Nedávno jsme vám ukázali nový kalibr se značkou Steinhart a už tu máme první hodinky, které ho využívají. Docela by mne překvapilo, kdyby to byly jiné hodinky, než tyto. Vždyť na produkci hodinek s pilotní historií podle tradice Luftwaffe – Beobachtungsuhr nebo také B-Uhr – značka Steinhart stojí jako na jednom ze svých pilířů.

Jedná se vlastně o dvě varianty pilotních hodinek, rozdíl je jen v průměru pouzdra. Ano, ocelová pouzdra se vyrábějí v průměru 44 a 47 milimetrů. Povrchová úprava je vždy broušením do saténového lesku, lunety jsou leštěné. Odolnost pouzdra proti vodě je jen 3 ATM, tedy jak to obvykle u pilotních hodinek bývá, vydrží déšť, umytí rukou, ale pro plavání to už nestačí.

Sklíčka jsou klenutá safírová s vnitřní antireflexní vrstvou.

Výrazné nesignované korunky (nejsou šroubovací) nemají tradiční „diamantový“ tvar, ale i tak jsou výrazné a dají se dobře obsluhovat třeba i v rukavicích.

Černý číselník má sendvičovou konstrukci (sandwich). Je tvořen třemi vrstvami, prostřední je luminiscenční. Už jsem to jednou viděl u hodinek Steinhart a vypadalo to náramně! Tehdy byl navíc luminiscenční i celý subčíselník mimostředné vteřinové ručky, zde tomu tak není. S černou barvou číselníku je ve výrazném kontrastu vše ostatní na číselníku – číselné hodinové indexy, minutová škála, tradiční trojúhelník se dvěma tečkami na pozici „12“ i logo a jméno značky. Mimostředný subčíselník má bílé dvojité orámování, je zapuštěný a najdeme na něm jemnou soustřednou guilloché.

Ocelové leštěné ručky ve tvaru hodně protaženého kosočtverce jsou modřené a mají výraznou luminiscenční výplň.

Podívejte se na pěknou ukázku luminiscence (Luminova Bgw9) ruček a indexů. U značky Steinhart ji umí udělat opravdu moc dobře!

O kalibru jsme už psali důkladně zde, tak jen krátce. Základem tohoto kalibru je švýcarský mechanický strojek s ručním nátahem ETA/Unitas 6497. Obsahuje 17 ložiskových kamenů, frekvence setrvačky je stále 2,5 Hz (18000 A/h). O perfektním zdobení jsme také už psali, tak se jen potěšte fotografií.

Ocelové šroubovací dýnko má rozměrný safírový průhled, aby vám neutekla ani část krásy kalibru. Zajímavé je určitě to, že si kupec může vybrat barevné provedení kalibru ze tří variant – zlacené, stříbrné a černé provedení. Docela vážně jsem se na tohle téma zamyslel – a nevím… Líbí se mi všechna a přiznám se, že si neumím vybrat.

Hodinky mají typický kožený černý pilotní řemen o šířce 22/18 mm. Typické je pro něj skokové zúžení a dva nýty. Spona je nerezová signovaná, překlápěcí.

Tak co na ně říkáte? Mně se moc líbí obě velikosti těchto hodinek. Já osobně bych asi preferoval velikost 47 milimetrů, když už, tak už. Ale praktičtější pouzdro o průměru 44 mm také není špatné. Líbí se mi i kalibr, který je (téměř) in-house, jeho perfektní zdobení, dokonalé provedení. Oběma lze vytknout snad jen to, že kalibr nebyl upraven na použití centrální vteřinové ručky, jako v jedné limitní edici Steinhart. Ale pan hodinář, který úpravu kdysi prováděl, už zemřel. A tato úprava by asi zvedla cenu hodinek nejméně na dvojnásobek. Počkejme si ale, značka Steinhart určitě v konstrukci svého kalibru ještě neřekla poslední slovo. Když už mluvím o ceně, tyto hodinky jsou na prodej za 960 EUR. To určitě to stojí za úvahu!

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografí: www.steinhartwatches.de

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!