Dnes bych vám chtěl krátce ukázat nejnovější přírůstek z německého ateliéru Vintage-VDB z Erfurtu. Nové hodinky Vintage-VDB Commando existují zatím jen jako prototyp. A to velmi zajímavý prototyp, pouzdro je ručně vyrobeno z bronzu. Tento materiál se, asi kvůli určité nostalgii, vrací i do hodinkového světa a už několik výrobců obohatilo své kolekce právě hodinkami s pouzdry z bronzu.

Lze se ptát proč? Na ruce přece podléhá bronz změnám, není tak stálý jako třeba nerezová ocel nebo zlato, pod vlivem hlavně síry a jejích sloučenin získává patinu. Ta může být více či méně nápadná. Dokonce jsou majitelé hodinek s pouzdry z bronzu, kteří patinu na hodinkách vytvářejí záměrně. A to buď za pomoci chemikálií, nebo jim stačí obyčejné vejce uvařené natvrdo a igelitový sáček… A snad tato odlišnost je tak lákavá a zajímavá? Ale to už je jiný příběh, pojďme se vrátit k těmto hodinkám.

Bronzové pouzdro má nepřehlédnutelný průměr 45 milimetrů. Tvary pouzdra se vrací do 60. let minulého století. A to i tvarem a provedením otočné lunety, materiálem sklíčka je silný plexi akrylát. Historický dojem budete mít určitě i z ručně malovaného číselníku a také z provedení ruček. Svým provedením i barvou připomínají vintage hodinky. Podobnou barvu můžete najít na číselnících, které jsou vybledlé od dlouhodobého působení radioaktivní luminiscenční barvy. Zde samozřejmě žádné ozáření nehrozí, k hodinkám tedy není nutná olověná zástěra jako příslušenství pro denní nošení.

Značka „VDB“ je připomínána na číselníku, na ryté šroubovací korunce i na zadním víčku hodinek.

Pouzdro obsahuje historický mechanický kalibr s automatickým nátahem z dílen Heuer. Snažím se sehnat detaily, zatím vím jen, že kalibr má 17 ložiskových kamenů.

zdroj: www.vintage-vdb.com

Stále vás tyto hodinky ještě nevyděsily a umíte si je představit na své ruce? Možná změníte názor, až zjistíte, z jakého materiálu je řemínek. K barvě bronzu se designerům totiž nejvíce líbil kožený řemínek ze hadí kůže, samozřejmě ručně šitý.

zdroj: www.vintage-vdb.com

Já nevím, jak vy, ale já si je na své ruce představit dokážu! A to nejen při nejbližším lovu obrovské anakondy v Amazonii…

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: www.vintage-vdb.com

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!