodnotu v tepech za minutu.

Tato limitovaná edice je re-edicí hodinek s pulsimetrickou stupnicí z roku 1960. Hodinky jsou rafinovaným příkladem tradičního hodinářství, který spojuje ukazatele času s odečtem aktuálního tepu srdce. Centrální červená vteřinová ručka chronografu měří ubíhající vteřiny a současně na vnější stupnici ukazuje hodnotu pulsu za minutu. Lístkovitá hodinová a minutová ručka určují čas na arabských indexech. Na pozici „3“ najdeme tradiční 30 minutový čítač chronografu, na pozici „9“ malou vteřinovou ručku.

zdroj: Girard-Perregaux

Pouzdro měří v průměru 40 mm, je odolné 3 ATM. Bílý číselník kryje safírové sklíčko s antireflexem, safírové sklíčko se také nachází v průhledu dýnka. Uvnitř pouzdra je osazen in-house strojek GP030C0, s automatickým nátahem rotorem, průměrem 10 1/2 pařížských linek, frekvencí setrvačky 4 Hz (28800 půlkmitů za hodinu), 38 ložiskovými rubíny a minimálně 36 hodinami rezervy chodu. Černý řemen z aligátora spíná jazýčková spona.

Hodinky se vyrábí ve dvou variantách – z bílého 18 karátového zlata, nebo z růžového 18 karátového zlata. Ze stejného materiálu, jako je vyrobeno pouzdro, je i jazýčková spona.

zdroj: Girard-Perregaux

Limitovaná edice se jmenuje podle prvního butiku G-P – Dubail – otevřeného na Place Vendôme v Paříži v roce 1969. Zahrnuje 10 kusů z bílého zlata a 10 kusů z růžového zlata. Hodinky se budou prodávat výhradně v butiku Dubail. Za růžové zaplatíte 24700 EUR, za bílé 26100 EUR. Tak už víte, kam vyrazíte na výlet?

Autor textu: Olie

Zdroj fotografií: Girard-Perregaux

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!